5 vanor som påverkar din sköldkörtel
Sköldkörteln är en mycket viktig körtel i kroppen eftersom den är ansvarig för att producera de nödvändiga hormonerna för din ämnesomsättning. Om du har vissa vanor som påverkar din sköldkörtel så kan du dock rubba dess förmåga att producera tillräckligt med hormon. Som en följd av detta kommer du att gå upp i vikt ofrivilligt, en situation som kallas hypotyreos.
Det finns även en sjukdom som är motsatsen till hypotyreos, som orsakas av en överdriven produktion av ett sköldkörtelhormon. Detta kallas hypertyreos.
De som lider av hypotyreos eller underaktiv sköldkörtel tenderar att gå upp i vikt, få torr hud, drabba av hög puls och lida av förstoppning . Allt detta sker på grund av att ämnesomsättningen går på lågvarv och därför har blivit ineffektiv.
Så om du har märkt att du går upp eller ned i vikt utan anledning skulle det vara bäst att träffa din läkare. Denne kommer göra nödvändiga tester för att bekräfta eller utesluta att du lider av en sjukdom som är relaterad till sköldkörteln.
Bristen på hormonproduktion samt överproduktion behöver en lämplig behandling. I fallet med hypotyreos kommer personen att behöva ta medicin resten av sitt liv. Enligt amerikansk forskning är dock medicineringen inte effektiv många fall. Se därför till att du aldrig drabbas av hypotyreos.
Förändringar i sköldkörtel är i allmänhet på grund av autoimmuna eller medfödda sjukdomar eller medicinering. Men det är viktigt att veta att det även finns livsstilsvanor som förändrar din sköldkörtel och påverkar din ämnesomsättning.
Vilka vanor påverkar din sköldkörtel?
Stillasittande livsstil
En stillasittande livsstil kan vara kopplad till förekomsten av hormonella störningar, såsom i fallet med hypotyreos. Här är återigen en annan viktig orsak till att daglig motion är nödvändig för en sund kropp: inte bara för att ha en smal kropp, utan även som ett sätt att förhindra en hel del sjukdomar eller hälsoförändringar.
Koffein
Det är viktigt att komma ihåg att i överdrift är allt ohälsosamt. Om du dricker överdrivet mycket koffein bör du sluta. Överdriven konsumtion har kopplats till uppkomsten av förändringar som påverkar din sköldkörtel.
Alkohol
Överdrivet drickande av alkohol är en av de vanligaste vanorna som påverkar din sköldkörtel och kroppen i allmänhet. Men eftersom vi fokuserar på sköldkörteln idag är det bra att veta att alkohol kan orsaka hypotyreos.
Tobak
Om du är en rökare rekommenderar vi att du slutar. Förutom den oändliga mängden sjukdomar som denna produkt orsakar finns det även en risk för att skada din hälsa på grund av en dåligt fungerande sköldkörtel.
Jod
Jod är ett viktigt ämne för en väl fungerande sköldkörtel. En bristfällig mängd jod kan vara en orsak till förändringar i den.
I vilken typ av livsmedel kan jag hitta det?
Du hittar det i fisk, skaldjur, vitlök, vita bönor, yoghurt, ost, komjölk, tång, apelsiner, äpplen, rödbetor, mangold, lök, ananas, etc. Tänk på att alltid se till att inkludera jod i din kost.
Om du är osäker på hur du får i dig mer jod utan att överdosera är det bäst att uppsöka en kostrådgivare som effektivt kan vägleda dig till en balanserad och hälsosam kost som inte utelämnar eller överdoserar några näringsämnen.
De vanor som vi har nämnt ovan påverkar inte bara din sköldkörtel. Sanningen är att din kropp i allmänhet påverkas av att ha dåliga vanor. På lång sikt kommer det att ta ut sin rätt på kroppen. Tänk på att allt du gör i dag får konsekvenser imorgon och att skador i kroppen ofta ansamlas, vilket leder till problem förr eller senare.
Eliminera eventuella skadliga vanor från ditt liv. Välj det som är naturligt och det som är hälsosamt. Din kropp har inte evigt liv. Ta hand om den på ett sådant sätt att den kommer att bibehålla bästa möjliga kvalitet hela ditt liv.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Tremblay, M. S., Colley, R. C., Saunders, T. J., Healy, G. N., & Owen, N. (2010). Physiological and health implications of a sedentary lifestyle. Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism. https://doi.org/10.1139/H10-079
- Pai, H. C., & Gong, S. T. (2013). Subclinical thyroid disease. Journal of Internal Medicine of Taiwan. https://doi.org/10.1093/bmb/ldt024
- de Mejia, E. G., & Ramirez-Mares, M. V. (2014). Impact of caffeine and coffee on our health. Trends in Endocrinology and Metabolism. https://doi.org/10.1016/j.tem.2014.07.003
- Wiersinga, W. M. (2013). Smoking and thyroid. Clinical Endocrinology. https://doi.org/10.1111/cen.12222
- Chung, H. R. (2014). Iodine and thyroid function. Annals of Pediatric Endocrinology & Metabolism. https://doi.org/10.6065/apem.2014.19.1.8