5 vanliga orsaker till varför man tappar känslorna för sin partner
Att man tappar känslorna, precis som att man bli kär, är naturligt. Det är dock en situation som alltid gör oss ledsna. Att tappa känslorna och sluta älska någon som har gett oss så mycket, som vi har delat stunder med, som vi var så lyckliga med, störtar oss ner i en sorg som verkar oändlig.
Men varför händer detta? Detta är vad vi ska prata om här nedan, för det finns tecken på att slutet på ett förhållande kan vara närmare än vi tror.
Vilka är de fem vanligaste orsakerna till att man tappar känslorna för sin partner?
Även om det finns många anledningar till varför man kan tappa känslorna för sin partner, har vi beslutat att välja ut fem av dem för att diskutera dem lite mer ingående. De är ganska allmänna och vanliga orsaker och anledningar som får ett förhållande att ta slut.
1. Ni delar inte längre några intressen
Den första anledningen till varför man tappar känslorna för sin partner är i de fall intressen eller målsättningar förändras. Plötsligt vill en av partnerna flytta eller skaffa barn, när så inte var fallet tidigare. När prioriteringarna och drömmarna inte längre delas av båda parters, blir bandet svagare.
2. När man förlorar respekten för varandra kan göra att man tappar känslorna
Den andra anledningen till att man kan tappa känslorna för sin partner har att göra med respekt; något som aldrig bör gå förlorat i ett förhållande (åtminstone om vi vill att det ska vara sunt).
Så snart det förekommer förolämpningar, en av parterna är nedsättande eller misshandlar den andra verbalt, så krymper utrymmet för kärlek.
3. Överdriven och ogrundad svartsjuka
Den tredje anledningen till att du kan tappa känslorna för din partner är svartsjuka. Varje form av svartsjuka mot din partner, som håller i sig över tid och inte får någon upplösning, är skadlig.
Ibland kräver det att du tar hjälp av en professionell psykolog. Denna typ av känslor underminerar förhållandet, fyller det med misstro och skadar det tills allt som återstår är fragment och spillror.
Fortsätt läsa i den här artikeln: Kan du komma över otrohet och rädda förhållandet?
4. Brist på omsorg om partnern kan göra att man tappar känslorna
Den fjärde anledningen till att man kan tappa känslorna för varandra är att man slutar bry sig, på grund av vardagen och alla måsten. Brist på uppmärksamhet på detaljer, om att vilja överraska den andra personen, köpa din partner något de gillar på särskilda dagar… Denna brist på omsorg om den andra personen leder till en progressiv förlust av kärleken och ett avslut på förhållandet.
5. Behov som inte blir uppfyllda
Den sista anledningen till att varför man tappar känslorna i ett förhållande är ouppfyllda behov. Vi pratar inte bara om intimitet (brist på sexuell lust eller sexuell tillfredsställelse), utan också brist på kramar, aktivt lyssnande eller kvalitetstid tillsammans. Om behoven inte blir tillgodosedda blir förhållandet skört.
Tips för att övervinna sorgen när kärleken tar slut
En sak som är mycket viktig att tänka på i alla förhållanden är att ingenting är säkert. Därför är det avgörande att ta hand om sin partner, skämma bort honom eller henne och vara noga med att bygga upp en stark relation.
Vissa situationer ligger dock utanför vår kontroll. Som intressen som förändras eller behov som inte tillgodoses eftersom vi inte längre är kompatibla. Vad kan vi göra då? Vi måste försöka hantera den sorg som helt naturligt uppstår när en relation tar slut.
Acceptera att det är normalt att sörja när man tappar känslorna för sin partner
Vi nämnde det i början. Vi har en tendens att acceptera kärlek, men inte hjärtesorg. Inte sällan anser vi att ett brustet förhållande är ett stort misslyckande och har svårt att acceptera den smärta det orsakar oss, men vi är inte de enda människor som detta har hänt.
Dessutom, även om vi inte inser det nu, kommer vi att hitta någon annan att bli kär i igen när vi har tagit oss igenom denna period.
Upptäck mer i den här artikeln: Hur du återfår självkänslan efter en separation
Att hantera sorgen av att känslorna försvunnit
Sorg gör ont. Den är som en tagg i kroppen som vi försöker dra ut. Men det är ett misstag att kasta sig in i ett nytt förhållande bara för att undvika att gå igenom sorgeprocessen.
Sorg hjälper oss att acceptera att vi har förlorat våra känslor inför vår partner. Vi bör sörja uppbrottet och fokusera på oss själva. Det är viktigt att vi uttrycker våra känslor och älskar oss själva mer än någonsin.
Undvik kontakt med din partner
Experter som har specialiserat sig på känslomässigt beroende föreslår att du har noll kontakt med ditt ex efter ett uppbrott. Detta är viktigt – att lägga avstånd mellan dig och ditt ex, så att såren får en chans att börja läka.
Många par som har avslutat förhållandet på ett dåligt sätt, gör detta för att markera ett avstånd och gå vidare i sorgeprocessen.
Gör saker på egen hand
När vi är en del av ett par glömmer vi ibland bort det vi gillar att göra ensamma, eller så känner vi oss osäkra när vi går på bio, går en promenad eller tar en fika på ett café utan någon vid vår sida.
Men det är nu tid för att vara med dig själv, göra saker för dig själv, njuta av det utrymme du har nu och den tid du inte längre behöver dela med en partner. Just nu är du den enda som spelar roll.
Det finns inga genvägar till att gå vidare
Vi har en tendens att vilja förenkla vägen till att gå vidare från våra relationer. Men det är viktigt att ge denna process den betydelse och tid den förtjänar. När du ska gå vidare från ett förhållande finns det inga genvägar. Ge ditt hjärta tid att ställa om.
Det gör ont, och inte bara lite, men i slutändan är det en mycket speciell återförening med oss själva som gör att vi kan vara tillsammans med någon annan och skapa nya relationer om och om igen för att kunna njuta av kärleken.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Bustos Caro, A. C. (2011). Cuando se acaba el amor: Estrategias de afrontamiento, duelo por pérdidas amorosas y crecimiento postraumático en estudiantes universitarios (Bachelor’s thesis, Quito: USFQ, 2011).
- Carrasco, J. C. (2009). La violencia en el seno de las relaciones íntimas, analizadas por un psicólogo clínico. Pensamiento Psicológico, 6(13).
- Charnay Rebolledo, M., & Henríquez Fierro, E. (2003). Prevalencia del deseo sexual inhibido en mujeres en edad fértil y factores relacionados. Ciencia y enfermería, 9(1), 55-64.