Avsluta ditt förhållande: 5 tecken på att det är dags

Om du har kommit till en punkt då du inte älskar din partner längre och du inte tål vissa vanor eller handlingar är det bäst att avsluta förhållandet och inte dra ut på lidandet.
Avsluta ditt förhållande: 5 tecken på att det är dags

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Varje förhållande har en början och ett slut, även om det sistnämnda är något vi vanligtvis föredrar att undvika. Men hur mycket du än försöker förneka det kan det komma en tid då du verkligen behöver stänga dörren och det är dags att avsluta ditt förhållande. Det är inte lätt att komma fram till att det är dags att gå skilda vägar, att ni har gått så långt ni kan tillsammans. Men ibland är det verkligen för det bästa.

Det är därför viktigt att kunna känna igen tecknen som visar att det inte längre finns någon återvändo. Känner du igen de tecknen?

Det är dags att avsluta ditt förhållande

Varje splittring är svår, men ibland är det nödvändigt. Det är bättre att ta sig igenom den svåra tiden än att dra ut på ett förhållande som helt enkelt inte fungerar. Idag vill vi dela med oss av fem tecken som kan hjälpa dig komma fram till om det är på tiden att avsluta ditt förhållande som är stagnat och inte längre utvecklas.

par-med-pannorna-ihop

1. Utan kärlek är det inget förhållande

Efter en tid kan kärleken ibland tunnas ut eller försvinna. Du måste då utvärdera situationen eftersom det faktiskt inte finns något som ett kärlekslöst förhållande. Var inte på för hård mot dig – faktum är att det är vanligt. Ibland slår rutinerna in och passionen försvinner. Men nu kan du se saker och ting tydligare och tyvärr har du också kommit till underfund med att kärleken är borta.

Det är då på tiden att göra slut på förhållandet.

2. Nyckeln ligger i tillit

Alla sorters förhållanden, men speciellt den romantiska sorten, baseras på tillit. Utan förtroende är det omöjligt att etablera ett hälsosamt band med den som sover bredvid dig om nätterna. Om ditt förhållande är baserat på lögner, misstro, svartsjuka eller otrohet kan det destabilisera förhållandet till den punkt där du börjar prata om att avsluta det.

3. Det finns inte längre något gemensamt band

Ibland är man inte ens medveten om att man inte längre är i ett riktigt förhållande. Du kanske tror att ett förhållande är något som fungerar av sig självt och ignorerar därför att det ligger väldigt mycket möda och hårt arbete bakom ett fungerande förhållande.

hand-på-hjärtat

Om bara en av er verkligen intresserar sig i förhållandet kan det göra dig bitter och arg. Om du märker att du inte längre arbetar för att få förhållandet att fungera eller är villig att ge 100 % är det på tiden att avsluta ditt förhållande.

4. Din partner attraherade dig förut, men nu står du inte ut med dem

I början, under den där passionsfyllda fasen, är det lätt att känna sig lycklig till den punkt att du bara ser positiva och bra saker med din partner. Men allt eftersom tiden går kan det förändras och få allt som en gång attraherade dig att plötsligt bli olidligt. Det kan förvirra din partner eftersom de kanske har gått en längre tid utan att ändra de vanor som nu helt plötsligt får ditt hår att stå upp och som du hittills aldrig klagat på.

Problemet är att nu måste du ta tag i det men du känner att du inte kan. Du har nått ett dödläge.

5. Oresonliga skillnader

När två personer bestämmer sig för att spendera sina liv tillsammans måste de ha en delad syn på världen, ha liknande mål, dela sina liv och ha liknande värderingar. Vad händer om dessa saker börjar förändras?

Personer kan och kommer att ändras, och med det kommer deras perspektiv på världen och saker omkring dem också att ändras. Problemet är att det kan leda till att du avviker från den väg din partner går. Tiden har då kommit för att omvärdera förhållandet.

att-avsluta-förhållanden-kan-vara-svårt

Att göra slut är smärtsamt; de flesta av oss påbörjar ett förhållande i tron att det ska vara för alltid. Men om tiden faktiskt kommit är det bäst att avsluta det istället för att hålla kvar i det tills det kollapsar under sin egen vikt. Det är viktigt att du är medveten om hur du möter verkligheten, beter dig som en vuxen och identifierar dessa tecken på att saker har kommit till ett slut. Det är en naturlig och väldigt vanlig process, så kämpa inte emot längre än du borde.

Ibland är det helt enkelt bäst att gå vidare.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Cialdini, R. B. (2009). We Have to Break Up. Perspectives on Psychological Science. https://doi.org/10.1111/j.1745-6924.2009.01091.x

  • Sayer, L. C., England, P., Allison, P. D., & Kangas, N. (2011). She Left, He Left: How Employment and Satisfaction Affect Women’s and Men’s Decisions to Leave Marriages. American Journal of Sociology. https://doi.org/10.1086/658173

  • Sbarra, D. A., Smith, H. L., & Mehl, M. R. (2012). When leaving your ex, love yourself: Observational ratings of self-compassion predict the course of emotional recovery following marital separation. Psychological Science. https://doi.org/10.1177/0956797611429466


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.