5 sätt din hud kan berätta att något är fel

5 sätt din hud kan berätta att något är fel

Skriven av Ekhiñe Graell

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Huden, vårt största organ, anses ofta vara en av de största speglarna av hälsan hos vår kropp. Enligt dermatologer kan ibland hudens utseende, från missfärgningar till nya utväxter, vara ett första tecken på allvarligare underliggande hälsoproblem. I denna artikel förklarar vi fem sätt din hud kan berätta att något är hälsomässigt fel i kroppen.

1. Utslag och hudfläckar på din hud

I allmänhet kan utslag på huden som åtföljs av andra symptom, som feber samt led- och muskelsmärta, vara ett tecken på ett invärtes problem eller infektion. Utslag kan uppstå på grund av en allergi eller en reaktion på ett läkemedel.

Sammetslena utslag på den nedre delen av halsen eller runt armarna med en något mörkare färg än personens normala hudton kan vara ett tecken på att de har större risk att utveckla typ 2-diabetes. Mayokliniken i Minnesota, USA, menar att om dessa uppstår ofta kan det vara ett varningstecken på cancer i ett inre organ, så som magen eller levern.

2. Ljusbrun färg och andra missfärgningar av huden

Hos personer med diabetes kan en ljusbrun färg på huden vara ett tecken på problem med metabolismen av järn. En gulaktig färg på huden, å andra sidan, kan signalera bristfällig leverfunktion. Detta kan uppkomma tillsammans med gulfärgning av ögonvitan.

Enligt American Academy of Dermatology (AAD), kan mörkfärgning av huden, mestadels synligt i ärr och hudveck, liksom leder som armbågen och knäna, vara ett tecken på en hormonell sjukdom. Det kan exempelvis röra sig om Addisons sjukdom, vilket påverkar binjurarna.

3. Nya utväxter

Personer som upptäcker nya utväxter på huden bör alltid uppsöka en läkare. Det kan vara ett tecken på hudcancer och ibland på en inre sjukdom eller ett genetiskt syndrom. Till exempel kan gula utbuktningar på armar, ben eller rumpa vara ett resultat av ökade nivåer av triglycerider, vilket innebär okontrollerad diabetes.

4. Förändringar kring naglarna

Psoriasis kan visas orsaka förändringar i naglarna

Förändringar i färg eller form på naglarna kan ofta vara ett tecken på en bristande funktion hos vissa organsystem. Exempelvis kan förändringar i naglarna som ser ut som en svampinfektion vara ett resultat av psoriasis, trots att detta tillstånd i första hand påverkar huden. Människor som också har ledvärk kan ha en form av artrit kallad psoriasisartrit. Dessutom kan lever- och njurproblem ibland orsaka förändringar i färgen på naglarna.

5. Förändringar kring hudens hårdhet och torrhet

Högt blodtryck och njurproblem ibland leda till att din hud blir tjockare. Å andra sidan kan mycket torr hud och klåda vara ett tecken på hormonella problem, som hypotyreos. Personer med en autoimmun sjukdom, som exempelvis systemisk skleros, kan också uppleva inflammation och härdning av huden.

I allvarligare fall kan detta påverka inre organ, liksom lungorna eller hjärtat. Å andra sidan, mycket lös och silkeslen hud är ett symptom på en sällsynt bindvävssjukdom som kan tyda på blodcancer, som lymfom eller multipelt myelom, och kan utvecklas till att påverka inre organ.

Det är oerhört viktigt att du träffar en specialist om du har något av dessa hudproblem. Det viktigaste är att inte dra förhastade slutsatser eller bli orolig och i stället ta reda på vad det egentligen handlar om.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.