5 sätt din hud kan berätta att något är fel

Vår hud, vårt största organ, anses ofta vara en av de största speglarna av hälsan hos vår kropp. Enligt dermatologer kan ibland utseendet på vår hud, från missfärgningar till nya utväxter, vara ett första tecken på allvarligare underliggande hälsoproblem. I denna artikel kommer vi att förklara fem sätt din hud kan berätta att något är hälsomässigt fel i kroppen.

1. Utslag och hudfläckar

I allmänhet kan utslag på huden som åtföljs av andra symptom, som feber samt led- och muskelsmärta, vara ett tecken på ett invärtes problem eller infektion. Utslag kan uppstå på grund av en allergi eller en reaktion på ett läkemedel enligt American Academy of Dermatology (AAD).

Sammetslena utslag på den nedre delen av halsen eller runt armarna med en något mörkare färg än personens normala hudton kan vara ett tecken på att de har större risk att utveckla typ 2-diabetes. Om det händer ofta kan sammetslena utslag vara ett varningstecken på cancer i ett inre organ, så som magen eller levern, enligt Mayo Clinic.

2. Ljusbrun färg och andra missfärgningar av huden

Hos personer med diabetes kan en ljusbrun färg på huden vara ett tecken på problem med metabolismen av järn. En gulaktig färg på huden, å andra sidan, kan signalera bristfällig leverfunktion och kan uppkomma tillsammans med en gul färg på ögonvitan.

Mörkfärgning av huden, mestadels synlig i ärr och hudveck, liksom leder som armbågen och knäna, skulle kunna vara ett tecken på en hormonell sjukdom, som Addisons sjukdom, vilket påverkar binjurarna enligt AAD.

3. Nya utväxter

Personer som upptäcker nya utväxter på huden bör alltid uppsöka en läkare eftersom det kan vara ett tecken på hudcancer och ibland på en inre sjukdom eller ett genetiskt syndrom, enligt AAD. Till exempel kan gula utbuktningar på armar, ben eller rumpa vara ett resultat av ökade nivåer av triglycerider, vilket innebär okontrollerad diabetes.

4. Förändringar kring naglarna

Nagel
Förändringar i färg eller form på naglarna kan ofta vara ett tecken på en bristande funktion hos vissa organsystem. Exempelvis kan förändringar i naglarna som ser ut som en svampinfektion vara ett resultat av psoriasis, trots att tillståndet i första hand påverkar huden. Människor som också har ledvärk kan ha en form av artrit kallad psoriasisartrit. Dessutom kan lever- och njurproblem ibland orsaka förändringar i färgen på naglarna.

5. Förändringar kring hudens hårdhet och torrhet

Högt blodtryck och njurproblem ibland leda till att din hud blir tjockare. Å andra sidan kan mycket torr hud och klåda vara ett tecken på hormonella problem, som hypotyreos. Personer med en autoimmun sjukdom, som kallas systemisk skleros, kan också uppleva inflammation och härdning av huden.

I allvarligare fall kan detta påverka inre organ, liksom lungorna eller hjärtat, enligt AAD. Å andra sidan, mycket lös och silkeslen hud är ett symptom på en sällsynt bindvävssjukdom som kan tyda på blodcancer, som lymfom eller multipelt myelom, och kan utvecklas till att påverka inre organ.

Det är oerhört viktigt att du träffar en specialist om du har något av dessa hudproblem. Det viktigaste är att inte dra förhastade slutsatser eller bli orolig utan att ta reda på vad det egentligen handlar om.

Kategorier: Nyfiken på Tags:
MER FÖR DIG