5 saker som påverkar äggstockarna
Äggstockarna är en del av det kvinnliga fortplantningssystemet. Dessa körtlar är inte bara nödvändiga för fortplantning, utan reglerar även många funktioner i den kvinnliga kroppen, såsom menstruation och produktionen av hormoner, inklusive progesteron och östrogen.
Dessvärre är äggstockarna, som du kanske vet, associerade med flera sjukdomar som inte alltid kan undvikas. Äggstockscystor, tumörer och till och med haveri i förtid är några av riskerna som kvinnor runt om i världen kan ställas inför. Därför är undersökning och en hälsosam livsstil extremt viktigt.
I denna artikel ska vi gå över några av de största riskerna som påverkar äggstockarna.
1. Fetma
Som du vet för fetma alltid med sig hälsorisker, men hur kan fetma påverka äggstockarna?
- Fetma ändrar inte bara ämnesomsättningen, utan även våra hormoner. När kroppen börjar förvara mer fett ändras även det endokrina systemet, vilket leder till förändringar i menstruationscykeln.
- Många experter varnar att dessa hormonförändringar ofta orsakar problem som inkluderar allt från polycystiskt ovariesyndrom till tumörer.
2. Genetiska riskfaktorer
Sjukdomarna som våra mödrar, mor- och farmödrar samt fastrar har lidit av påverkar i stor utsträckning vilka sjukdomar vi själva kan utveckla i vårt fortplantningssystem. De som till exempel har en historik av äggstockscancer i familjen löper större risk att utveckla den själva.
Små mutationer existerar i generna BRCA1 och BRACA2, som ofta är ärftliga. Många kvinnor ber ofta om en komplett, genetisk analys för att få reda på vilken risk de löper för att utveckla vissa sjukdomar.
På vår sida har vi, som du kanske kommer ihåg, förklarat hur Angelina Jolie valde att få sina äggstockar borttagna och upplevde klimakteriet i förtid.
3. Att få barn vid högre ålder
Inte alla kvinnor kan få barn vid samma ålder som sina mödrar eller far- och mormödrar. Svårigheterna med att ha en karriär utöver att ta hand om hemmet eller ett jobb som inte ger tillräckligt med tid över till att ta hand om barn har sakta men säkert höjt medelåldern för moderskap till över 30.
Utgör det en risk för hälsan? Experter säger att ju fler ägglossningar en kvinna har under sin livstid, desto högre är risken att utveckla sjukdomar som hotar äggstockarna. Att få barn innan 26 sänker risken för att drabbas av äggstockscancer.
4. Faran med talk för äggstockarna
Vi har redan täckt ämnet i en annan artikel på vår sida. Talk har kopplats till en risk för att utveckla äggstockscancer av många anledningar, och dessa bör du känna till:
- Talk består av magnesiumsilikat, vilket innehåller en giftig substans vid namn asbest som är känd för att orsaka olika former av cancer, inklusive i äggstockarna. Den är faktiskt känd för att öka risken för att utveckla bröstcancer på grund av sin användning i deodoranter.
- I USA slår den federala lagstiftningen fast att talk måste vara asbestfri sedan 1970, och i Sverige förbjöds asbestprodukter på 80-talet. Alla länder har dock inte upprättat liknande regelverk.
- Det faktum att kvinnor i högre grad drabbas av cancer från talk är mestadels på grund av användningen av dessa produkter på bebisar. Den inhaleras ofta utan att man inser det.
Kom alltid ihåg att kolla ingredienserna i talk du använder för att vara helt säker på att det inte innehåller asbest.
5. En diet rik på fetter
Vi rekommenderar alltid att man leder en hälsosam livsstil, med träning och en välbalanserad och varierad diet som inte inkluderar farliga fetter. Alla gillar vi muffins och tårta, men de tillverkas av raffinerat mjöl och salt… dessa livsmedel är kända för att främja tillväxten hos tumörer, och ofta i äggstockarna.
Drick mer vatten och naturliga juicer, och ät mer frukt och grönt. Alla livsmedel som är rika på fett ändrar till slut östrogenaktiviteten. Ta hand om dig själv!
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Talmor, A., & Dunphy, B. (2015). Female obesity and infertility. Best Practice and Research: Clinical Obstetrics and Gynaecology. https://doi.org/10.1016/j.bpobgyn.2014.10.014
- Gordon, R. E., Fitzgerald, S., & Millette, J. (2014). Asbestos in commercial cosmetic talcum powder as a cause of mesothelioma in women. International Journal of Occupational and Environmental Health. https://doi.org/10.1179/2049396714Y.0000000081
- Merritt, M. A., Green, A. C., Nagle, C. M., Webb, P. M., Bowtell, D., Chenevix-Trench, G., … Whiteman, D. (2008). Talcum powder, chronic pelvic inflammation and NSAIDs in relation to risk of epithelial ovarian cancer. International Journal of Cancer. https://doi.org/10.1002/ijc.23017
- Barrios-De-Tomasi, J., Barrios-De-Tomasi, E., & Vergara-Galicia, J. (2013). Efecto de la obesidad en la reproducción femenina. Revista mexicana de ciencias farmacéuticas, 44(3), 8-18. http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1870-01952013000300002
- Manrique, H. (2017). Impacto de la obesidad en la salud reproductiva de la mujer adulta. Revista Peruana de Ginecología y Obstetricia, 63(4), 607-614. http://www.scielo.org.pe/scielo.php?pid=S2304-51322017000400014&script=sci_arttext&tlng=en
- Juárez, K., Lara, R., & García, J. (2012). Insuficiencia ovárica prematura: una revisión. Revista chilena de obstetricia y ginecología, 77(2), 148-153. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?pid=S0717-75262012000200012&script=sci_arttext&tlng=e
- Izquierdo Hernández, A., Armenteros Borrell, M., Lancés Cotilla, L., & Martín González, I. (2004). Alimentación saludable. Revista cubana de enfermería, 20(1), 1-1. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03192004000100012