5 nyttiga fröer och deras enastående egenskaper

Nyttiga fröer är själva ursprunget till näring. De är trots allt levande växter som gör det möjligt för nästa generation att växa och förnyas.
5 nyttiga fröer och deras enastående egenskaper
Elisa Morales Lupayante

Skriven och verifierad av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Vad vet du om nyttiga fröer? De innehåller egenskaperna som krävs för att hålla den framtida växten levande under de första växtstadierna.

Därför är det lätt att se varför de hör till de första livsmedlen människan började odla. De innehåller ofta naturligt höga koncentrationer av vitaminer, proteiner, mineraler, enzymer och eteriska oljor.

Olika typer av nyttiga fröer

fröskålar

Det finns olika arter och kategorier av nyttiga fröer:

Baljväxter

Dessa är de fröer som torkas, rensas och extraheras från sina skidor. Exempel: kikärter, limabönor, gröna bönor, de populära mexikanska stekta bönorna (frijoles refritos) samt linser, för att bara nämna några exempel.

Baljväxter är kompletta livsmedel som innehåller praktiskt taget alla näringsämnen vi behöver. De innehåller grovt sett 350 kcal/100 g. De innehåller också:

 • Mellan 16 % och 19 % av den rekommenderade mängden protein
 • Långsamma kolhydrater
 • Lösliga fiber
 • Fleromättade fettsyror (omega-3 och -6) och enkelomättade fettsyror (omega-9)

Baljväxter kan också bidra till att reglera kolesterol och blodsocker. De hjälper även till att minska risken för att drabbas av hjärtfel och till och med vissa typer av cancer.

De är en viktig källa till vegetabiliskt protein för människor.

Nötter

nötter

Nötter har ett hårt skal med ett frö inuti. Det är till exempel kastanjer, hasselnötter, valnötter och ekollon. Den här typen av frö är rik på nyttiga fetter. De innehåller också stora halter av antioxidanter, E-vitamin och mineraler.

De ger följande fördelar:

 • En minskad risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar
 • En förbättrad överföring av nervsignaler
 • Stärker skelettet, muskler och nervsystemet

Oljehaltiga fröer

Den här gruppen kan man extrahera olja från. Det handlar bland annat om sesamfrön, solrosfrön och pumpafrön. De är också kompletta livsmedel tack vare den höga halten av proteiner och hälsosamma fetter.

Fröer och deras egenskaper

Nu ska vi ta oss en närmare titt på 5 nyttiga fröer som har otroliga egenskaper.

1. Solrosfrön

solrosfrön i säck

Solrosfrön innehåller cirka 36 % olja och 23 % protein. De är en källa till E-, B1-, B2- och B3-vitamin. Dessutom innehåller de mineraler som kalium, järn, magnesium och fosfor. Solrosfrön innehåller fettsyrorna omega-6 som är viktiga för cellmetabolismen samt för att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

De innehåller också lösliga och olösliga fiber som hjälper till så att tarmarna fungerar som de ska.

2. Pumpafrön

Pumpafrön är en utmärkt källa till protein. Bara 100 g ger ungefär 54 % av vårt dagsbehov! De innehåller också essentiella fettsyror (omega-3 och omega-6) som hjälper till att minska kolesterolnivåerna och håller blodcirkulationen igång ordentligt.

Tack vare att de innehåller B-vitaminer, E-vitamin, folsyra, fosfor, magnesium och järn är de också bra om du har någon brist på dessa mineraler i kroppen. De bidrar även till att avlägsna parasiter i tarmarna.

3. Linfrön

linfrön på slev

Linfrön är i synnerhet kända för den höga halten av alfa-linolensyra (ingår i omega-3). De är också kända för att de innehåller olika näringsämnen som kolhydrater, fiber, proteiner, B- och E-vitamin, kalcium, magnesium, fosfor och kalium.

Tillsammans fungerar dessa näringsämnen som antioxidanter, antiinflammatoriska substanser och antikoagulantia. De är också mycket bra om du lider av förstoppning eller inflammation i tarmarna.

4. Chiafrön

Chiafrön är kända som den bästa vegetariska källan till omega-3. De är rika på vitaminer (i synnerhet B-vitamin) och mineraler (kalcium, magnesium, fosfor, zink och kalium).

De hjälper också till att minska smärta i lederna, kan bidra till viktminskning och förbättrar funktionen i magtarmkanalen. De kan också hjälpa till att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes och innehåller inte gluten.

Det är dock viktigt att påpeka att chiafrön innehåller många kalorier: 100 g innehåller 500 kcal, så ät dem med måtta.

5. Jordnötter

jordnötter är nyttiga

Den här nöten innehåller en stor andel enkelomättade fettsyror (närmare 75 %). De hjälper till att minska antalet dödsfall på grund av hjärtsjukdomar. Dessutom innehåller de albuminer, kolhydrater, mineraler (järn, kalcium och fosfor) samt vitaminer (A och B1).

Jordnötter är mycket näringsrika och innehåller mer protein än andra baljväxter och till och med jämfört med kött, och ger mycket energi. Det finns studier som visar att jordnötter minskar risken för att drabbas av bröstcancer och hjälper till att minska tillväxten av cancerceller.

Tips

 • Ät nötterna råa. I nötter som har exponerats för höga temperaturer minskas näringsvärdet och värdet av vitaminer och mineraler.
 • Undvik fröer som är täckta av socker eller har rostats i salt.

Som du ser är ett balanserat intag av nyttiga fröer mycket bra för hälsan och kroppen. Nästa gång du går för att handla ska du inte glömma att skriva upp lite nyttiga fröer på inköpslistan!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Venkatachalan, M., & Sathe, S. K. (2006). Chemical composition of selected edible nut seeds. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf0606959
 • Contreras-Calderón, J., Calderón-Jaimes, L., Guerra-Hernández, E., & García-Villanova, B. (2011). Antioxidant capacity, phenolic content and vitamin C in pulp, peel and seed from 24 exotic fruits from Colombia. Food Research International. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2010.11.003
 • Yang, J., Liu, R. H., & Halim, L. (2009). Antioxidant and antiproliferative activities of common edible nut seeds. LWT – Food Science and Technology. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2008.07.007

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.