5 naturliga sätt att lindra svullna ben

Utöver att sträcka upp dem i luften för att förbättra cirkulationen så kan du även massera dina svullna ben för att få lindring.
5 naturliga sätt att lindra svullna ben
Alejandro Duarte

Granskad och godkänd av bioteknolog Alejandro Duarte.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Svullna ben är ett frekvent problem för många kvinnor. Detta är ett tillstånd som orsakar mycket besvär och även smärtor som kan vara svåra att uthärda. Man kan dock använda vissa huskurer för att lindra svullna ben.

I den här artikeln kommer vi visa dig de bästa naturliga lösningarna för att lindra svullna ben, som kommer få dina ben att kännas lättare. Vi kommer uppnå detta med några tips och ingredienser som är enkla att få tag på.

Varför blir våra ben svullna?

Svullna ben är ett vanligt problem, och inte bara för äldre kvinnor. Det finns många faktorer som gör att vi löper risk för att drabbas av svullna ben, som exempelvis en stillasittande livsstil eller dålig kost. Om man inte rör på sig så förvärras cirkulationen i benen och orsakar vätskeretention. En brist på näringsämnen kommer också att hindra blodflödet.

Det finns även andra bovar i bilden, som exempelvis tobak och alkohol, för tajta kläder eller för små skor. Uppsök läkare om svullnaden är kraftig eller om du lider av andra hälsoproblem. I vissa fall kan det vara ett symptom på en mer allvarlig sjukdom.

Prova dessa naturliga behandlingar för att lindra svullna ben

Håll benen i högt läge

Den första huskuren för svulla ben är en enkel och effektiv metod som kommer ge dig lindring på bara några minuter. Du behöver bara hålla upp benen. Lägg dig ner på golvet med dina ben högt mot väggen, eller med ett par kuddar under dina ben. Du bör hålla denna ställning under en halvtimme.

Man kan också använda inverterade yoga-ställningar för att motverka detta problem. Om du upplever att dina ben är svullna dagligen så kan du alltid sova med en kudde under dina ben. Det finns också kuddar som är tillverkade speciellt för detta syfte.

Kvinna som utför yogaövning.

Lindra svullna ben med ett behagligt fotbad

Fotbad är bra alternativ för att lindra svullna ben. Om du tar dem innan du går till sängs kommer du kunna sova bättre och det kommer också kännas mycket bättre i dina fötter och ben.

Du kan ta dessa bad med endast vatten, men du kan även hälla i följande ingredienser:

  • Bikarbonat
  • Havssalt
  • Vinäger
  • Eteriska oljor
  • Magnesiumsalt

Det är viktigt att du har värmt upp vattnet ordentligt och att du har fötterna i vattnet under minst 20 minuter. Om det börjar svalna så häll på mer varmt vatten. Du kommer märka resultaten direkt.

Ta en alternerande dusch

Det är väldigt fördelaktigt med hydroterapi för att lindra svullna ben. Hydroterapi innebär att man använder sig av olika temperaturer på vattnet. Om du gör det varje dag så kommer du märka att du får ett förbättrat blodflöde och du kan även reducera celluliter.

Ställ dig i duschen och skifta mellan varmt och kallt, för duschen från dina fötter till dina lår och byt temperatur var 15:e sekund.

Torrborstning är effektivt för att lindra svullna ben

Torrborstning är en enkel teknik som har blivit alltmer populär. Du behöver bara gnugga kroppen med en borste.

Du kan gnugga endast dina ben och även hela kroppen. Detta är en enkel metod som förbättrar cirkulationen. Om du gör det dagligen kommer du märka hur huden efter ett tag ser bättre ut. Den kommer se mycket lenare och finare ut.

Kvinna med handduk i badrummet.

Massage med aloe vera och myntaolja

Du kan också utföra en komplett behandling med alla dessa huskurer om du vill. Glöm inte bort att det är bra om du utför en självmassage. Detta kommer hjälpa dig att förstärka effekten från de andra kurerna.

Om du vill lindra svullna ben ännu mer så kan du använda en aloe vera gel. Häll dessutom på några droppar eterisk pepparmyntsolja. Du kommer känna dig fräschare och det kommer också hjälpa med cirkulationen. Din hud kommer dessutom att få en god örtarom.

Tänk på att massagen alltid bör börja vid fötterna och rör dig uppåt samtidigt som du applicerar ett lätt tryck.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Campero Téllez, K. Evaluación del efecto relajante de piernas de un gel elaborado a base de extractos de Cupressus sempervirens L., Vitis vinífera L., Arnica montana L., Matricaria recutita L. y Mentha x piperita L (Químico Farmacéutico Industrial). Instituto Politécnico Nacional, Escuela Nacional de Ciencias Biológicas, México. 2016. Disponible en: https://tesis.ipn.mx/bitstream/handle/123456789/25535/CAMPERO%20T%C3%89LLEZ%20KARLA%20VANESSA.pdf?sequence=1&isAllowed=y
  • García-Casal Maria Nieves, Pons-Garcia Héctor E. Dieta e inflamación. An Venez Nutr  [Internet]. 2014  Jun [citado  2018  Nov  02] ;  27( 1 ): 47-56. Disponible en: http://www.scielo.org.ve/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S0798-07522014000100009&lng=es.
  • López Córdova, A. M. El masaje terapéutico profundo como método de prevención en varices tipo i y ii en el personal docente que labora en la escuela particular Carmen Barona de la ciudad de Ambato (Licenciada en Terapia Física), Universidad Técnica de Ambato, Facultad de Ciencias de la Salud, Ecuador, 2013. Disponible en: http://repositorio.uta.edu.ec/jspui/handle/123456789/3646

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.