5 livsmedel som kan göra att du ser trött ut

Visste du att vissa livsmedel du äter och dricker kan göra att du både känner dig och ser trött ut? Ta reda på vilka det rör sig om i den här artikeln.
5 livsmedel som kan göra att du ser trött ut

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Hur har du sett ut på senaste tiden? Har folk sagt eller har du märkt att du ser trött ut i högre utsträckning än normalt? Tror du att du har ätit bra? Det är möjligt att du har ätit livsmedel som får dig att se trött ut.

Du kanske har antagit att dina värsta fiender är att jobba för mycket eller inte få tillräckligt med sömn, men din kost är faktiskt den stora avgörande faktorn att hålla koll på för att se så bra ut som möjligt.

Det är därför vi vill prata med dig om fem livsmedel som får dig att se som tröttast ut.

Trött kvinna

1. Friterad mat

Friterad mat är en av de vanligaste bovarna. Dessvärre är det även en av de mest tillgängliga. Från popcornen på biografen till mammas berömda kyckling – friterad mat finns alltid där. Oavsett vad det rör sig om innehåller friterad mat transfetter och oljor som gör kroppen långsammare efter att de konsumerats.

Det gör att din kropp behöver mer energi för att bearbeta maten. Vidare är det en av de huvudsakliga orsakerna till tilltäppning av artärerna och fetma. Som om det inte vore nog kan för stor konsumtion av vegetabilisk olja direkt påverka ditt ansikte:

 • Det bryter ner kollagenet i din hud.
 • Det torkar ut din hud även om du dricker tillräckligt med vatten.
 • Det främjar finnar och pormaskar.

2. Kaffe

Kaffe i kopp

Vi vet att det kan låta motsägande att hävda att kaffe kan göra att du ser trött ut, när alla vet vilken energikick man får av det. Men har du någonsin undrat vad denna energikick betyder? Det visar sig att koffein har sina för- och nackdelar. Det är till exempel användbart att dricka en kopp kaffe en timme innan du tränar för att hjälpa kroppen att komma igång och bränna fler kalorier.

Å andra sidan kan för mycket kaffe göra att din kropp konstant arbetar även när den har slut på resurser.

Det betyder att du kan förlora sömn när du dricker kaffe utan att träna efteråt eller när du dricker det kvällstid. Det kan leda till:

Koffein gör dig även uttorkad, så om du inte dricker tillräckligt med vatten timmarna efter att ha druckit kaffe kan du uppleva:

3. För kryddstark mat

Mat som är överdrivet kryddstark kan också få dig att se trött ut eftersom det kan ge hudfläckar eller förändringar i hudtonen. Det beror på att kryddigheten påverkar ditt blodsystem och utlöser symptomen ovan.

Som om det inte vore nog kan överdrivet stark mat även vidga venerna och göra dem större. Varför är det dåligt? Vener som är för stora är synligare på huden. Det kan ibland även få dig att se uppsvälld eller svullen ut.

4. Alkohol kan gör att du ser trött ut

Precis som med friterad mat kan du sluta med alkohol utan att det påverkar din livsstil. Om du inte vill sluta med det helt för att du gillar att dricka på sociala sammankomster ska du ändå tänka på att alkohol finns på listan över livsmedel som får dig att se trött ut.

Alkohol i glas

Alkohol och kaffe har några effekter gemensamt, men främst uttorkning.

 • Problemet med alkohol är att uttorkningen är värre och att det är väldigt lätt att tappa räkningen över hur mycket man dricker.
 • Föreställ dig att du dricker 2-3 koppar kaffe under dagen, men att du vid sociala händelser kan dricka runt fem öl.
 • För att kompensera för uttorkningen ska du dricka 50 cl vatten för varje alkoholhaltig dryck.

5. Kolhydrater

Hur många och vilken typ av kolhydrater äter du på en dag? Många har beslutat sig för att sluta med kolhydrater helt och hållet för att de tror att de är dåliga. Om du är en av dessa ska du veta att det inte är sant. Det finns kolhydrater du faktiskt borde äta på grund av hur mycket energi de ger dig, såsom baljväxter.

Kolhydraterna du borde sluta med är sådana som gör att du ser trött ut och som bara innehåller tomma kalorier: raffinerat mjöl och socker.

Tomma kolhydrater gör att du ser trött ut eftersom de är svåra för din kropp att smälta och kräver mycket energi att bearbeta. Om du någonsin har blivit trött efter att ha ätit en tallrik pasta är det anledningen.

Vad borde jag äta istället?

Det bästa sättet att inte se trött ut på grund av vad man äter är att alltid ha nyttig mat till hands.

Istället för kolhydrater, överdrivet kryddstark mat eller friterade livsmedel borde du ha:

 • Frukt
 • Nötter
 • Frön
 • Grönsaker

När det kommer till att ersätta kaffe och alkohol finns det inget bättre än vatten. Om du inte gillar att dricka vanligt vatten kan du prova grönt te, örtteer eller smoothies.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Deshidratación por consumo de bebidas alcohólicas. (2016), 1744, 2016.
  Augusto Ramírez-Montes1, C., & Osorio2, J. H. (2013). Uso de la cafeína en el ejercicio físico: ventajas y riesgos Using caffeine for physical exercise: advantages and risks. Rev. Fac. Med, 61(4), 459.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.