5 livsmedel som hjälper dig att avgifta din lever naturligt

Det är aldrig en dålig idé att avgifta levern naturligt genom kosten. Levern bearbetar trots allt konstant gifter som kan påverka dess prestationsförmåga och din allmänna hälsa.
5 livsmedel som hjälper dig att avgifta din lever naturligt

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Har du hört hur viktigt det är att avgifta din lever naturligt? I så fall kanske du undrar varför det är så viktigt. Din lever är ett av de största organen i kroppen och har tre huvudsakliga funktioner.

 • Avgiftning: den ansvarar för att samla in och rensa bort naturliga gifter (såsom ammoniak) och externa gifter (såsom alkohol och mediciner) från kroppen.
 • Syntes: din lever spelar en roll i ämnesomsättningen av kolhydrater, fetter och proteiner. Vidare utsöndrar den galla, vilket är viktigt för matsmältningen.
 • Förvaring: vitamin A, D, E, K samt glykogen samlas alla i levern. De tjänar som en källa till energi för dagliga sysslor och andra krav på kroppen.

Du borde avgifta din lever naturligt eftersom allt som passerar genom den kan leda till problem och skada din kropp. Det är därför vi idag vill erbjuda en lista över livsmedel som kan hjälpa dig att göra det.

1. Papaya

skivad papaya med kärnor

Papaya innehåller ett enzym vid namn papain. Det hjälper till att förbättra matsmältningen och bearbeta livsmedel ordentligt. Vidare hjälper det till att minska inflammation i kroppen. Därför är det starkt rekommenderat för att gå ner i vikt.

När det kommer till att avgifta levern underlättar papaya processerna genom att främja matsmältningen. Det är även värt att påpeka att det inte bara är fruktköttet som kan ätas, utan även fröna. Dessa har antiinflammatoriska egenskaper som hjälper dig att hantera artrit och avgifta levern.

För att rensa gifter från lever kan du prova följande recept:

 • Ta 20 papayafrön och krossa eller mal dem.
 • Blanda med citronsaft eller mjölk.
 • Drick denna kombination i en månad.

2. Indiskt krusbär

Indiskt krusbär, även kallat amalaki, är en kraftfull antioxidant som hjälper till att rensa kroppen på gifter. Att äta den ofta hjälper inte bara till att förebygga fettlever utan även fibros, ett tillstånd av allvarlig inflammation på grund av en åkomma eller sjukdom. Det bästa sättet att äta indiskt krusbär är rått. Du kan lägga till dem i sallader, blanda dem med yoghurt eller bara äta en liten portion som de är.

3. Citroner kan avgifta din lever naturligt

citronjuice kan avgifta levern

Citroner är en av de mest välkända och använda citrusfrukterna. De är rika på vitamin C, flavonoider, äppelsyra och eteriska oljor. Alla dessa ger dem egenskaper som stödjer matsmältningen och levern. Vidare hjälper de även till att stärka dina blodkärl och förbättra hjärthälsan.

Citroner avgiftar levern naturligt eftersom de:

 • Främjar matsmältningen
 • Tonar och stimulerar levern
 • Tillhandahåller stora mängder antioxidanter, som bekämpar fria radikaler
 • Förebygger tidig försämring av många organ i kroppen

Om du har fettlever är det rekommenderat att dricka citronsaft utspädd i ett glas vatten (200 ml). Genom att blanda med vatten undviker du att skada tandemaljen med syran.

4. Äppelcidervinäger

Äppelcidervinäger hjälper till att balansera pH-värdet i kroppen och främjar eliminering av gifter som ansamlats över tid. Det låter levern avgifta kroppen bättre och ämnesomsätta fetter ordentligt.

Att dricka äppelcidervinäger dagligen ger dig många fördelar, inklusive:

 • Vitaminer, mineraler och eteriska oljor
 • Nedsatt risk för att drabbas av njurinfektioner
 • Hjälper mot förstoppning
 • Förebygger leverproblem

Det är rekommenderat att ta två teskedar äppelcidervinäger om dagen. Du kan ta vinägern för sig själv eller utspädd i ett glas vatten beroende på hur mycket du gillar smaken. Du kan även ha den i dina sallader eller såser.

5. Grönt te

Grönt te är rikt på en typ av antioxidant som kallas polyfenoler. Dessa minskar skadan i kroppen från fria radikaler. Därför senarelägger de åldrandet av celler och komplikationer i olika organ.

Även om grönt te alltid rekommenderas för sina fördelar ska du aldrig dricka mer än tio koppar om dagen.  Se även till att teet du dricker är naturligt, så att du inte får i dig ämnen som minskar effektiviteten.

Om du inte gillar smaken av grönt te kan du prova att blanda det med andra livsmedel i en smoothie. Blanda det med frukt och grönsaker tills du hittar en perfekt kombination för dig.

Dra nytta av alternativen för att avgifta din lever naturligt

levern är ett av de viktigaste organen i din kropp

Det finns många naturliga sätt att avgifta levern, men livsmedlen vi nämnt här är några av de bästa. Det enda som finns kvar att göra är att välja dina favoriter och börja använda dem. Kom bara ihåg att alltid uppsöka sjukvården om du upplever smärta eller obehag.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Hussain, M., Habib-Ur-Rehman, & Akhtar, L. (2017). Therapeutic benefits of green tea extract on various parameters in non-alcoholic fatty liver disease patients. Pakistan Journal of Medical Sciences. https://doi.org/10.12669/pjms.334.12571
 • Naziroǧlu, M., Güler, M., Özgül, C., Saydam, G., Küçükayaz, M., & Sözbir, E. (2014). Apple cider vinegar modulates serum lipid profile, erythrocyte, kidney, and liver membrane oxidative stress in ovariectomized mice fed high cholesterol. Journal of Membrane Biology. https://doi.org/10.1007/s00232-014-9685-5
 • Naziroǧlu, M., Güler, M., Küçükayaz, M., Övey, I. S., & Özgül, C. (2012). Apple cider vinegar supplementation modulates lipid peroxidation and glutathione peroxidase values in lens of ovariectomized mice. Cell Membranes and Free Radical Research.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.