5 kvällsvanor för att sova bättre och lindra trötthet
Vi har alla upplevt det någon gång. Man vaknar på morgonen med känslan att man inte sovit överhuvudtaget. Timmarna som man sov var förgäves och man känner sig inte alls utvilad. Dessa dagar är super jobbiga att ta sig igenom och man önskar att man hade en förtrollning som magiskt skulle lindra trötthet.
Det finns dock några faktorer som gör sömnen mindre effektiv. Nyckeln till god nattsömn ligger i koncentration på behovet av att sova. Det kan låta paradoxalt att koncentrera sig på att försöka sova, men det vi menar är att man inte borde gå och lägga sig med en massa andra tankar i huvudet.
Vad man äter innan man lägger sig är viktigt. Den populära tron om att man får mardrömmar om man äter precis innan man lägger sig bär en liten sanning till den, och det är kopplat till en av kroppens mekanismer. Kroppen kan känna igen risken för emboli på grund av långsam matsmältning, och detta kan göra att man hindras gå ner i djup sömn för att hälsan inte ska bli komprimerad. Bra matvanor kan därmed lindra trötthet.
Det är möjligt att vara helt lugn då man lägger sig. För att åstadkomma det måste man dock ha några naturliga produkter till hands, lära sig avslappningstekniker och ett bra sömnmönster. På detta sätt kommer man uppnå ett lugn som hjärnan känner igen då det är dags att sova.
Med tanke på hur viktigt det är att sova kommer vi idag att prata om några knep som du kan testa för att sova bättre. Läs vidare för att ta reda på hur du kan få bättre sömnkvalitet och lindra trötthet.
5 kvällsvanor för att lindra trötthet
1. Ät lätt på kvällen och upprätthåll en balanserad kosthållning
Att äta väl är viktigt för kroppen överlag. Det är så du får näringsämnen för att upprätthålla energi och göra alla dagliga uppgifter. En person som har goda matvanor kommer att ta hand om sitt jobb mycket bättre.
Samma sak gäller om man vill känna sig mindre trött. Att äta korrekt minskar onödigt långsam ämnesomsättning signifikant. Det håller metabolismen flexibel och då näringsämnen omsätts korrekt i kroppen kommer man känna sig piggare och mer aktiv under dagen och lugn till kvällen.
2. Ta inte jobbet till sängen
Detta är inte bara för att man inte ska tänka på problem då man lägger sig. Detta är mer relaterat till att bli van vid att använda sängen som ett ställe för sömn och inte för andra saker så som att äta, jobba eller ens att titta på tv.
Såklart vet vi att detta låter svårt. Idén om en perfekt söndag är att ligga kvar i sängen hela dagen, titta på filmer och äta skräpmat. Då kommer hjärnan dock att bli van vid idén om att sängen är ett ställe för att vara vaken, oberoende om det är med att titta på tv, äta eller jobba.
Hjärnan kommer att koppla sängen till att vara ett ställe för koncentration och vakenhet, och då överger den tankarna om sömn och vila.
3. Drick tillräckligt mycket vatten
Vätskeansamling är hemskt då det kommer till sömnen. Det får en att känna sig svullen, obekväm och tenderar att få en att vakna i mitten av natten. Men vätskeansamling är ofta ett resultat av brist på vätska.
Vatten är essentiellt för kroppen. Man måste se till att man dricker tillräckligt mycket vatten varje dag. Om man inte gör det kan man hamna i andra änden av spektrumet, uttorkad.
Då man är uttorkad lider hjärnan och som resultat kommer man inte kunna sova ordentligt.
4. Hjälp dig själv med naturlig medicin
Det finns en hel rad med växter som kan hjälpa en att få bättre vila och få en att känna sig mindre trött. Det handlar nödvändigtvis inte om att inte kunna somna, för att ofta sover folk djupt utan att behöva kämpa. Det handlar däremot om att kroppen fortsätter jobba medan man sover och därför känner man sig inte pigg under dagen.
Naturliga mediciner kan hjälpa dig att få bättre sömnkvalitet och lindra trötthet. Genom att inta avkok av sallatsblad, hibiskus, kamomill eller vänderot kommer kroppen och hjärnan att koppla av.
5. Sluta dagen med ett varmt bad
Innan man har tänkt lägga sig ska man absolut inte ta ett kallt bad. Kallt vatten väcker kroppen och hjärnan, och då tar det längre tid att slappna av igen.
Testa att ta ett varmt bad när du har bestämt dig för att strax lägga dig. Detta kommer att hjälpa dig slappna av och bli redo att lägga dig.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Bhaduri, A. (2018). Fatigue. In Springer Series in Materials Science (Vol. 264, pp. 317–371). Springer Verlag. https://doi.org/10.1007/978-981-10-7209-3_8
- Ament, W., & Verkerke, G. (2009). Exercise and fatigue. Sports Medicine. https://doi.org/10.2165/00007256-200939050-00005
- Meeusen, R. (2014). Exercise, nutrition and the brain. Sports Medicine, 44(SUPPL.1). https://doi.org/10.1007/s40279-014-0150-5
- Popkin, B. M., D’Anci, K. E., & Rosenberg, I. H. (2010). Water, hydration, and health. Nutrition Reviews. Blackwell Publishing Inc. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2010.00304.x
- St-Onge MP, Mikic A, Pietrolungo CE. Effects of Diet on Sleep Quality. Adv Nutr. 2016;7(5):938–949. Published 2016 Sep 15. doi:10.3945/an.116.012336
- Black DS, O’Reilly GA, Olmstead R, Breen EC, Irwin MR. Mindfulness meditation and improvement in sleep quality and daytime impairment among older adults with sleep disturbances: a randomized clinical trial. JAMA Intern Med. 2015;175(4):494–501. doi:10.1001/jamainternmed.2014.8081