5 fördelar med fiskolja för dig och din kropp

Rikt på omega-3-fettsyror, är fiskolja underbart för din hjärt- och kärlhälsa och bra för att motverka inflammation.
5 fördelar med fiskolja för dig och din kropp
Carlos Fabián Avila

Granskad och godkänd av läkare Carlos Fabián Avila.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Fiskolja är populärt över hela världen. Eftersom det är så rikt på omega-3-fettsyror, är det nyttigt för din kropp på många olika sätt. Det finns en mängd fördelar med fiskolja och vi ska här kika närmare på några av dessa.

Att prata om fiskolja utan att nämna vad det består av, blir lite komplicerat. I ett nötskal kan man säga att fiskolja och omega-3 i princip är synonymt med vitalitet och hälsa.

Varför det är så populärt är på grund av alla dess många fördelar för hela kroppen.

Många använder sig av fiskolja för dess innehåll av omega-3-fetter (och omega 6-fetter), men det innehåller också andra hälsosamma komponenter.

De viktigaste komponenterna i fiskolja

Fördelar med fiskolja

Bland de mest kända näringsämnena i fiskolja hittar vi vitamin A, B, C och D.

Allt du behöver göra för att få i dig dessa är att äta fisk. De nyttigaste fiskarna när det kommer till oljan är:

 • Konserverade sardiner
 • Tonfisk
 • Sill
 • Makrill
 • Lax
 • Öring

Förutom dessa fiskar finns det även andra livsmedel som innehåller höga halter av omega-3, vilket för övrigt också kan hittas i fiskoljetillskott. Några av dessa livsmedel är linfrön, chiafrön och valnötter.

Omega-3-fettsyror

Omega-3 anses vara en av de mest näringsrika komponenterna i en mängd olika livsmedel. När det gäller fiskolja är det stjärnspelaren.

Några av de viktigaste egenskaperna hos denna fettsyra är det faktum att det:

 • Optimerar tillväxt och hjärnfunktion.
 • Hjälper dig att behandla inflammation.

Brist på detta näringsämne kan leda till olika typer av kranskärlssjukdomar, cancer och psykisk sjukdom.

Fördelar med fiskolja

Baserat på ovanstående ska vi nu lyfta fram några viktiga fördelar med fiskolja.

1. Det är bra för barn

Fiskolja är utmärkt för barn

Barndomen är ett av de viktigaste stadierna i livet. Detta är den period när kroppen växer och utvecklas som mest.

Men sjukdomar och störningar är också vanligt förekommande. Det är här som fiskolja verkligen kan komma till nytta.

Fiskolja hjälper också till att stärka barnens centrala nervsystem.

2. Det skyddar din hjärna

Med tanke på de fördelar som redan nämnts är det inte bara barn som kan få ut mycket av fiskolja. Vemsomhelst, oavsett ålder, kan och bör regelbundet äta fiskolja.

Det skyddar din hjärna, förebygger hjärnblödning och arteriell blockering. Det hjälper också till att bekämpa högt kolesterol och diabetes.

3. Det är underbart för din hud

Kvinna

Det finns också många fördelar med fiskolja för din hud. Omega-3 håller huden frisk, och är speciellt bra om du tenderar att ha torr hud.

Denna naturliga olja gör dock mycket mer än bara återfuktar. Den hjälper också till att behandla problem som klåda, psoriasis och akne.

Det kan också appliceras direkt på huden. Smörj bara in huden med några droppar olja med mjuka, cirklande rörelser. Detta är bra för att minska inflammation.

4. En utmärkt behandling vid artrit

En av de främsta fördelarna med fiskolja är att den kan användas vid behandling av reumatoid artrit. Anledningen är dess anmärkningsvärda halter av omega 3-fetter.

Det underlättar för minskning av inflammationen. På grund av detta, verkar det som en naturlig behandling för artrit. Det hjälper också vid stelhet i lederna, särskilt i morgontimmarna.

Men kom ihåg att fiskolja inte fungerar direkt. Det är en process som sker gradvis.

5. Det stödjer hjärtkärlsystemet

Kardiovaskulär hälsa

Det finns också många fördelar med fiskolja när det gäller din kardiovaskulära hälsa. En av de största är att det sänker blodtrycket.

Det hjälper till att rensa artärerna och hjälper kroppen att göra sig av med plack och ansamlat fett. Tänk på att detta är exakt vad som kan orsaka hjärtattacker och liknande.

I sådana situationer kan fiskolja vara mycket användbart.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Roman GC., Jackson RE., Gadhia R., Román AN., et al., Mediterranean diet: the role of long chain w-3 fatty acids in fish; polyphenols in fruits, vegetables, cereals, coffee, tea, cacao and wine; probiotics and vitamins in prevention of stroke, age-related cognitive decline, and alzheimer disease. Rev Neurol, 2019. 175 (10): 724-741.
 • Huang TH., Wang PW., Yang SC., Chou WL., et al., Cosmetic and therapeutic applications of fish oil’s fatty acids on the skin. Mar Drugs, 2018.
 • Petersson S., Philippou E., Rodomar C., Nikiphorou E., The mediterranean diet, fish oil supplements and rheumatoid arthritis outcomes: evidence from clinical trials. Autoimmun Rev, 2018. 17 (11): 1105-1114.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.