5 fantastiska fördelar med att äta persilja

Persilja är rik på vitaminer och mineraler. Lär dig mer om de fantastiska fördelarna med att äta örten regelbundet i den här artikeln!
5 fantastiska fördelar med att äta persilja

Senaste uppdateringen: 20 oktober, 2018

Persilja är en god aromatisk växt med en intensiv doft. Den kommer ursprungligen från Medelhavsområdet, men äts även på andra platser i Öst. Du kan nu hitta den i köket i många länder. Örten har en intensiv smak, då den kommer från den botaniska familj som även inkluderar dill, selleri, morötter och koriander. Du kan äta persilja på många olika sätt, t.ex. som te, i sallader eller med såser, ris eller kött. Smaken är utan tvekan väldigt speciell.

Om du inte äter speciellt mycket persilja rekommenderar vi att du börjar. I den här artikeln ger vi dig fem bra anledningar!

Hjälper din benhälsa

Något som inte alla vet är att brist på vitamin K är kopplat till en större risk för benfraktur. Vi vet alla hur viktigt det är att få i sig tillräckligt med fosfor, kalcium, C-vitamin och B-vitaminer. Men vad tror du om att lägga till vitamin K i dina rätter?

Att äta persilja regelbundet ger dig en stor mängd vitamin K som förbättrar din benhälsa, då örten fungerar som en proteinmodifierare. Persilja ökar samtidigt absorptionen av kalcium, och minskar mängden kalcium som försvinner genom urinen.

Att göra det till en vana att alltid leta efter färska, naturliga livsmedel håller dig frisk. Börja med att använda persilja till fisk, grönsaker och naturliga juicer.

Hjälper dig att reglera dina blodsockernivåer

Reglera blodsockret

Persilja är rik på en speciell flavonoid som kallas myricetin, som hjälper till att reglera dina blodsockernivåer. Den minskar även insulinresistans och har antiinflammatoriska egenskaper. Det hjälper dig att reglera antalet lipider i blodet.

Tack vare dessa egenskaper motverkar du inte bara diabetes, utan tar även hand om din kardiovaskulära hälsa genom att minska artärinflammation.  Prova att dricka te med persilja och citron efter dina måltider!

Att äta persilja hjälper din njurhälsa

Persilja är en av de mest använda växterna för att förbättra njurhälsan. Den är vätskedrivande och stimulerar njurfunktionerna, vilket hjälper njurarna att lättare rena och avgifta din kropp.

Den har även ett högt kaliuminnehåll, vilket hjälper till att reglera högt blodtryck. Men om du har en tendens att lida av njursten rekommenderas det att du inte äter persilja varje dag, eftersom den innehåller mycket oxalsyra.

Väldigt bra vid anemi och utmattning

Persilja är bra vid anemi

Persilja är bra i kosten, speciellt om du har brister, anemi eller går igenom en period av mycket stress. Örten är rik på A-vitamin, B-vitaminer (B1, B2, B3, B5, B6 och B9), folsyra och vitamin K. Den ger dig samtidigt mycket kalium, kalcium, zink, fosfor, järn och magnesium.

Kom alltid ihåg att du får mest näringsämnen genom att äta dina örter råa.

Stärker ditt immunförsvar

Leta inte efter vitamintillskott på apoteket. Det är istället bättre att välja ett mer naturligt sätt att få i dig vitaminer från vitaminrika livsmedel. Du borde alltid ha persilja i köket, för tack vare det höga C-vitamininnehållet kan den stärka ditt immunförsvar. Detta är framförallt viktigt om man av någon anledning lider av nedsatt immunförsvar.

Det är även intressant att veta att örten har en kemisk komponent som kallas apigenin. Det finns inga studier som ger stöd åt denna idé, men vissa hävdar att det hjälper med att motverka cancer. Vi vet dock att det är en kraftig antioxidant som kan motverka virus och bakterier.

Använd persilja i dina soppor, sallader och såser. Fördelarna kommer att göra det värt besväret!

Hur du kan äta persilja varje dag

Smoothie med persilja
  • Gör persiljegrytor
  • Använd den i dressingar till dina sallader
  • Lägg till den i soppor
  • Använd den i fiskrätter
  • Använda den i tomatsås för att göra pizzasås eller andra goda såser
  • Prova persiljete
  • Prova fruktsmoothies med persilja

Det finns många sätt att äta persilja på!

Men kom ihåg att om du lider av njursten eller är gravid ska du vara försiktig med hur mycket du äter.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Manuel, C., Curiel, D., Medicina, P. A. De, Fundación, I., Díaz, J., & Reyes, A. (2015). Acción de la vitamina K sobre la salud ósea Action of vitamin K on bone health, 33–38.

  • Farzaei, M. H., Abbasabadi, Z., Ardekani, M. R. S., Rahimi, R., & Farzaei, F. (2013). Parsley: a review of ethnopharmacology, phytochemistry and biological activities. Journal of Traditional Chinese Medicine = Chung i Tsa Chih Ying Wen Pan, 33(6), 815–826.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.