5 drag du ser i bestämda personer
Bestämda personer kan uttrycka sina åsikter och samtidigt försvara sin ståndpunkt. Men det viktigaste är att de alltid respekterar andras rättigheter när de gör det. Och gissa vad: bestämda personer vet också hur man uttrycker sina känslor.
I dagens artikel vill vi prata om de fem viktigaste dragen som bestämda personer generellt delar.
Känner du igen dig?
1. Bestämda personer är självsäkra
När vi blir äldre har vi en tendens att förlora vår självkänsla. Vi kan alltid få tillbaka den, men det kräver stor ansträngning. Om du är en bestämd person har du redan fått tillbaka den, eftersom du redan känner dig själv bra och vet att du inte behöver vara rädd för att visa vem du verkligen är.
I kontrast använder osäkra personer alltid en slags rustning för att skydda sig själva. Det gör att de alltid är på defensiven och de missar många av livets möjligheter. För att sammanfatta vet bestämda personer att de måste tro på sig själva för att få ut det mesta av livet.
2. De respekterar andras åsikter
Bestämda människor vet hur man respekterar andras åsikter när de uttrycker sina egna, även om de inte håller med om dessa åsikter. De vet att olika synsätt hjälper folk att växa och att det är något som alltid ska respekteras.
Det gör att bestämda personer kan validera andras känslor. Med andra ord kan bestämda personer lära sig hur de accepterar andras känslor och lära sig om de olika omständigheter som kan leda till att en individ beter sig på ett specifikt sätt.
Alla har sina dåliga dagar. Att acceptera och förstå det kan därför märkbart förbättra relationer med andra.
3. Bestämda personer är aktiva lyssnare
När vi nämner ordet “lyssna” kanske du tror att vi menar något som alla vet hur man gör. Men få vet verkligen hur man lyssnar, det vill säga hur man lyssnar aktivt. Hur lyssnar man aktivt? Du måste göra mer än att bara vara uppmärksam på orden som kommer ur den andra personens mun. Du måste också lyssna på hur den andra personen känner och vad han eller hon uttrycker känslomässigt.
Om du gör det kan du tackla alla slags konflikter mellan dig och andra på ett mycket lugnare sätt. Att lyssna frigör dig från ångest och stress som du inledningsvis kan känna när en konfrontation uppstår. Det kan också göra det lättare att kontrollera dina känslor mer effektivt.
4. De väljer sina vänner
Det kan verka trivialt, men många av oss väljer inte vilka vi är vänner med. Istället låter vi andra välja oss som vänner. Bestämda personer vet att det inte är det rätta sättet att skaffa vänner. Det är därför de väljer folk de vill ha vid sin sida.
Det är också därför som bestämda personer är väldigt bra på att hantera giftiga människor som försöker fylla deras liv med negativa känslor. De vet hur man motarbetar giftiga personers negativitet och flyr från dem.
Kort sagt väljer bestämda personer sina vänner och nöjer sig inte bara med de som väljer dem.
5. De accepterar sig själva ovillkorligt
Ett av de främsta dragen man ser i bestämda personer är att de inte bryr sig om vad andra tycker om dem. Det gör att de kan acceptera sig själva som de är, med alla sina fel och dygder, vilket i sin tur förbättrar deras självsäkerhet.
Att acceptera oss själva ovillkorligt låter oss dessutom se våra begränsningar, men det betyder inte att vi begränsar oss själva. Bestämda personer vet också hur man kämpar mot hinder med all sin makt för att få bästa möjliga resultat, för att uppnå sina drömmar.
Har du några av dessa drag? Som du kanske märkt tacklar många av dem de grundlösa rädslor vi har, som hindrar oss från att ta oss ur vårt skal och tro på oss själva. Vår komfortzon, våra osäkerheter och annat kan begränsa oss, men de begränsar inte bestämda personer.
Tror du att de föddes med denna självsäkerhet? Tror du att de alltid tror på sig själva? Nej, de befann sig faktiskt i din position en gång i tiden.
Men de blev bestämda genom att anstränga sig och anta en villig attityd, vilket lät dem bli bättre människor.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Caballo, V. E. (1983). Asertividad: definiciones y dimensiones. Estudios de psicología, 4(13), 51-62. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=65876
- Castanye, O. (1996). La asertividad: expresión de una sana autoestima. Desclée de Brouwer.
- Castanye, O. (2013). Asertividad en el trabajo: cómo decir lo que siento y defender lo que pienso. Conecta.
- Educarueca. (3 de febrero de 2010). Actividades para desarrollar la asertividad. https://www.educarueca.org/spip.php?article955
- González, L. G., & Kasparane, A. G. (2009). Asertividad: un análisis teórico-empírico. Enseñanza e investigación en psicología, 14(2), 403-425. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=29211992013
- Llacuna, J., & Pujol, L. (2004). La conducta asertiva como habilidad social. Instituto Nacional de Seguridad e Higiene en el Trabajo. https://www.insst.es/documents/94886/326775/ntp_667.pdf/0c56eb86-4771-4545-adab-59bd972cce41