Små men vanliga misstag i förhållanden
Under ditt liv och din känslomässiga tillväxt kommer du lära känna dig själv lite bättre. Du lär dig från dina misstag i förhållanden och du upptäcker även “murarna” som du då och då sätter upp mellan dig och din partner för att förbli bekväm och lycklig.
Men ibland är de inte så enkla att känna igen. Ibland agerar vi på ett ohälsosamt sätt mot vår partner, och istället för att visa dem uppskattning, kärlek och respekt skapar vi misstro och olycka. I dagens artikel ska vi ta en titt på dessa små men ändå vanliga misstag i förhållanden.
4 vanliga misstag i förhållanden
1. Kärlek är inte bara att säga “jag älskar dig”
Du har säkert varit i ett förhållande där det blir enkelt att bara säga “ jag älskar dig “ varje dag. Orden må erbjuda tröst, men endast orden är inte tillräckligt för att uttrycka kärlek. Ett vanligt misstag i förhållanden är att man inte inser att man måste utföra handlingar för att visa den sanna kärlek man känner.
- Alla uttrycker sin kärlek på ett visst sätt. Vissa är mer uttryckliga, andra tenderar att visa sin affektion på mer subtila sätt som kräver en djup nivå av förståelse för att tyda. Men bara för att de demonstrerar mindre betyder det inte att de “älskar mindre”. Det finns otaliga sätt att visa kärlek på.
- Vissa förväntar sig ständiga tecken på den andres kärlek: kyssar, en kram… Men du måste förstå att alla inte har samma behov. Men det betyder inte att de älskar oss mindre.
- Kärlek kan även uttryckas med en blick, när det behövs. Kanske är det bara ett leende som påminner om din partners ovillkorliga stöd och beundran. Visst, då och då kanske du skulle vilja att din partner var lite mer uttrycklig; att de sa varje dag att de vill vara med dig. Men det som spelar roll är att när de gör det, även om det är sällan, är det med absolut uppriktighet.
- Utvärdera din partner efter deras handlingar, och inte bara efter deras ord. Ord kan ibland tappa sin betydelse eller övertolkas. Det är även enkelt att ljuga med ord, men aldrig med handlingar. Uppmärksamma hur din partner behandlar dig, tar hand om dig, huruvida de respekterar dig… det är sann kärlek.
- Om du är typen av person som verkligen behöver dagliga uttryck av kärlek och känner att du inte är lika älskad som du själv älskar din partner, måste du säga detta. Berätta exakt hur du känner.
2. Kärlek betyder inte att du ger allt i utbyte mot inget
Det är en fälla som många faller i, så att säga. De tror att de för att älska sin partner måste ge allt och erbjuda sig själva ovillkorligt utan gränser. Men var försiktig.
- Det är viktigt att älska någon med visdom och balans. Du ger dig själv till en annan med vetskapen att vi ska vara ett “lag”. Du erbjuder dig själv och mottar i gengäld. Du berikar deras liv och de berikar ditt. Baserat på er mognad och individualitet blir ni ett väsen som växer varje dag.
- Om du ger upp allt för den andra kommer det komma en dag när du inte bara känner dig tom på insidan, utan även frustrerad. Du kommer förstå att du utan att ens ha insett det har spärrat in dig själv i ett förhållande som det nu inte finns något väg ut från.
- Att förvänta sig att din partner ska göra saker för dig är inte att vara självisk. I slutänden tar båda partners hand om varandra, och ni är lika ansvariga för nivån av lycka i förhållandet.
3. Om något stör dig, sitt inte tyst och vänta på att den andra ska inse sitt misstag
Människor vet inte allt. Ett vanligt misstag i förhållanden är att tro att ens partner ska veta när något sårar eller stör dem.
På grund av detta väljer vissa att sitta tyst och eventuellt bli arga istället för att säga vad som irriterar dem. De känner sig ignorerade av sin partner och bestraffar dem i det tysta.
Det är en väldigt omogen strategi. Om något stör dig ska du inte vara tyst, och verkligen inte kasta “osynliga dolkar” mot din partner då detta bara startar en ond cirkel av meningslös vrede.
Var inte rädd för att säga vad du tycker. Om du är upprörd över något ska du säga det. Om du är sårad ska du uttrycka din smärta. Om du behöver fråga något, fråga. Din partner är personen du valt att vara med. Du måste skapa en harmoni mellan er genom dialog och samarbete, inte ett slagfält.
4. Bygg inte “hela din värld” runt din partner
Tänk på det så här: när du börjar ett nytt förhållande är ni båda som barn. Du vill fokusera hela din värld runt denna person, och det är okej eftersom du valt att börja ett liv tillsammans med denna människa. Men ett vanligt misstag i förhållanden är att inte komma ur denna fas.
Så ha följande i åtanke:
- Det är viktigt att fortsätta växa personligt. Det betyder att du varje dag måste fortsätta lära dig och experimentera med vem du är, samt att inte försumma din utbildning, dina vänner eller ditt arbete.
- Förhållanden är självklart viktiga. Men det är även de andra aspekterna av ditt liv, inklusive träning, din sociala cirkel och ditt personliga utrymme… Allt detta hjälper till att berika dig som person. Och detta bygger i sin tur upp ditt självförtroende och säkerhet.
- Att ha ett starkt självförtroende hjälper till att göra dina förhållanden lyckligare. Det är mer moget. Om du endast fokuserar på din partner och försummar din professionella eller personliga tillväxt kommer du till slut börja bli frustrerad och till och med beskylla din partner för att du känner dig olycklig.
Du växer som individ, och ni växer som ett par. Det är så man finner sann lycka i livet.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Aron, A., Fisher, H., Mashek, D. J., Strong, G., Li, H., & Brown, L. L. (2005). Reward, Motivation, and Emotion Systems Associated With Early-Stage Intense Romantic Love. Journal of Neurophysiology, 94(1), 327–337. https://doi.org/10.1152/jn.00838.2004
- Braithwaite, S. R., Selby, E. A., & Fincham, F. D. (2011). Forgiveness and relationship satisfaction: Mediating mechanisms. Journal of Family Psychology, 25(4), 551–559. https://doi.org/10.1037/a0024526
- Earp, B. D., Wudarczyk, O. A., Foddy, B., & Savulescu, J. (2017). Addicted to love: What is love addiction and when should it be treated?. Philosophy, Psychiatry & Psychology, 24(1), 77–92. https://doi.org/10.1353/ppp.2017.0011
- Fisher, H. E., Xu, X., Aron, A., & Brown, L. L. (2016). Intense, Passionate, Romantic Love: A Natural Addiction? How the Fields That Investigate Romance and Substance Abuse Can Inform Each Other. Frontiers in Psychology, 7, 687. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2016.00687
- Genadek, K. R., Flood, S. M., & Moen, P. (2017). For Better or Worse? Couples’ Time Together in Encore Adulthood. The Journals of Gerontology. Series B, Psychological Sciences and Social Sciences, 74(2), 329–338. https://doi.org/10.1093/geronb/gbx129
- Jin, W., Xiang, Y., & Lei, M. (2017). The Deeper the Love, the Deeper the Hate. Frontiers in Psychology, 8, 1940. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2017.01940
- Langeslag, S. J. E., & van Strien, J. W. (2016). Regulation of Romantic Love Feelings: Preconceptions, Strategies, and Feasibility. PLoS One, 11(8), e0161087. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0161087
- Schmidt, E. E. (2017). Are Lovers Ever One? Reconstructing the Union Theory of Love. Philosophia, 46(3), 705–719. https://doi.org/10.1007/s11406-017-9860-x
- Surti, K., & Langeslag, S. J. E. (2019). Perceived ability to regulate love. PLoS One, 14(5), e0216523. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0216523