Dagliga promenader hjälper till att motverka depression
Om du lider av depression kan det kännas som att hela världen går i en annan takt. Din hjärna blir slöare och ditt neuronnät blir slöare även det. Läs vidare för att lära dig ett mycket enkelt sätt att motverka depression.
En studie som utförts på University of Illinois har visat att en del av hjärnans struktur, amygdala, även kallat för mandelkärnan, arbetar till en mycket mindre grad när människan lider av depression. Amygdala ansvarar för hjärnans känslobehandlande processer.
Allt detta leder till en och samma sak: du fokuserar enbart på dig själv. Din kropp fungerar på en minimal nivå för att istället spendera all mental energi på introspektion och reflektion. Du väljer att istället analysera din inre värld, och försöka förstå och lösa de problem du brottas med.
Men lösningen är inte så lätt att nå. Depression är inte något som kan botas som influensan eller en infektion. För att överkomma depression behöver du tackla problemet från en annan vinkel.
Först och främst, om din läkare rekommenderar det, så kan du söka behandlingar baserade på läkemedel, med kompletterande terapi. Neurologer brukar även bemöta denna process genom att diskutera vad som kallas för neuroplasticitet.
När hjärnan får erfarenhet med nya stimuleringar och intryck som är intensiva och betydelsefulla kan dessa återaktivera dina avstängda neuroreceptorer. Något så enkelt som att ta en promenad utomhus varje dag kan vara otroligt terapeutiskt. Det är ett av de bästa sätten att motverka depression.
Idag tänker vi utforska det ämnet.
Glöm inte att ta regelbundna promenader – de kan motverka depression
En psykiatriker på University of Illinois, Scott Langenecker, förklarar för oss att en av de huvudsakliga katalysatorerna till depression är vad han kallar för “ruminant thought”. På svenska: tankar som går i onda cirklar.
Vi går alla genom vissa faser då vi blir fullkomligt besatta av negativa eller fatalistiska tankar och idéer.
- Det är som en oändlig refräng. Negativa tankar efter negativa tankar tills du i slutändan genererat så mycket ångest och fatalistisk stress att du faller ner i ditt egna lilla svarta hål.
Dåliga rutiner, att bo i små utrymmen och att bara umgås med samma människor hela tiden är alla faktorer som kan förvärra denna “ruminant thought”. Depression kan dessutom vara betydligt mycket vanligare i storstadsmiljöer än i glesbygd eller byar som har närmare tillgång till naturen.
- Men det är inte som att någon av oss har möjligheten att bara släppa allt och flytta till någon bergstopp. Istället får vi lov att se till att spendera några timmar då och då i naturen.
- Om du är deprimerad kan du därför ta en promenad i parken, skogen eller längsmed stranden någon gång varje dag. Välj ett grönt område där det är lätt att gå.
När du börjar motverka depression på detta sätt kommer du lägga märke till följande efter några dagar:
Förändringar i ditt humör
När du tränar, även om det bara handlar om en kort promenad, börjar din hjärna sända ut endorfiner till resten av kroppen.
- Endorfiner interagerar med nervernas receptorer och minskar den ledsamhet, negativitet och till och med smärta du upplever.
- Neurologer förklarar att endorfiner förser oss med en behaglig sorts sensation som ibland kallas för “runner’s high”.
- Detta är en positiv och energigivande känsla som bryter tankemönster och fatalistiska tankecykler.
Främjar nervkopplingar
Vi berättade tidigare att det finns en koppling mellan nervsystemets aktivitet och depression. Det är intressant att veta att en gnutta regelbunden motion kan förbättra din hjärnas prestanda.
Det sker flera otroliga saker i din kropp om du motionerar.
- Först och främst så verkar det som att fenomenet “neurogenesis” ger upphov till nya hjärnceller.
- Hjärtat mår bättre, hjärnan får mer syre och diverse godartade neurokemikalier bildas i hjärnan. Dessa neurokemikalier får dig att känna dig mer positiv och motiverad.
- All denna inre kemi skapar nya celler och främjar ett starkare nervsystem.
Dessa fördelar är inget du kommer lägga märke till den första eller andra dagen efter att du börjat motionera. Du behöver regelbunden rörelse och fysisk aktivitet.
Sök dessa ögonblick av lycka!
Promenader förbättrar din kreativitet och kan motverka depression
Du kanske undrar hur kreativiteten i sin tur kan hjälpa dig i din depression. Tro det eller ej, men kreativitet är ett kraftfullt verktyg som underlättar för dig att se en positiv väg framför dig, och på så sätt leda dig mot ett friskare liv.
Att gå på promenader kan vara otroligt avslappnande. Varje steg och varje andetag du tar stimulerar hjärnan.
- Det är i dessa ögonblick, när du får en koppling till ditt inre jag och välmående, som du kan se saker från ett annat perspektiv. På så sätt växer nya idéer och tankar i ditt undermedvetna.
- Positiva tankar är ett sätt att bryta de små kedjorna som fjättrar dig till depressionen.
- Att överkomma depression är inte lätt. Men med hjälp av en dröm, ett projekt, en vilja och, kanske senare, ett konkret beslut så kan du ta det första steget.
Det är värt att börja motionera av den anledningen. Om du känner dig deprimerad, ta en promenad och låt hjärnan ta en stund för att vila och långsamt börja läka. Du kommer märka hur effektivt det är för att motverka depression.
Spara
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
-
Jacobs, R. H., Barba, A., Gowins, J. R., Klumpp, H., Jenkins, L. M., Mickey, B. J., … & Hsu, D. T. (2016). Decoupling of the amygdala to other salience network regions in adolescent-onset recurrent major depressive disorder. Psychological medicine, 46(5), 1055-1067.
-
Stathopoulou, G., Powers, M. B., Berry, A. C., Smits, J. A., & Otto, M. W. (2006). Exercise interventions for mental health: a quantitative and qualitative review. Clinical psychology: Science and practice, 13(2), 179-193.
-
Robertson, R., Robertson, A., Jepson, R., & Maxwell, M. (2012). Walking for depression or depressive symptoms: a systematic review and meta-analysis. Mental health and physical activity, 5(1), 66-75.
-
Boecker, H., Sprenger, T., Spilker, M. E., Henriksen, G., Koppenhoefer, M., Wagner, K. J., … & Tolle, T. R. (2008). The runner’s high: opioidergic mechanisms in the human brain. Cerebral cortex, 18(11), 2523-2531.