4 fantastiskt vätskedrivande avkok
När du inte kan bli av med kvarhållna vätskor i kroppen och börjar uppleva symptomen är det bäst att vända sig till vätskedrivande avkok. Att dricka dem kommer ge dig otrolig lindring. Vätskedrivande avkok, livsmedel och substanser ökar förmågan att eliminera urin genom utsöndringssystemet. De hjälper därför kroppen att bli av med gifter, vilket minskar vätskeretention avsevärt, såväl som svullnaden i magområdet.
4 vätskedrivande avkok du kan göra själv
Det finns flera olika vätskedrivande växter i naturens värld. De kraftfullaste är som följer:
1. Maskros
Maskrosavkok är kända för att vara kraftigt vätskedrivande och används vanligtvis för att motverka vätskeretention. De är bra för att driva ut gifter och rensa kroppen.
De innehåller stora mängder järn, folsyra och kalcium, och reglerar även blodsockernivåerna.
Det finns två sätt att tillreda maskros för att få ut det mesta av egenskaperna:
Avkok
- Du behöver en matsked maskros och 240 ml vatten.
- Koka upp vattnet och tillsätt därefter maskrosen.
- Låt stå på värmen i tre minuter och stäng sedan av. Låt stå i ytterligare fem minuter.
- Du kan dricka det tre gånger om dagen, helst innan varje måltid.
Maskrossoppa
- För att bereda soppan behöver du maskrosblad, två knippen vårlök, en vitlöksklyfta, tre medelstora morötter, en purjolök, 600 ml grönsaksbuljong och salt.
- Hacka vårlök, purjolök, morötter och vitlök, och koka dem i en kastrull tills de är möra.
- Tillsätt maskrosbladen, hackade i bitar. Avslutningsvis tillagar du i fem minuter och täcker blandningen med grönsaksbuljongen.
- Låt koka i ytterligare fem minuter, täck över och vänta lite innan du serverar.
2. Åkerfräken
Ytterligare ett vätskedrivande avkok är på den välkända åkerfräken. Den aktiverar njurarna och förbättrar hälsan för de som lider av reumatism, urinsyraproblem eller artrit.
Åkerfräken ökar urinmängderna, vilket hjälper kroppen att rensa sig och undvika ansamling av gifter i blodet. Åkerfräken kan hittas i form av avkok och tabletter. Båda har samma effekter.
- För att tillreda avkoket behöver du uppskattningsvis en liter vatten och ett par matskedar åkerfräken.
- Blanda ingredienserna och koka sedan upp.
- Vänta i 3-4 minuter och stäng av värmen.
- Låt dra i 15 minuter innan du dricker.
3. Narvar
Narvar (Arenaria) är en vätskedrivande växt som är enkel att känna igen tack vare sina vackra vita och ibland rosa blommor. De blommar endast två gånger per år.
Beståndsdelarna agerar främst på gallblåsan för att möjliggöra elimineringen av stora mängder fett, gifter och avfall som ligger kvar i kroppen.
- Det bästa sättet att få i sig den är att lägga 40 gram torkad narv i uppskattnings en liter kokande vatten i fem minuter.
- Låt sedan dra i ytterligare tio minuter.
- Efter att du druckit det är det en god idé att dricka gott om vatten, eftersom narv kommer skicka dig till toaletten ofta. Om du inte återställer vätskebalansen kan du bli uttorkad.
4. Ett vätskedrivande avkok på kronärtskocka
Kronärtskocka är en grönsak som innehåller inulin och cynarin i sina blad. Dessa substanser ansvarar för att möjliggöra matsmältning och utdrivning, såväl som att främja elimineringen av vätskor och därmed gifter. Kronärtskocka hjälper även till att skydda levern. Därför rekommenderas den för de som lider av hepatit. Den verkar även för att öka och stimulera utdrivningen av galla.
- För att nyttja de vätskedrivande egenskaperna behöver du lägga några kronärtskocksblad i kokande vatten och låta dem koka i max fem minuter.
- Ta bort från värmen och låt stå i tio minuter medan bladen fortfarande ligger i vattnet.
För att dricka det måste du först sila. Du kan dricka upp till tre koppar (720 ml) om dagen, helst innan måltider. Det är även rekommenderat att inte dricka det mer än 24 timmar efter att du tillrett det, eftersom det kan leda till tarmproblem.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- González-Castejón, M., Visioli, F., & Rodriguez-Casado, A. (2012). Diverse biological activities of dandelion. Nutrition Reviews. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2012.00509.x
- Strasser, C. A., & Barber, P. H. (2009). Mya arenaria ). Conservation Genetics. https://doi.org/10.2983/035.028.0402
- López-Molina, D., Navarro-Martínez, M. D., Melgarejo, F. R., Hiner, A. N. P., Chazarra, S., & Rodríguez-López, J. N. (2005). Molecular properties and prebiotic effect of inulin obtained from artichoke (Cynara scolymus L.). Phytochemistry. https://doi.org/10.1016/j.phytochem.2005.04.003
- Salem, M. Ben, Affes, H., Ksouda, K., Dhouibi, R., Sahnoun, Z., Hammami, S., & Zeghal, K. M. (2015). Pharmacological Studies of Artichoke Leaf Extract and Their Health Benefits. Plant Foods for Human Nutrition. https://doi.org/10.1007/s11130-015-0503-8