3 situationer där du bör undvika att sporta

Träning är mycket fördelaktigt för kroppen, och därför en nödvändig vana. Det finns dock vissa situationer där det är bäst att undvika att sporta.
3 situationer där du bör undvika att sporta

Senaste uppdateringen: 06 december, 2018

Att träna är inte en modern vana: fysisk aktivitet har alltid varit viktigt. Att sporta ansågs redan i antika Grekland vara en prioritet för hälsan, för att inte tala om det faktum att estetiskt utseende var ett sätt att uttrycka makt. Det finns dock situationer där man bör undvika att sporta.

Varför bör du sporta?

Sport förbättrar prestationsförmågan genom att aktivera hemodynamiska, hormonella, neurologiska och metaboliska förändringar. Därför förbättras andningssystemet. Fysisk aktivitet ger balans till din hälsa.

Att hålla sig i rörelse förebygger osteoporos, ryggsmärta och skada från dålig hållning. Men att delta i sport är inte alltid en hälsosam aktivitet. Det beror på formen och omständigheterna.

När bör du undvika att sporta?

Träna korrekt

Överdrivet eller inkorrekt sportande kan vara kontraproduktivt. Personer med hypertoni bör till exempel undvika att sporta för mycket, eftersom det kan förvärra tillståndet. Det finns dock även andra omständigheter när det är bäst att undvika att sporta.

Här kommer tre sådana situationer:

1. När du inte har sovit tillräckligt

Efter att ha spenderat en natt med sömnlöshet kan man ibland tro att fysisk aktivitet är ett bra sätt att få mer energi.

Fel!

Att träna efter att inte ha vilat tillräckligt kommer bara förvärra stressen. Utöver det kommer immunsystemet inte var förberett på ansträngningen, vilket gör att försvaren försämras.

För att inte tala om att du kommer påfresta musklerna på grund av brist på energi, vilket ökar risken för skada. Du påfrestar musklerna eftersom du inte kan röra dig på samma sätt som om du hade vilat bra natten innan.

Om sovit dåligt men inte vill hoppa över din träningsrutin kan du alltid ta en promenad, jogga eller halvera ditt normala pass.

2. Efter att ha druckit alkohol

Alkohol och träning

Strikt talat hindrar alkohol dig inte från att sporta, såvida det inte är en fysisk aktivitet som kräver precision. Detta eftersom alkohol påverkar prestationsförmågan och styrkan, men framförallt koordinationen. Etanol får alkoholdrickare att hamna i ett euforiskt tillstånd och sedan ett deprimerat, vilket försämrar deras reflexer.

Vidare är det viktigt att komma ihåg att alkohol har vätskedrivande effekter, vilket kan orsaka uttorkning när man ägnar sig åt fysiska aktiviteter. Det beror på bristen på vätska, vitaminer och mineraler i kroppen.

Etanol hindrar dessutom näringsämnen från att absorberas regelbundet, vilket främjar en ökning av kroppsvikten.

3. Efter att ha fått en skada

Det är vanligt att atleter får skador när de sportar. Några av de vanligaste orsakerna inkluderar:

  • Att inte röra sig på rätt sätt
  • Att inte värma upp ordentligt
  • Att träna mer än vanligt
  • Att bära olämpliga skor
  • Brist på skydd

Typer av skador

Akta dig för skador

Bland de mest förekommande skadorna för atleter hittar vi:

  • Akut trauma. Det inkluderar frakturer, stukningar, skärsår, etc. De kan inträffa som ett resultat av ett slag eller för mycket kraft.
  • Överansträngningsskador såsom frakturer på grund av för stor användning eller inflammation av senorna. De utvecklas efter att man ägnat sig åt en repetitiv rutin.

Symptom

Några av de vanligaste symptomen i fall av skador är:

  • Intensiv smärta eller smärta vid beröring
  • Stelhet och inflammation
  • Orörlighet
  • Brott eller frakturer

Om du har dessa problem bör du undvika att sporta. Det är dock även viktigt att du träffar en läkare. Efter det bör du informera din tränare om din skada och behandling, för att sedan gradvis påbörja vårdande övningar.

Rekommendationer vid träning

  • Var under en certifierad sportspecialists uppseende när du utför krävande fysiska aktiviteter.
  • Var uppmärksam på teknikerna och fokusera inte på styrka, eftersom det är värdelöst att lyfta en tung vikt om du gör det inkorrekt.
  • Var konsekvent för att inte överbelasta dig; för mycket träning på kort tid inte kommer ge dig resultaten du kan få över tid.
  • Värm upp. Det är väldigt viktigt att värma upp kroppen innan man påbörjar fysiska aktiviteter för att förebygga skador och förbättra prestationsförmågan.
  • Börja med en aerobisk rutin om du vill tappa vikt. Det är dock även viktigt att lyfta vikter eftersom det stärker dina muskler.
  • Bibehåll en balanserad kost rik på vitaminer och mineraler.
  • Drick gott om vatten eftersom det är det enda sättet att återhämta sig från fysisk ansträngning. Det är viktigt att dricka vatten innan, under och efter träningen.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.