3 sätt att bli starkare av besvikelser

När vi accepterar besvikelser som en normal del av livet tar vi ifrån dem deras makt, och de slutar åsamka oss så mycket smärta. Lär dig att acceptera besvikelser och gå vidare.
3 sätt att bli starkare av besvikelser

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Du känner klumpar i halsen och en knut i magen. Din andning blir förändrad. Du har rest till besvikelsens kärna och är fångad där. Du kan dock ta dig ur och bli starkare av besvikelser.

Det positiva med dem är att de ger dig chansen att lära dig och bli medveten om vad du har gjort fel och hitta lösningar så att du inte såras igen.

För att göra det är det viktigt att ändra vissa vanor som mycket väl kan vara irrationella, såsom förväntningar. Det är ju trots allt så att nästan alla höga förväntningar i slutänden kollapsar för att låta verkligheten ta sin plats. Och det är då besvikelsen visar sig.

Idag vill vi ta en titt på tre sätt att bli starkare av besvikelser och gå vidare.

1. Prata om hur du känner

Målad kvinna med blomma

Det bästa sättet att bli starkare av besvikelser är att uttrycka vad du känner. Det är inte bara för att du vill dela med dig av dina känslor med andra, utan även för att du vill lätta på bördan. Tro det eller ej, men att prata om saker låter dig inse saker som du annars inte skulle varit medveten om.

Du kan till exempel inse att du skapat en falsk bild av en person, vilket fick dig att tro att han eller hon var någon som egentligen inte existerar. Att prata om det kommer även hjälpa dig att reglera dina känslor. Du kommer märka att dina känslor ligger nära ytan och att du plötsligt exploderar i ilska eller börjar gråta.

Det är viktigt att känna igen, identifiera och framförallt släppa dem. På så sätt blir de inte djupt inbäddade i oss, och vi kan låta dem förlöpa. Du kommer må mycket bättre när du lättat på bördan helt och hållet, utan att lämna något inom dig.

2. Vad har du lärt dig?

Målad kvinna

Varje upplevelse, vare sig bra eller dålig, lär dig något och gör dig till en bättre människa. Besvikelse är en del av det, så du behöver inte känna dig som ett offer. Istället ska du känna dig privilegierad.

Ju fler situationer av olika slag man upplever, desto mer lär man sig om sig själv och andra. Man får chansen att se sina egna begränsningar när man träffar nya människor och på ett eller annat sätt inser att man idealiserar dem så att de blir vad man vill att de ska vara.

Man kan bli medveten om när man förväntar sig för mycket från någon annan, och att göra det är ett farligt spel. Folk kan bete sig på en rad olika sätt och kan överraska oss med de minsta av förändringar. Att inte förvänta sig något från dem besparar oss mycket lidande.

3. Lita på folk igen för att bli starkare av besvikelser

Flicka målar ett hjärta på väggen

Det här är den svåraste biten, men även den viktigaste: att lära sig att lita på folk igen även om de kan göra dig besviken. Alla är inte likadana, men det är också sant att vi inte kan vandra runt i blindo. Folk kan förändras över en natt. Det händer. Vårt största problem är att vi fortsätter förvänta oss att saker kommer hända som vi vill att de ska.

Det är viktigt att lita på folk igen, men att ta hänsyn till vad du precis lärt dig. Lämna dina förväntningar och idealiseringar bakom dig, öppna ögonen helt och hållet och håll dig till verkligheten. Det är svårt, men med tålamod kommer du klara det.

Att njuta av dina relationer i nuet är det smartaste du kan göra, även om det är det svåraste. Vi bygger upp illusioner utan att mena det och drömmer om ett fantastiskt liv med en lovande framtid jämte dem som gör oss lyckliga i nuet.

Kvinna med snäckskal

De kommer inte svika dig, men ögonbindeln vi haft på kommer försvinna och du kommer ställas inför verklighetenDu har varit blind, och det är dags att du blir medveten om vad som händer. Det finns inga besvikelser om du håller ögonen öppna från början.

När du accepterar att besvikelser är något naturligt som är en del av inlärningsprocessen kommer du inte begå samma misstag.

Istället kommer du bli starkare av dem.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.