2 sätt att ta bort bristningar naturligt

Beroende på hur allvarliga de är kan det vara mer eller mindre svårt att ta bort bristningar. Om de fortfarande har en rödaktig färg är det möjligt att du kan få bort dem helt och hållet.
2 sätt att ta bort bristningar naturligt

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Bristningar kan vara ett orosmoln för många. Det är inte bara ett problem för kvinnor; även män kan drabbas. Vi menar förstås oregelbundna rödaktiga linjer på hudytan. De är resultatet av en uttöjande process i de övre hudlagren, speciellt strax under ytan. Det är främst ett estetiskt problem, och många vill därför ta bort bristningar.

Folk tycker att de påverkar självkänslan och blir nervösa över att blotta sina kroppar på allmänna platser (bassänger, stranden, mm.) på grund av vad folk kan säga om dem. Men det finns hjälp, och idag ska vi berätta hur man kan ta bort bristningar naturligt.

De mest inflytelserika faktorerna

Precis som andra kosmetiska problem finns det vissa faktorer som influerar deras uppkomst, och vissa är lättare att kontrollera än andra.

Många fall kopplas till fluktueringar i kroppsvikten. Det betyder att din vikt har gått upp och ned på ett okontrollerat sätt. Men vikt är inte den enda inflytelserika faktorn som associeras med uppkomsten av bristningar. Ett språng i växten under puberteten är ytterligare en vanlig orsak, eftersom huden börjar tänjas ut så pass att den förlorar sin elasticitet, vilket resulterar i dessa märken.

bristningar på magen

Ytterligare något som regelbundet leder till bristningar är graviditet. I dessa fall sätter sig märkena på bukregionen och på sidorna.

Baserat på ovan nämnda faktorer är det lätt att peka på vilka delar av kroppen där de rödaktiga märkena mest troligt kommer dyka upp, även om de kan influeras av en rad andra faktorer också.

Nyckelregionerna är bukområdet, brösten, rumpan, låren och höfterna. Även om de alla börjar med en rödaktig färg finns det andra nyanser, såsom beige och vit – det varierar från person till person.

Naturliga sätt att ta bort bristningar

Alla bristningar befinner sig inte i samma skede. Därför kan vissa tas bort helt medan andra bara kan behandlas till viss del. Generellt sett delas de upp i enlighet med sitt utseende. De nyaste har kvar den rödaktiga färgen medan sådana som varit på huden längre normalt sett är vita.

Som vi nämnde ovan kan båda typerna behandlas. Röda bristningar är dock mycket lättare att bli av med och kan till och med tas bort helt.

Nedan ska vi dela med oss av några naturliga alternativ för att behandla dem ordentligt.

1. Citron och olivolja

citron och olivolja

Citron är väldigt populär tack vare sina medicinska och estetiska användningar. De exfolierande och blekande egenskaperna är utmärkta för huden. Det är citronsyran som står för det – en av huvudingredienserna i citroner. Olivolja är i sin tur också en väldigt fördelaktigt ingrediens som främjar frisk hud, tack vare innehållet av vitamin E – en viktig ingrediens för läderhuden.

Om du använder dem tillsammans får du ett naturligt alternativ för att bekämpa bristningar.

Ingredienser

 • 1/2 citron
 • 10 droppar extra jungfruolivolja

Applicering

 • Gnugga den halva citronen över området med bristningar för att täcka det i saft.
 • Samtidigt masserar du området med cirkelrörelser i runt tio minuter.
 • Vänta ytterligare tio minuter och massera in olivoljan tills den absorberats helt och hållet.

2. Röda vindruvor

roda-vindruvor

Vindruvor används vanligtvis som ett lätt och naturligt mellanmål, och få vet om att de kan användas för att ta bort bristningar och andra hudproblem.

De har väldigt kraftfulla antioxidativa effekter, så de kan hjälpa dig att förbättra utseendet på lätta bristningar. Kom dock ihåg att välja ekologiska druvor som odlats med minimal användning av bekämpningsmedel. Naturskyddsföreningen påpekar att druvor är en av de produkter som har bland de högsta halterna av bekämpningsmedel.

Ingredienser

 • 10 röda druvor
 • 25 cl naturell yoghurt

Beredning & applicering

 • Utan att ta bort skal eller kärnor mosar du druvorna i en skål.
 • Tillsätt yoghurten och blanda väl.
 • Applicera blandningen på dina bristningar med cirkelmassage.
 • Låt sitta i 20 minuter innan du sköljer med kallt vatten.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.