14 tecken och symptom på problem med sköldkörteln
Problem med sköldkörteln är vanligare än du kanske tror. Det är också något som tenderar att drabba kvinnor mer än män. Symptomen kanske inte ens märks, men det är väldigt viktigt att vara medveten om tecken och symptom på sköldkörtelproblem.
Vi kommer att gå igenom några av de vanligaste i den här artikeln.
Vad du borde veta om sköldkörteln
Sköldkörteln ansvarar för att producera två viktiga hormon (T3 och T4).
De reglerar:
- Tillväxt
- Utveckling
- Metabolism
- Kroppstemperatur
- Hjärtslag
- Kroppens blodtryck
Om sköldkörteln inte fungerar som den borde kan det leda till följande problem:
- Hypertyreos: kroppen producerar mer hormon än normalt.
- Hypotyreos: kroppen producerar inte tillräckligt med hormon.
Båda är ett resultat av ett problem med immunförsvaret. Det innebär att antikropparna i organet hindrar det från att fungera ordentligt.
Tecken på problem med sköldkörteln
Var uppmärksam på tecken på eventuella problem med sköldkörteln så att du kan få behandling så snart som möjligt.
Ledsamhet och depression
Humöret kan påverkas om man har problem med sköldkörteln. Den här typen av depression uppkommer utan någon märkbar anledning. När körtlarna producerar för lite hormon går serotoninnivåerna ner och man känner av negativa känslor. Om de å andra sidan producerar för mycket hormon kan man känna sig rastlös och irriterad.
Viktförändringar
Om du tränar och följer en strikt kost men inte kan gå ner ett enda kilo så kan du lida av sköldkörtelproblem. Så kan även vara fallet om du inte kan gå upp i vikt oavsett hur mycket du äter. Metaboliska förändringar är starkt kopplade till dessa obalanser.
Förstoppning
Problem med att gå på toaletten trots att man äter ordentligt med grönsaker och fibrer är ett tecken på att det kan förekomma ett problem. Om du lider av kronisk förstoppning som ger dig uppsvälldhet och magont ska du prata med din läkare så snart som möjligt.
Sömnproblem
Om du inte kan sova eller om du vaknar upp mitt i natten utan någon riktig anledning kan sköldkörteln vara orsaken. Svårigheter med att sova, mardrömmar och insomnia är relaterade till det. Sådana problem kan även leda till ett ökat behov av att sova och svårigheter med att gå upp tidigt. En underaktiv sköldkörtel saktar ner kroppens funktioner.
Sköldkörtelförbundet uppger även att så många som hälften av alla med sköldkörtelproblem inte upplever att deras medicin hjälper. Detta betonar behovet av att ha en god kost och använda naturliga kurer i kompletterande syfte för att uppnå så hög livskvalitet som möjligt. Detta är framförallt viktigt när det kommer till att sova, eftersom otillräcklig sömn kan leda till många andra problem.
Ledsmärtor
Ledsmärta är länkat till flera sjukdomar och även till vardagsvanor, som att träna eller lyfta för mycket. Sänkt sköldkörtelfunktion kan ge dig ledsmärtor, speciellt i armar och ben. Tänk på det så att det inte utvecklas till fibromyalgi.
Torr hud
Fuktgivande krämer och oljor räcker inte: din hud är alltid torr och “fjällig”. Det syns mest på benen och i ansiktet. Armhålorna och skalpen kan också vara torra. I många fall beror det på att man svettas mindre än normalt.
Högt kolesterol
Högt kolesterol på ett blodtest är ovanligt när man äter en balanserad kost med lite fett. När en person lider av hypotyreos är kroppens metabolism långsammare och kan inte bränna fett ordentligt. Det gör att nivåerna av kolesterol och triglycerider ökar.
Minskad libido
Brist på intresse för sex kan vara relaterat till sköldkörteln. Dåligt humör, viktuppgång och ledsmärtor leder ofta till minskad libido.
Nacksmärtor
Att röra nacken i vissa riktningar skapar ett tryck som gör att du inte kan svälja ordentligt. Heshet är ett annat vanligt symptom. Det är för att körteln ökar i storlek.
Muskelsmärtor
Att använda muskler som inte är vana att användas blir en mardröm för folk med sköldkörtelproblem, med smärtor som kan vara i flera dagar. Om delar av din kropp också är avdomnade är det en bra idé att prata med din läkare.
Hårförlust
Det kan bero på en torr skalp eller de metaboliska förändringar som kommer med problem med sköldkörteln. Det är normalt att man ser några hår på kudden på morgonen eller att man tappar några strån när man badar eller borstar håret, men att du tappar många bara du nuddar huvudet är inte normalt.
Hårförlusten är inte begränsad till skalpen, utan förekommer även vid ögonbrynen. Håren på benen, underarmarna och i könsområdet växer långsammare. När det växer är det väldigt tunt.
Hjärtklappning
Hjärtklappning är när hjärtat slår så snabbt att du kan känna det, även om du ligger ner. Om du känner av hjärtklappningar i nacken eller vristen utan att ha tränat kan det vara för att sköldkörteln producerar för mycket hormoner.
Högt blodtryck
Det finns olika faktorer som kan orsaka hypertoni, och därför tittar läkarna inte direkt på sköldkörteln. Om ditt blodtryck är högt trots att du tar medicin och äter en hälsosam kost ska du be en läkare att titta på det.
Aptitförändringar
Kanske åt du inte mycket förr, men nu kan du inte gå 30 minuter utan att du känner dig hungrig igen. Du kan även känna sug efter en viss typ av mat (fet, sockrig eller salt).
Det motsatta kan också förekomma. Kanske är du van vid att äta fyra gånger per dag, men nu kan du bara äta två gånger. Alla dessa förändringar kan vara direkt kopplade till problem med sköldkörteln.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Gilbert, J. (2017). Hypothyroidism. Medicine (United Kingdom). https://doi.org/10.1016/j.mpmed.2017.05.009
- Imam, S. K. (2016). Hyperthyroidism. In Thyroid Disorders: Basic Science and Clinical Practice. https://doi.org/10.1007/978-3-319-25871-3_8
- Mullur, R., Liu, Y.-Y., & Brent, G. A. (2014). Thyroid Hormone Regulation of Metabolism. Physiological Reviews. https://doi.org/10.1152/physrev.00030.2013
- Ross, D. S., Burch, H. B., Cooper, D. S., Greenlee, M. C., Laurberg, P., Maia, A. L., … Walter, M. A. (2016). 2016 American Thyroid Association Guidelines for Diagnosis and Management of Hyperthyroidism and Other Causes of Thyrotoxicosis. Thyroid. https://doi.org/10.1089/thy.2016.0229