12 sätt du kan använda aluminiumfolie

Vi kan rengöra strykjärnet ifall vi lägger ett ark aluminiumfolie på strykbrädan och häller på lite salt. Dra sedan bara järnet över brädan.

Aluminiumfolie finns i miljontals kök runt om i världen, och det används ofta för att bevara mat. Det är antagligen så att du bara använt det på detta sätt, utan att veta att aluminiumfolie har många användningsområden i ditt hem.

Innan vi går in på det 12 olika sätt som du kan använda aluminiumfolie kommer vi reda upp några orosmoment angående denna produkt.

Kan man använda båda sidorna av aluminiumfolien?

Aluminiumfolie har förstås en glänsande yta och en matt yta. Många frågar sig vilken sida de borde använda, men detta beror helt på vad du ska göra. Tillverkarna säger att båda sidorna har samma funktion. Detta är en standardprincip, men när det kommer till att transportera mat fungerar det lite annorlunda.

Exempelvis, ifall du använder det i ugnen bör du tänka på att den glänsande ytan absorberar värmen bättre eftersom den reflekterar mer ljus. Därför bör du, då du använder aluminiumfolie i ugnen, använda den glänsande ytan på insidan och den matta på utsidan.

Är det farligt att använda aluminiumfolie?

aluminiumfolie

Det har gjorts studier hos amerikanska FDA, brittiska FSA och europeiska EFSA som visar att användningen av aluminiumfolie för matlagning inte har någon skadlig påverkan på hälsan. Det har ofta talats om att den kan överföra metaller till livsmedlen, men det har inte bevisats att aluminiumfolie påverkar hälsan negativt.

Vilka andra användningsområden finns det för aluminiumfolie?

aluminiumfolie

Utöver att bevara färska livsmedel eller hjälpa till att tillaga dem bättre kan aluminiumfolie användas för andra användningsområden i huset.

 • Har brunsockret stelnat? Ifall detta hänt behöver du bara slå in det i aluminiumfolie, lägga det i ugnen i 5 minuter vid 150 C, och sockret kommer återgå till sin normala form.
 • Ifall du vill konservera bröd, kakor eller andra typer av färska bakverk kan du slå in dem i aluminiumfolie direkt efter att du har bakat dem.
 • Har dina bestick slutat glänsa? Täck en gryta med aluminiumfolie, och koka upp lite vatten och två matskedar salt. Lägg besticken i denna blandning i 3 minuter, låt dem torka och gnugga dem sedan med lite bomull.
 • Ifall du vill rengöra och polera smycken kan du täcka insidan av en gryta med aluminiumfolie och lägga i lite flytande tvättmedel. Lägg därefter i dina smycken, tvätta dem och låt dem sedan torka.
 • För att rengöra järn behöver du bara gnugga med lite aluminiumfolie.
 • Ifall du vill göra dina saxar skarpare behöver du bara vika ett folieark några gånger och sedan klippa i detta. Dina saxar kommer bli betydligt skarpare.
 • Du kan lägga foliebitar bland dina krukväxter för att minska risken för skadedjur.
 • Fettfläckar på spisen kan vara mycket svåra att få bort. Ifall du täcker spisen med aluminiumfolie innan du använder den kommer du kunna undvika dessa jobbiga fläckar och spara tid med rengöring.
 • Ifall du använder en handtvål i badrummet kan du slå in den med aluminiumfolie för att bevara den och undvika att den tar slut.
 • Ifall du vill att dina grytor ska se som nya ut efter att du använt dem kan du göra en boll av aluminiumfolie och använd denna för rengöring.
 • Ifall du vill rengöra ditt strykjärn och få det att se nytt ut kan du lägga ett ark aluminiumfolie på strykbrädan, lägga på lite salt och dra med strykjärnet på brädan. Detta får ditt strykjärn att bli som nytt!
MER FÖR DIG