12 sätt att använda aluminiumfolie på

Visste du att du kan rengöra strykjärnet genom att stryka på aluminiumfolie och lite salt? Lär dig fler udda sätt att använda folie på!
12 sätt att använda aluminiumfolie på

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Aluminiumfolie finns i miljontals kök runt om i världen. Den används ofta för att bevara mat och du har antagligen bara använt det på detta sätt.  Här berättar vi om 12 olika sätt att använda aluminiumfolie i ditt hem.

Först reder vi ut några frågor angående denna produkt.

Kan man använda båda sidorna av aluminiumfolien?

Aluminiumfolie har en glänsande yta och en matt yta. Många frågar sig vilken sida de borde använda? Det beror helt på vad du ska göra. Tillverkarna säger att båda sidorna har samma funktion. Detta är en standardprincip, men när det kommer till att transportera mat fungerar det lite annorlunda.

Om du exempelvis använder den i ugnen bör du tänka på att den glänsande ytan absorberar värmen sämre eftersom den reflekterar mer ljus.Därför bör du när duanvänder aluminiumfolie i ugnen använda den glänsande ytan på insidan och den matta på utsidan.

Är det farligt att använda aluminiumfolie?

En-rulle-aluminiumfolie

Amerikanska FDA, brittiska FSA och europeiska EFSA har gjort studier som visar att användningen av aluminiumfolie för matlagning inte har någon skadlig påverkan på hälsan. Det har ofta talats om att den kan överföra metaller till livsmedlen, men det har inte bevisats att aluminiumfolie påverkar hälsan negativt.

Forskning från Kairo påpekar dock att man inte bör använda folie för att laga mat på grillen.

Använd aluminiumfolie i köket, men inte för matlagning!

Utöver att bevara färska livsmedel eller hjälpa till att tillaga dem bättre kan aluminiumfolie användas för andra användningsområden i huset.

 • Har brunsockret stelnat? Ifall detta hänt behöver du bara slå in det i aluminiumfolie, lägga det i ugnen i 5 minuter vid 150 C, varpå sockret kommer återgå till sin normala form.
 • Om du vill spara bröd, kakor eller andra typer av färska bakverk kan du slå in dem i aluminiumfolie direkt efter att du har bakat dem.
 • Har dina bestick slutat glänsa? Täck en gryta med aluminiumfolie. Koka upp lite vatten och tillsätt två matskedar salt. Lägg besticken i denna blandning i 3 minuter. Låt dem torka och gnugga dem sedan med lite bomull.
 • Fettfläckar på spisen kan vara mycket svåra att få bort. Om du täcker spisen med aluminiumfolie innan du använder den kan du undvika dessa jobbiga fläckar och spara tid med rengöring.
 • Om du vill att dina grytor ska se som nya ut efter att du använt dem kan du göra en boll av aluminiumfolie och använda denna för rengöring.
Smörgås-i-aluminiumfolie

Andra användningsområden det för aluminiumfolie?

 • Rengör och polera smycken genom att täcka insidan av en gryta med aluminiumfolie och lägga i lite flytande tvättmedel. Lägg därefter i dina smycken. Tvätta dem och låt dem torka.
 • Rengör järn genom att gnugga med lite aluminiumfolie.
 • Vässa saxar genom att vika ett folieark några gånger och sedan klippa i det. Dina saxar kommer bli betydligt vassare.
 • Du kan lägga foliebitar bland dina krukväxter för att minska risken för skadedjur.
 • Om du använder en handtvål i badrummet kan du slå in den med aluminiumfolie för att bevara den så att den räcker längre.
 • Rengör ditt strykjärn och få det att se nytt ut genom att lägga ett ark aluminiumfolie på strykbrädan, lägga på lite salt och dra med strykjärnet på brädan. Detta får ditt strykjärn att bli som nytt!

Visste du att det fanns så många sätt att använda aluminiumfolie på?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.