10 tecken på leukemi som ofta förbises

Vissa av dessa tecken på leukemi kan vara symptom på mindre allvarliga sjukdomar men om du känner dig orolig, uppsök vården. Ifall det är aktuellt, kan en förhoppningsvis en tidig diagnos ställas.
10 tecken på leukemi som ofta förbises
José Gerardo Rosciano Paganelli

Reviewed and approved by läkare José Gerardo Rosciano Paganelli.

Last update: 26 augusti, 2022

Leukemi, eller blodcancer, är en sjukdom som uppvisar en rad symptom i kroppen. Men eftersom liknande symptom även kan ha andra orsaker är det inte helt lätt att tolka dessa tecken på leukemi.

Leukemi är termen för cancer som drabbar kroppens blodproduktion. De vita blodkropparna som skapas är missbildade, vilket leder till att kroppen får en brist på vita blodkroppar.

Vita blodceller är en viktigt del av kroppens försvarsmekanismer. De växer och delar sig utifrån kroppens behov.

Men hos leukemipatienter är produktionen i benmärgen oregelbunden och trots att vita blodkroppar produceras, klarar de inte av att skydda kroppen eftersom de är defekta.

När cancern fortskrider uppstår komplikationer i produktionen av övriga blodceller, röda blodceller och blodplättar.

Det är i detta stadium som anemi och hudbristningar blir allvarliga. Samtidigt ökar risken för att man drabbas av andra infektioner.

Det mest oroväckande är att många inte har tillräckligt med kunskap, eller tolkar tecken på leukemi som någonting annat, vilket gör att det blir svårt att ställa tidig diagnos.

Därför vill vi i dag dela med oss av en lista på tecken på leukemi som du inte bör ignorera.

10 tecken på leukemi som ofta ignoreras

1. Lila eller röda fläckar på huden

Rodnande eller lila fläckar i huden kan vara tecken på leukemi.

Den medicinska termen är petekier; de är rodnande eller lila fläckar som förekommer i kluster, oftast på bröstet, ryggen eller armarna.

Det är ett resultat av blod som koagulerats och inte flödar som vanligt. Folk tolkar ofta dessa tecken på leukemi som hudutslag.

2. Ont i knän och leder

Det finns många sjukdomar som kan ge ont i knän och leder. Men när det handlar om leukemi kommer dessa smärtor från ansamlingar av defekta vita blodceller.

Patienter kan känna en skarp smärta eller en molande värk som varierar i styrka beroende på var den sitter.

3. Huvudvärk

Huvudvärk kan vara ett tecken på leukemi.

Huvudvärk är ett av de mest förbisedda symptomen på leukemi. Det är ett väldigt klart och tydligt symptom hos leukemipatienter, som ofta är svår och sitter i länge.

Huvudvärk uppstår när det finns något som hindrar blodets flöde till hjärnan och ryggraden. Det är liknande som när blodkärl drar ihop sig och skapar migrän.

4. Svullna körtlar

När leukemi begränsar produktionen av vita och röda blodceller försvagas kroppens förmåga att försvara sig mot infektioner.

Detta leder till att de inflammatoriska processerna förändras, och svullna körtlar och lymfknutar eller små, smärtlösa blå eller lila knutor uppstår.

5. Svaghet och trötthet

Leukemipatienter lider ofta av trötthet.

Leukemi är inte det första man kommer att tänka på när man känner sig svag eller trött. Men detta ska man inte ta alltför lätt på eftersom de är vanliga tecken.

Minskningen av de röda blodcellerna i kroppen påverkar kroppens förmåga att transportera syre och näring vilket leder till anemi och kronisk trötthet.

6. Ovanligt blödande

Alla typer av ovanligt blödande kan vara ett tydligt tecken på leukemi. Den minskade mängden blodplättar påverkar blodets förmåga att koagulera, vilket ökar risken för kärlbristningar.

7. Feber och ständiga infektioner

Leukemi försvagar immunförsvaret.

Alla typer av leukemi försvagar immunförsvarets förmåga att försvara sig mot patogener som orsakar infektioner.

Som resultat lider många leukemipatienter av ständigt påföljande perioder av feber och luftvägsinfektioner som influensa.

Huvudorsaken är att cancerogena blodceller  hindrar de vita blodcellerna från att bekämpa virus och bakterier.

8. Oförklarlig viktminskning

Liknande vid andra typer av cancer kan leukemipatienter tappa vikt på skrämmande kort tid och av till synes ingen anledning.

Det kan också vara en sidoeffekt av extrem trötthet och minskad aptitlust, vilket också är tecken på leukemi.

9. Andnöd

Svårigheter att andas kan bero på dålig syresättning av cellerna

Andnöd och andningssvårigheter  uppstår av minskad syresättning av cellerna på grund av störningar i blodflödet.

Vissa upplever att de tappar andan och andra kan uppleva att de inte kan andas som vanligt.

10. Buksmärta eller svullnad

När leukemi sprider sig kan det orsaka svullnad i levern och mjälten, vilket leder till buksmärtor eller känslan av mättnad i området under bröstkorgen.

Vissa patienter kan även känna en lätt smärta i ländryggen eller uppleva illamående, kräkningar och förändringar i tarmfunktionerna.

Behandling av leukemi har  gått framåt de senaste åren, men en stor anledning till vilket beror på tidig diagnos av cancern.

Därför är det verkligen bra om du lär dig varningstecknen och är uppmärksam på dem, även om det visar sig att de kommer av ett mindre allvarligt problem.

It might interest you...
Forskare har hittat ett sätt att förstöra leukemiceller
Steg för Hälsa
Read it in Steg för Hälsa
Forskare har hittat ett sätt att förstöra leukemiceller

En ny studie har visat att det finns en möjlighet att få leukemiceller att förstöra sig själva. Läs mer om studiens resultat här.
Innehållet i denna publikation är endast i informationssyfte. Det kan inte under några omständigheter tjäna till att underlätta eller ersätta diagnoser, behandlingar eller rekommendationer från en fackman. Konsultera din betrodda specialist om du har några tvivel och sök dennes godkännande innan du påbörjar några procedurer.