10 säkra livsmedel vid känslig mage

Även om dessa livsmedel vanligtvis inte orsakar några problem, rådgör först med din läkare om vad du kan äta ifall du går på någon medicinsk behandling mot känslig mage.
10 säkra livsmedel vid känslig mage

Senaste uppdateringen: 18 februari, 2019

Personer med känslig mage måste vara försiktiga med vad de äter för att upprätthålla en så hög livskvalitet som möjligt. Lyckligtvis finns det vissa livsmedel som kan vara till stor hjälp vid känslig mage. Detta beror på deras förmåga att bidra till att minska inflammation i tarmarna och utöka bakteriefloran.

I den här artikeln berättar vi om de 10 bästa livsmedlen som hjälper till att vårda känsliga magar.

10 bästa livsmedlen vid känslig mage

Äter du rätt livsmedel?

1. Agar agar

Agar agar kommer från alger och används för att göra gelatin. Många vegetarianer äter detta i stället för animaliskt gelatin. Denna ingrediens fungerar som förtjockning av alla sorters vätskor. Ju mer du lägger till desto tjockare blir det.

 • Agar agar är vegetabiliskt gelatin med förmågan att hjälpa till att reglera tarmfunktionerna. Det är även effektivt vid diarré. Detta är tack vare är dess prebiotiska fibrer och mineraler som magnesium, jod och kalcium.

2. Chiafrön och linfrön

Blötlägg chia- och linfrön

Nästa livsmedel är chiafrön och linfrön. Dessa är effektiva för att snabba på tarmfunktionerna. Dessutom gör de detta utan att irritera vare sig tarmen eller dess bakterieflora.

 • När du blötlägger dessa frön, släpper de ifrån sig sitt mucilago. Detta är en typ av löslig fiber som gör vattnet lite gelatinaktigt.
 • Att dricka denna vätska med blötlagda frön ger dig en tarmrengöring på djupet. Detta är mycket bra för känsliga magar.

3. Fermenterade livsmedel

Livsmedel som har fermenterats är mycket fördelaktiga för magen. De återställer och skyddar tarmbakterierna i magen.

Tarmfloran kan tyvärr drabbas av tuffa konsekvenser av en dålig kost, antibiotika eller tarmsjukdomar. Men då kan fermenterade livsmedel vara en räddning!

 • De mest populära fermenterade livsmedlen är naturell yoghurt, kefir, surkål och kombuchate.

4. Papaya

Papaya är bra för känsliga magar

Papaya är en utsökt tropisk frukt som är mycket bra för matsmältningssystemet. Dess goda effekt för tarmarna är dess milt laxerande och rengörande effekt. Dessutom är denna frukt mycket användbar vid förstoppning, divertikulit eller parasiter.

 • Vi rekommenderar att du äter den rå till frukost. Välj själv om du föredrar att äta den enkelt uppskuren i bitar eller dricka den som juice eller i smoothie.

5. Äpplen

Sedan har vi äpplen, som är en mycket bra frukt för att förbättra och balansera matsmältningen. Denna frukt kan även hjälpa till att behandla tarmsjukdomar beroende på hur man äter den.

 • Om du äter äpplen färska och råa och med skalet på, hjälper detta tarmrörelserna. Detta motverkar förstoppning tack vare lösliga fiber samt förbättrar tarmaktiviteten. Det stärker också musklerna i matsmältningssystemet.
 • Om du äter äpplen skalade och rivna och låter dem bli bruna, kan detta hjälpa till att mildra diarré. Denna effekt kommer tack vare tanninerna som uppstår när äpplena oxiderar (blir bruna) och tack vare deras höga pektinhalt. Detta håller kvar vatten och saktar ner tarmarnas rörelser.

6. Kuzu

Kuzu är bra vid förstoppning och diarré

Kudzuböna, eller kuzu, är en stärkelse som är rik på fiber. Det har en reglerande effekt på tunntarmen. Detta rekommenderas om du har växlande förstoppning och diarré, spasmer eller en känslig mage. Äter man detta kan man dessutom öka tarmbakterierna.

 • Kuzu löses upp i vatten. Därefter kan du värma det tills det blir tjockt.
 • När det är berett och kylt kan du dricka det.

7. Malet kaffepulver

Tro det eller ej, men malet kaffe kan också hjälpa vid känslig mage. Detta är ett lite speciellt botemedel som faktiskt är mycket effektivt för att lugna tarminflammation.

 • Du behöver bara dricka en matsked kaffepulver nedrört i ett glas vatten på morgonen.
 • Du bör göra detta minst en halvtimme innan du äter frukost.

Med denna enkla kur kommer du uppleva nästan omedelbar lättnad.

8. Havsvatten

Så har vi havsvatten, som också är bra som medicinsk behandling vid känslig mage. Det är trots allt rikt på mineraler och spårämnen. Dricker man det på rätt sätt, kan havsvatten hjälpa till att reglera tarmfunktionerna.

Ingredienser

 • ½ dl havsvatten
 • 1 ½ dl kranvatten

Instruktioner

 • Blanda de två typerna av vatten.
 • Smutta sedan ett glas av detta till frukost.

9. Kokbanan

Kokbanan är en medicinsk växt som man kan dricka som te. Det har den goda egenskapen att kunna lugna och balansera magen. Därför är det mycket användbart i fall av diarré, gastrit, peptiska sår och irriterande tarmar.

10. Havregryn

Havregryn är bra till allt

Så kommer vi slutligen till havregryn som är ett fantastiskt spannmål rikt på bland annat fiber och mucilago. Dessa två ingredienser är mycket bra för att behandla alla tarmproblem.

För att havren ska vara effektiv mot dessa problem bör du äta dem kokta eller blötlagda. För har du magproblem och äter dem råa, kan de vara svåra att smälta eller orsaka halsbränna.

Havre är dessutom väldigt näringsrikt. De ger dig energi och styrka. Dessutom hjälper de också nervsystemet att slappna av, vilket motverkar problem som nervositet, irritabilitet och ångest.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Higashimura Y, Naito Y, Takagi T, Mizushima K, Hirai Y, Harusato A, Ohnogi H, Yamaji R, Inui H, Nakano Y, Yoshikawa T. Oligosaccharides from agar inhibit murine intestinal inflammation through the induction of heme oxygenase-1 expression. (2013).
 • Plaza Díaz J., Ruiz Ojeda FJ., Vilchez Padial LM., Gil A., Evidence of the anti inflammatory effects of probiotics and synbiotics in intestinal chronic diseases. Nutrient, 2017.
 • Okeniyi JA, Ogunlesi TA, Oyelami OA, Adeyemi LA. Effectiveness of dried Carica papaya seeds against human intestinal parasitosis: a pilot study. (2007).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.