10 osäkra livsmedel man helst bör undvika att äta

Du kanske inte tror det, men många livsmedel som vi äter dagligen kan vara farliga ifall man inte följt en rad grundläggande regler vid produktionen.
10 osäkra livsmedel man helst bör undvika att äta

Senaste uppdateringen: 20 mars, 2019

Det finns vissa livsmedel som inte skulle passera genom en ordentlig säkerhetskontroll. De som håller lite koll på detta, ser till att undvika dessa osäkra livsmedel.

Enligt studier som utförts vid Center for Disease Control i USA blir miljoner människor sjuka på grund av de patogener, det vill säga sjukdomsframkallande bakterier, virus och mikroorganismen, som finns i vissa livsmedel.

Många behöver sjukhusvård och en del dör på grund av sjukdomar som spritts via den mat de ätit.

Varför detta överhuvudtaget kan hända beror på hur livsmedlen blivit bearbetade, och på hur dessa patogener hittar vägen till våra tallrikar.

Det är mycket svårt att spåra sjukdomskällor, och forskare kan inte hitta orsaken till dessa sjukdomar.

Men det finns ett antal osäkra livsmedel som kan vara bra att ha koll på så att man kan undvika dem.

Osäkra livsmedel som är bra att undvika

1. Opastöriserad juice och mjölk

Opastöriserad mjölk kan innehålla bakterier och virus

Dessa osäkra livsmedel kan innehålla virus, parasiter och bakterier som salmonella, E. coli och listeria.

Mellan 1993 och 2006 blev cirka 1 500 människor sjuka i USA på grund av att de druckit opastöriserad mjölk eller produkter som tillverkats på denna.

Risken att bli sjuk är 150 gånger större om man konsumerar icke-standardiserade produkter jämfört med om man konsumerar pastöriserade produkter.

När du dricker juice eller mjölk, kontrollera att etiketten säger “pastöriserad”.

2. Konservmat

Konserverade livsmedel är farliga på grund av hartsbeläggningen i burken.

Den innehåller en giftig kemikalie, bisfenol A (BPA) som har kopplats till hjärtproblem, diabetes och fetma.

  • För att undvika denna farliga kemikalie är det bäst att undvika konserverade livsmedel.
  • Försök också att äta färska frukter och grönsaker, särskilt syrliga grönsaker som exempelvis som tomater.

3. Groddar eller böngroddar

Groddar kan sprida bakterier

Enligt många näringsexperter kan råa eller nästan råa böngroddar, som alfalfa- eller sojagroddar, vara en bidragande faktor till olika bakterieutbrott (främst salmonella och kolibakterier).

Alla typer av groddar kan sprida bakterieinfektioner som härrör från fröna. Men äter vi dem däremot tillagade finns det ingen sådan risk.

4. Sockerfria läskedrycker

Dessa räknas som osäkra livsmedel eftersom de är direkt relaterade till fetma. Många är gjorda av teextrakt eller växter och innehåller tillsatt socker.

De är inte bara en orsak till viktökning, utan ökar också risken för hål i tänderna.

  • WHO rekommenderar att man inte konsumerar mer än 50 gram socker per dag. Sötade drycker innehåller vanligtvis 35 gram.
  • De som försöker ha koll på vad de äter undviker helt dessa drycker på grund av deras höga sockerinnehåll och för att de är kopplade till sjukdomar som bland annat kardiovaskulära sjukdomar eller typ 2-diabetes.

5. Råa ostron och blötdjur

Ostron absorberar bakterier

Blötdjur, och särskilt ostron, är källan till många förgiftningar.

Ostron, på grund av att de är filtrerande djur, samlar allt som finns i vattnet. Därför absorberar de många bakterier och, om du äter dem, kommer de att överföra dessa bakterier till din kropp.

Så det är egentligen inte värt risken.

6. Vanliga äpplen

Äpplen odlas individuellt så att varje sort bibehåller sin särpräglade smak. De utvecklar därför inte en resistens mot skadedjur och besprutas därför med bekämpningsmedel.

  • Dessa bekämpningsmedel och gifter är kopplade till Parkinsons sjukdom.
  • Det är bäst att i stället äta ekologiska äpplen.
  • Äter du icke-ekologiska äpplen bör du tvätta dem väl med en neutral tvål och en borste eller skala dem innan du äter dem.

7. Råa eller halvkokta ägg

Ät inte råa ägg

Även om många nutritionister menar att näringsvärdet i ägget är större hos råa ägg, kan detta vara något av det farligaste man kan äta.

Problemet med att äta råa ägg är att det kan infektera dig med salmonellaviruset.

8. Icke-ekologisk potatis

De behandlas med fungicider under växtsäsongen och sprutas med herbicider innan de skördas.

Efter skörden behandlas de igen för att undvika att de får groddar.

Lösningen är att köpa ekologisk potatis eftersom det inte räcker att man tvättar potatisen för att få bort de kemikalier som har absorberats.

9. Mikropopcorn

Undvik mikropopcorn

Popcorn som kommer i små  påsar färdiga att poppas i mikron räknas också in bland osäkra livsmedel. Enligt en studie genomförd vid University of California 2009, innehåller fodret i popcornpåsar kemikalier som bland annat perfluoroktansyra (PFOA), som är kopplat till infertilitet hos människor.

  • Enligt utförda tester har kemikalierna visat sig skada levern och kan orsaka testikelproblem och bukspottskörtelcancer.
  • Problemet kommer av att mikrovågorna gör så att kemikalierna förångas och tas upp av popcornen. Dessa kemikalier ansamlas sedan i kroppen under flera år.
  • Vill man äta popcorn är det bättre att undvika mikropopcorn och i stället äta ekologiska popcorn som man poppar själv i kastrull.

10. Soja

Varför sojaprodukter är osäkra livsmedel är för att en stor del av de sojabönor som planteras är genmodifierade. Som regel gäller i EU att om ett genmodifierat livsmedel blir godkänt i ett EU-land, får det säljas i hela EU. I USA är 94% av sojabönorna genmodifierade.

Glyfosat, vilket är ett växtbekämpingsmedel som används bland annat vid sojaodling, kan orsaka skador på DNA och kromosomer hos däggdjur och även i mänskliga celler.

Därför är det inte lämpligt att att konsumera soja, förutom i fermenterad form, som till exempel sojasås som man använder vid matlagning.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.