10 bra livsmedel som rensar levern

För att rensa levern och optimera dess funktion måste du inkludera vissa livsmedel i din diet för att bli av med gifter. Prova på dessa tio livsmedel som rensar levern.
10 bra livsmedel som rensar levern
Karla Henríquez

Granskad och godkänd av läkare Karla Henríquez.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Din lever är ett av de största och viktigaste organen i din kropp. Att hitta saker som rensar levern är därför något av det viktigaste som finns.

Man uppskattar att levern varje minut bearbetar 1,5 liter blod, och den ansvarar för viktiga funktioner såsom rening, syntes och förvaring av näringsämnen.

Men för stor konsumtion av bearbetade livsmedel och dåliga vanor såsom brist på träning och högt alkoholintag kan få levern att överbelastas och bli oförmögen att sköta sina uppgifter.

Det kan leda till ett antal negativa hälsoeffekter som kan förvärras för varje dag som går.

Det är därför viktigt att du ger levern de ingredienser som behövs för att rensa den och förebygga försämring.

För att uppnå det kan du öka konsumtionen av vissa livsmedel som rensar levern, som är lätta att inkludera i din vanliga diet.

Din lever är ett av de största och viktigaste organen i din kropp. Att hitta saker som rensar levern är därför något av det viktigaste som finns.

1. Äpplen som rensar levern

applen

Äppelsyran i äpplen hjälper till att eliminera stenar som kan påverka gallblåsan.

Äpplenas höga fiberinnehåll och antioxiderande innehåll stimulerar å andra sidan elimineringen av gifter för att hjälpa levern arbeta hårdare och bättre.

2. Gurkmeja

Vissa säger att leverns favoritkrydda är gurkmeja. Detta tack vare dess medicinska egenskaper, som lindrar överbelastning från gifter samtidigt som de skyddar mot kroniska sjukdomar.

Den aktiva beståndsdelen i gurkmeja, kurkumin, är kraftfullt antiinflammatorisk och bekämpar även cancer genom att förebygga utvecklingen av maligna celler och andra åkommor som drabbar detta viktiga organ.

Gurkmeja innehåller även matsmältningsenzymer som förebygger ansamling av kolesterol och fett.

3. Gröna bladgrönsaker

grona-bladgronsaker

Gröna bladgrönsaker är en väldigt värdefull livsmedelsgrupp från en näringssynvinkel, detta tack vare deras höga innehåll av vitaminer, mineraler och kraftfulla antioxidanter som förbättrar ditt generella välmående.

Deras avsevärda mängder fibrer och alkaliska beståndsdelar hjälper till att ta bort tungmetaller och andra skadliga substanser som får levern att jobba hårdare.

De ökar även produktionen av galla och stimulerar avgiftning av blodet.

Några av de mest rekommenderade är:

  • Ruccola
  • Maskros
  • Spenat
  • Broccoli
  • Blomkål
  • Senapsblad

4. Avokado

Den välkända avokadon är en av de nyttigaste, leverrensande livsmedlen du kan äta. Dess höga innehåll av essentiella fettsyror och vitamin E kontrollerar inflammationer och förbättrar filtreringen av blodomloppet för att ta bort giftiga rester.

Att äta en eller två avokado i veckan räcker när du rensar levern för att förbättra dess generella funktion.

5. Nötter

valnotter

Valnötter är en naturlig källa till L-arginin – en essentiell aminosyra som hjälper till att avgifta kroppen och skydda levern.

Dessa näringsämnen förbättrar även leveransen av syre till blodomloppet och ökar produktionen av vita blodceller.

6. Olivolja

Olivolja anses vara den vanligaste ingrediensen i medelhavsdieten och innehåller nyttiga lipider som förebygger ansamling av fett och kolesterol.

Några matskedar rå olivolja kan främja borttagningen av gifter och ansamlade avfallsprodukter som saktar ner din lever.

7. Rödbetor

rodbetsjuice

Rödbetsjuice är en utmärkt kur som rensar levern, och den rekommenderas när du har problem med detta organ.

Dess otroliga innehåll av essentiella näringsämnen gör att rödbetsjuice tar bort tungmetaller och rensar blodomloppet.

8. Morötter

Denna grönsak är rik på betakaroten, vilket snabbar upp organens läkeprocess och stödjer deras respektive funktioner.

Morötter innehåller en hälsosam mängd bioflavonoider och antioxidanter som bekämpar cancer genom att avbryta utvecklingen av maligna celler och bekämpa effekterna från fria radikaler.

9. Vitlök

skivad-vitlok

Vitlök är ett av de bästa leverrensande livsmedlen, och hjälper även ämnesomsättningen. Den aktiverar enzymproduktionen och hjälper kroppen att smälta fetter, vilket hindrar dem från att ansamlas i levern.

Vitlök innehåller även en beståndsdel vid namn allicin – en antioxidant som hjälper till att eliminera gifter.

Vi rekommenderar att du läser: Fördelarna med att äta vitlök på morgonen

10. Citrusfrukter

Citroner, apelsiner, grapefrukt och andra citrusfrukter är laddade med kraftfulla antioxidanter som stödjer din kropps generella funktion.

Med bara ett fåtal kalorier får du i dig en stor dos vitamin C och E, samt kalium, magnesium, järn och andra essentiella mineraler.

Nu när du känner till några av de bästa livsmedlen som rensar levern bör du försöka inkludera dem i din diet. Du kanske kommer att överraskas över hur mycket bättre du mår.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Federico A., Dallio M., Caprio GG., Ormando VM., Loguercio C., Gut microbiota and the liver. Minerva Gastroenterol Dietol, 2017. 63 (4): 385-398.
  • Ren B., Luo S., Tian X., Jiang Z., et al., Curcumin inhibits liver cancer by inhibiting DAMP molecule HSP70 and TLR4 signaling. Oncol Rep, 2018. 40 (2): 895-901.
  • Honda Y., Kessoku T., Sumida Y., Kobayashi T., et al., Efficacy of glutathione for the treatment of nonalcoholic fatty liver disease: an open label, single arm, multicenter, pilot study. BMC Gastroenterol, 2017.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.