10 naturliga och effektiva huskurer för vårtor

oktober 9, 2018

Det är troligt att det mesta som du har hört om vårtor inte är helt sant. De är inte farliga. Även den renaste personen kan få en, två, eller tre vårtor, så oroa dig inte bara för att du har fått en. Läs om tio enkla huskurer för vårtor i den här artikeln.

Vårtor är helt enkelt godartade utväxter som ofta uppstår på händer, armbågar och knän. De växer på grund av att humant papillomvirus (HPV) tränger igenom det första lagret av huden, ofta via ett sår. Barn brukar vara mer mottagliga än vuxna, men man kan få dem i alla åldrar. Tyvärr är de ofta svåra att bli av med. Men du kan bekämpa dem med dessa 10 huskurer för vårtor.

HPV är oftast relativt ofarligt, men i vissa fall kan det leda till allvarliga sjukdomar. ”De allra flesta HPV-infektioner (över 90 procent) läker av sig själva. Det finns dock några HPV-typer som kan orsaka cancer, till exempel livmoderhalscancer och tonsillcancer,” säger Tina Dalianis, professor i tumörvirologi.

1. Jäst och ricinolja

Blanda torrjäst och ricinolja till en smet och bred sedan blandningen på vårtan. Gör denna behandling på kvällen. Det är bäst att täcka det hela med ett bandage. Ta bort bandaget nästa morgon och upprepa om det behövs.

2. Bikarbonat

Bikarbonat kan användas mot vårtor

Du kan även prova att blötlägga vårtan i bikarbonat. Lös bikarbonatet i vatten och doppa sedan handen med vårtan eller den berörda kroppsdelen i vattnet. Låt bikarbonatet absorberas in i huden och vårtan. Upprepa ofta tills vårtan försvinner.

3. Kost

Din kost kan påverka vårtor. Ät mat som stärker ditt immunförsvar, som vitlök, sötpotatis, vetebröd, solrosfrön och ris.

4. Vitlök

Vitlök främjar din hälsa

Lägg finhackad vitlök eller lök på vårtan. Du kan även äta färsk vitlök. Försök att svälja tre vitlökskapslar tre gånger om dagen om du inte vill lukta som ett italiensk kök. Annars kan du tugga lite persilja för att fräscha till andedräkten efter att ha ätit vitlök.

5. Hett vatten

En studie visade att det kan vara användbart att tvätta vårtor i hett vatten. Hett vatten kan motverka vårtor och kan till och med döda viruset. Se bara upp så att du inte bränner dig.

6. C-vitamin

Apelsin innehåller C-vitamin

Täck vårtan med C-vitamin. Krossa en C-vitamintablett och tillsätt vatten tills du får en tjock smet. Applicera smeten på vårtan så att du täcker den. C-vitamin är surt och kan därför irritera vårtan och få den att försvinna.

7. Huskurer för vårtor med E-vitamin

Linda in vårtan i E-vitamin. Krossa en tablett eller bryt en kapsel med E-vitamin och smörj detta på vårtan tillsammans med lite olja och täck den med ett plåster. Upprepa detta tre gånger om dagen. Avlägsna bandaget på natten för att låta huden andas och börja om med behandlingen igen på morgonen.

8. Ricinolja

Ricinolja innehåller en sorts syra som irriterar vårtor. Denna behandling fungerar bäst på små, platta vårtor av den typ som ofta uppstår på baksidan av händerna. Applicera ricinolja på vårtan med en bomullstuss två gånger om dagen.

9. Morötter

Morötter kan motverka vårtor

Skala och riv morötter. Tillsätt tillräckligt med olivolja för att det ska bli till en kräm. Gnid krämen på vårtan och låt sitta kvar i 30 minuter. Upprepa två gånger om dagen. Fortsätt behandlingen i två till tre veckor.

10. Citronsaft

Du kan klämma lite citronsaft på vårtan och sedan täcka den med finhackad lök varpå du låter verka i 30 minuter. Utför denna behandling en gång om dagen i två till tre veckor.

11. Aloe Vera

Aloe vera kan också vara en bra lösning för vårtor. Dela ett aloe vera blad och lägg gelén på en bomullstuss. Använd bomullstussen för att smörja in vårtan med gelé och täck sedan vårtan med ett bandage. Upprepa detta varje dag tills vårtan försvinner.

Vilken av dessa huskurer för vårtor lockar dig mest? Prova dem om du har detta problem!