Yemoterapi: fördelar och tillämpningsområden

Yemoterapi är förknippat med vätskeutdrivning och avgiftning av kroppen. Ta reda på mer om denna praxis som är baserad på den påstådda läkande kraften hos knoppar, skott och andra tidiga växtvävnader.
Yemoterapi: fördelar och tillämpningsområden
Franciele Rohor de Souza

Granskad och godkänd av farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Skriven av Daniela Andarcia

Senaste uppdateringen: 13 december, 2022

På 1900-talet var den belgiske läkaren Pol Henry den första personen som pratade om yemoterapi och dess fördelar. Metoden blev därefter berömd och konsoliderades som en gren av fytoterapin i Frankrike och Italien. Men andra länder betraktar fortfarande denna uråldriga behandlingsmetod som ett fullständigt mysterium.

Generellt sett består yemoterapi av en typ av örtmedicin som använder växternas embryonala vävnader (så som knoppar och skott) för att behandla med olika hälsoproblem. I den här artikeln får du reda på mer om denna alternativa terapiform.

Vad är växtknoppar?

Växter har organ, och knoppar finns bland dem. De träder vanligtvis fram i bladens axlar och har då namnet axillära knoppar, eller sidoknoppar. Men du kan också hitta dem i spetsen av en gren (terminalknoppar), och i andra delar varvid de blir kallade tillfälliga knoppar.

Likaså finns det andra typer av knoppar som är klassificerade efter funktion, form och tillstånd. Växtknoppar bildas av meristematiska vävnader som är sammansatta av celler som är involverade i tillväxten av växtvävnader och organ.

En grön växt
Växter använder sina knoppar för att skapa nya vävnader som växer i storlek.

Hur uppstod yemoterapi?

Även om termen yemoterapi är relativt ny går metoden tillbaka till medeltiden, då man använde till exempel poppelknoppar för att förbereda salvor. I slutet av 1950-talet blev den belgiske läkaren Pol Henry pionjär inom forskning om de terapeutiska effekterna av läkemedel baserade på knoppar, skott och andra embryonala växtvävnader.

Han upptäckte att dessa växtorgan består av vävnader som säkerställer växtens tillväxt. Därför har de en större koncentration av näringsämnen och aktiva beståndsdelar jämfört med det vuxna exemplaret.

Ett decennium senare utökade den franske läkaren Max Tetau Henrys teori. I slutet av 1970-talet introducerade homeopaten Teodor Caba dess nuvarande namn: yemoterapi.

Fördelar och användningsområden av yemoterapi inom homeopatisk medicin

Växtknoppar är rika på vitaminer, mineraler, spårämnen, nukleinsyror och växthormoner associerade med tillväxt, såsom auxiner och gibberelliner.

Detta ger ett antal användningsområden och fördelar. Den mest kända och tillämpade inom homeopatisk medicin är dränering av gifter, vilket resulterar i en avgiftning av kroppen.

Låt oss se andra fördelar som vissa människor tillskriver yemoterapi:

  • Underlättar cellulär avgiftning, även känd som cellulär rengöring. Denna process syftar därtill till att eliminera skadliga gifter som finns inuti cellerna i människokroppen.
  • Stimulerar dräneringen av vätskor och gifter genom blodet och lymfan.
  • En källa till vitaminer, mineraler, antioxidanter, aminosyror och enzymer.
  • Ingriper i immunfunktionerna hos organ och körtlar relaterade till eliminering av avfall från kroppen.
  • Föryngrar åldrade vävnader.
  • Minskar behovet av att ta kosttillskott.
  • Enligt en studie studie publicerad i Planta Medica fungerar det som ett adjuvans vid behandling av spondyloartropatier, ett tillstånd som uppvisar likheter med artrit.

De mest använda växtknopparna och deras fördelar

De fördelar man kan få genom yemoterapi kommer av att man kan använda ett stort antal medicinalväxter för dess ändamål. Men de vanligaste knopparna under denna praxis är följande:

  • Svarta vinbär: Vissa menar att det kan minska risken för läkemedelsallergier, samt inflammation i samband med reumatism.
  • Rosmarin: Kan fungera som avgiftningsmedel, speciellt för levern.
  • Valnöt: Kan ha egenskaper som främjar matsmältningen och förhindrar matförgiftning.
  • Lind: Förknippas med förbättring av sömnstörningar och minskade ångestnivåer.
  • Havtorn: Används för att främja återhämtning under perioder av konvalescens, särskilt vid brännskador.
Havtorn
Havtorn har blivit studerat i samband med återhämtning av brännskador på hud.

Kan man utföra yemoterapi hemma för att få dessa fördelar?

Sammanfattningsvis, ja. Inom homeopati använder man extrakt av knoppar eller knoppar från en macerationsprocess. Detta innebär att man blötlägger knopparna under en period av 1 månad till 40 dagar i en vätska med 50 % glycerin, 30 % alkohol och 20 % vatten. Du bör förvara den på en torr och sval plats och skaka den varje vecka.

Efter macerationstiden filtrerar du innehållet i en glasflaska och förvarar den på ett liknande utrymme som den föregående. Vad gäller doserna gäller vanligtvis mellan 50 till 100 droppar i 2 dagliga doser. Detta beror dock på vilket problem som ligger till grund för proceduren.

Även om historien om denna praxis går tillbaka till medeltiden, hade den inte ett namn förrän på 1900-talet. Det är då vissa specialister började studerade de terapeutiska effekterna av knoppar, unga skott och andra embryonala växtvävnader. Den första att göra detta var Pol Henry. Andra utövare fortsatte därefter med teorin tills den slutligen blev fastställd och fick sitt nuvarande namn.

Inom homeopati är yemoterapi och dess fördelar främst känd för sin förmodade potential att eliminera restprodukter och skadliga gifter från kroppen. Dessutom menar vissa att den hjälper mot sjukdomar i samband med ledinflammation. Men vi behöver fortfarande studier för att stödja dessa påståenden och framför allt för att bevisa dess effektivitet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Militaru, A. S.,Pop, G., Peev, C., Dehelean, C., Alexa, E. & Sabau, I. (2011). Gemmotherapy – adjuvant treatment in juvenile spondyloarthropathy. Planta Medica, 7(12). https://doi.org/10.1055/s-0031-1282306
  • Bucciarelli, Alejandro, et al. “Perspectivas del uso de productos fitoterápicos en el tratamiento del insomnio, la ansiedad y desórdenes relacionados.” (2010).
  • Arancibia, Valeria. “Productos naturales para tratamiento tópico de quemaduras. Breve revisión de la literatura actual.” Cirugía Plástica (2014): 14.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.