Vilka livsmedel bör du inte ge din 9-månadersbebis?
Det finns en del livsmedel du inte bör ge din 9-månadersbebis eftersom den i den åldern inte har ett tillräckligt utvecklat matsmältningssystem.
Du måste samtidigt se till att maten du faktiskt ger din bebis under de första månaderna är tillräckligt näringsrik. Att amma är vetenskapligt bevisat det bästa eftersom det ger barnet alla näringsämnen det behöver.
När det sedan är dags att ge barnet fast föda är det viktigt att maten innehåller ordentligt med vitaminer för att det ska kunna utvecklas ordentligt. Det skiljer sig från fall till fall exakt när en bebis börjar äta fast föda, men många gör det runt 9 månaders ålder.
Vi kommer här att lista några livsmedel du bör undvika:
11 livsmedel du inte bör ge din 9-månadersbebis
Det finns livsmedel som kan vara svåra för barnets mage att smälta och som därför kan ge upphov till allergiska reaktioner och andra problem.
Vissa livsmedel innehåller inte tillräckligt med enzymer, vilket gör det svårt för barnets kropp att absorbera de nödvändiga näringsämnena. Det kan sedan leda till hälsoproblem eller viktminskning, vilket blir ett stort problem eftersom barn i den här åldern måste gå upp i vikt.
En 9-månadersbebis bör inte dricka komjölk/sojamjölk
Enzymerna i barnets tarmar har vid nio månaders ålder ännu inte utvecklats tillräckligt. Bebisen kommer därför ha problem med att smälta de protein som finns i komjölk eller sojamjölk.
Mjölken innehåller även mineraler som kan vara skadliga för barnets njurar.
Spenat och mangold
Spenat och mangold är bara skadliga om du ger bebisen dem för ofta. Gröna bladgrönsaker innehåller nitrater, som sedan omvandlas till nitriter i barnets kropp. I för stora mängder kan nitriterna ge problem med syretillförseln till cellerna, vilket gör att barnets hud antar en blåaktig ton.
Salt
För mycket salt överbelastar barnets njurar. Vi avråder från att lägga till buljongtärningar och liknande i soppor eftersom de innehåller för mycket natrium. Undvik salt så mycket som möjligt.
Raffinerat socker
Juicer och liknande produkter innehåller mycket socker, vilket kan påverka glukosnivåerna i blodet. Om du vill söta barnets mat, använd mosad banan, eller bröstmjölk. Det är bättre att barnet får i sig naturligt socker från exempelvis frukt.
Honung
Honung innehåller för det mesta sporer som snabbt kan föröka sig i kroppen på en 9-månadersbebis, vilket kan medföra risk för botulism som kan vara livsfarligt.
Ge inte läsk till en 9-månadersbebis
Läsk innehåller mängder av socker, koffein och andra tillsatser som kan vara skadliga för barnets mage och ge dem problem med att sova, samt göra dem hyperaktiva.
Rismjölk
Vi rekommenderar heller inte att du ger rismjölk till barn under 1 års ålder, då det innehåller mycket arsenik och andra metaller. Tänk också på det när det gäller äldre barn, och dig själv.
Bakverk
Du bör heller inte ge din 9-månadersbebis kakor, bakverk och chips. De innehåller väldigt lite näring och mycket kemikalier, socker och salt.
Ägg
Ägg kan orsaka flera olika allergiska reaktioner hos småbarn.
Det är bäst att vänta med ägg fram tills att barnet har fyllt ett år, och när du väl ska börja ge ditt barn ägg så börja med äggulan och vänta därefter några månader innan du även låter barnet äta äggvita.
Kladdig mat
Vissa kladdiga och sega produkter som tuggummi, bakade bönor och marshmallows kan fastna i barnets hals. De innehåller även kemikalier och socker som kan vara skadligt för barnet.
Livsmedel med låg fetthalt
Bebisar behöver i den här åldern äta livsmedel som bidrar med kalorier i form av fett. Många av dessa innehåller även fettlösliga vitaminer som exempelvis vitamin D.
Se till att din 9-månadersbebis inte sätter maten i halsen
Var uppmärksam på hur stora tuggor barnet tar. Om det tar för stora tuggor kan bitar fastna i halsen, vilket i sin tur kan kväva barnet. Maten ska helst ges mosad eller i puréform.
Specialister rekommenderar att man väntar tills barnet är ett år innan man börjar med livsmedel som medför en viss risk att orsaka allergier. När man väl ska börja rekommenderar vi att man gör det lite i taget för att kunna se om det leder till någon form av allergisk reaktion.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Eriksen KG., Christensen SH., Lind MV., Michaelsen KF., Human milk composition and infant growth. Curr Opin Clin Nutr Metab Care, 2018. 21 (3): 200-206.
- Fidler Mis N., Braegger C., Bronsky J., Campoy C., et al., Sugar in infants, children and adolescents: a position paper of the european society for paediatric gastroenterology, hepatology and nutrition committee on nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2017. 65 (6): 681-696.
- Wikstrom S., Holst E., Infant botulism – why honey should be avoided for children up to one year. Lakartidningen, 2017.