Världens första huvudtransplantation om några månader

Efter att den första kandidaten valt mer traditionella metoder har namnet på den nya patient som kommer genomgå världens första huvudtransplantation ännu inte släppts. Oavsett vem det är går det inte att förneka att det kommer vara ett gigantiskt genombrott för den medicinska vetenskapen om det lyckas.
Världens första huvudtransplantation om några månader
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Om några månader kommer man utföra världens första huvudtransplantation i Kina. Detta enligt neurokirurgen Sergio Canaveros intervju med den tyska nyhetsredaktionen Oom i april i år. Om man går bortom kontroversen och också de etiska övervägandena – vilka det finns många av – har denna revolutionerande operation den medicinska världen sittandes som på nålar.

För bara några månader sedan namngavs Valery Spiridonov som den första patienten att genomgå transplantationen. Den unga mannen beslutade sig dock för att tacka nej till erbjudandet. Nu kommer mannen som kommer bli känd som 2000-talets “Frankensteins monster” vara en kinesisk patient vars namn förblir okänt. Under de kommande månaderna kommer denna person vara den första att genomgå en huvudtransplantation.

En neurokirurgs dröm – en utmaning forskningen ännu inte klarat

Sergio Canavero

Sergio Canavero är en medlem i gruppen Advanced Neuromodulation Group i Turin, Italien. Han förklarar under intervjun att det är hans dröm som forskare att bli den första läkaren att utföra en framgångsrik huvudtransplantation. “Framgångsrik” är nyckelordet här. Fram tills nu har alla försök som gjorts på djur misslyckats.

Dr. Canavero förklarar att teknologin ännu inte varit tillräckligt bra för en sådan utmaning. Nu finns det dock färre teknologiska hinder, fler kvalificerade proffs och mycket mer sofistikerade metoder. Det höjer avsevärt chansen för framgång.

Trots att en stor del av forskarvärlden är emot det baserar denna “Frankenstein” en del av sitt arbete på den enda person som transplanterat en primats huvud till en annan kropp. Dr. Robert White presterade milstolpen på 70-talet. Han lyckades dock inte sammankoppla den viktigaste delen: nervsystemet.

Det var under 2013 som neurokirurgen Sergio Canavero skrev en artikel där han förklarade att huvudtransplantationen nu är möjlig med ett flertal uppenbara anledningar, som det faktum att vi nu har teknologi för att etablera korrekta kopplingar med ryggradenDet verkar som om projektet är gångbart.

En huvudtransplantation: en kommande verklighet?

Om allt går som det ska utför man den första huvudtransplantationen i Kina i år, 2017. Enligt Dr. Canavero kan det betyda två saker.

De etiska implikationerna och de religiöst etiska kontroverserna följer dock mannen som ansvarar för denna vetenskapliga dröm.

En ny patient, ett nytt datum och en ny plats för operationen

Doktor Canavero

Valery Spiridonov var den prisade första patienten fram tills nu. Han drabbades av spinal muskelatrofi och hade väldigt liten chans att överleva. Men efter två års arbete med Dr. Canavero kunde läkaren inte lova honom vad han längtade så mycket efter: att han skulle kunna gå igen, att han skulle kunna ha ett normalt liv eller att han ens skulle överleva operationen.

Därför beslutade sig den unge ryssen för att genomgå en mer “konservativ” operation. Den skulle låta honom leva resten av livet med mindre smärta och därför mer värdighet. Dr. Sergio Canavero har dock hittat ytterligare en handikappad man med allvarliga rörlighetsproblem att fortsätta sitt projekt med.

Landet som erbjuder mest assistans är Kina. Under en presskonferens i landet meddelade man att den revolutionerande operationen kommer äga rum på ett sjukhus som beretts speciellt för detta. Det exakta datumet är inte känt, men operationen kommer ta minst 72 timmar.

Hittills verkar allt ligga i fas. Risken för bortstötning är till exempel icke-existerande, förklarade de, eftersom hjärnan är ett “neutralt” organ, till skillnad från till exempel levern, hjärtat eller njurarna. Som tur är har de det bästa läkarlaget och den bästa utrustningen.

Hoppen är höga och allt som finns kvar är att vänta på resultatet. Hur fantastiskt, kontroversiellt och nervkittlande det än är kan det vänta upp-och-ned på forskar- och sjukvårdsvärlden.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Lamba N, Holsgrove D, Broekman ML. The history of head transplantation: a review. Acta Neurochir (Wien). 2016;158(12):2239–2247. doi:10.1007/s00701-016-2984-0
  • Ren X, Canavero S. Human head transplantation. Where do we stand and a call to arms. Surg Neurol Int. 2016;7:11. Published 2016 Jan 28. doi:10.4103/2152-7806.175074
  • Furr A, Hardy MA, Barret JP, Barker JH. Surgical, ethical, and psychosocial considerations in human head transplantation. Int J Surg. 2017;41:190–195. doi:10.1016/j.ijsu.2017.01.077

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.