Varför det kan vara farligt att bita på naglarna

Varför det kan vara farligt att bita på naglarna
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Att bita på naglarna är en väldigt vanlig vana för många i hela världen. Det finns många faktorer som relaterar till denna typ av vana, men de flesta experter säger att det för det mesta har att göra med stress, eller helt enkelt en vana som har hängt kvar sedan barnsben.

Statistik har visat att 30% av barn, 45% av ungdomar, 25% av unga vuxna och 5% av äldre vuxna biter på naglarna.

Många försäkrar att de inte kan kontrollera vanan och ofta gör de det omedvetet. Det kan dock göra dig nedstämd och orsaka andra negativa känslor, då det i många fall har att göra med självförtroendet. Vad mer kan hända om man biter på naglarna?

Bakterier som orsakar sjukdomar

Bita på naglarna

Naglarna är en perfekt plats för bakterier att utvecklas på. De är favoritplatser för exempelvis E.coli och salmonella.

Genom att bita på naglarna är det lätt för vissa bakterier att överföras från munnen till resten av kroppen och skapa infektioner. Händerna har lätt för att ta på sig bakterier och naglarna kan vara svåra att rengöra ordentligt.

Infektioner i naglarna

Personer som biter på naglarna löper större risk att drabbas av paronyki – en hudinfektion som kan påverka området runt naglarna. Genom att bita på naglarna kan många bakterier och andra mikroorganismer orsaka irritation och smärta i nagelområdet.

Vårtor

Vårtor på fingrarna orsakas av papillomviruset och är väldigt vanligt hos barn som biter på naglarna; denna “dåliga vana” gör det enkelt för de ssa vårtor att överföras till andra delar av kroppen.

Tandproblem

Tandvärk

Genom att bita på naglarna kan framtänderna gå ur sin ursprungsposition. Vanan kan med tiden försvaga tänderna och orsaka andra tandproblem.

Sämre livskvalitet

I en nyligen utgiven studie visade det sig att personer som biter på naglarna har en sämre livskvalitet jämfört med de som inte har denna vana. Livskvaliteten påverkas med tiden eftersom det kan ha stor påverkan på naglarna och känslomässig inverkan.

Råd för att inte bita på naglarna

Klippa naglar

Även om det kan vara mycket svårt att sluta bita på naglarna finns det vissa tips som kan hjälpa:

  • Identifiera anledningen: Om du lider av stress eller ångest, om du biter på naglarna när du tittar på TV eller använder din dator, eller vilken anledning det nu beror på är det viktigt att du vet varför så att du kan göra något åt det.
  • Täck över naglarna: Även om många inte tycker om att göra det kan det vara bra med exempelvis ett plåster över naglarna. Tänk på att det är viktigt att byta detta plåster flera gånger om dagen för att undvika fukt, svamp och bakterier.
  • Klipp naglarna: Gör manikyr ofta och måla naglarna.
  • Distrahera dig: Distrahera dig med andra aktiviteter för att undvika ovanan.
  • Huskurer: Applicera en substans med en smak du inte tycker om, som exempelvis en vinäger, stark sås eller något bittert.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.