Varför får man mörka fläckar på tungan?

Mörka fläckar på tungan kan kännas oroande. Oroa dig dock inte: det finns många möjliga orsaker. Den troligaste anledningarna är dock tobak och dålig munhygien.
Varför får man mörka fläckar på tungan?
Iván Losada

Skriven och verifierad av kiropraktor Iván Losada.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Det kan verka konstigt, men mörka fläckar på tungan är inte så ovanligt som man skulle kunna tro. Det är emellertid något som ofta oroar dem som har dem. Men orsakerna till detta är många och varierande.

För det första så kan fläckarnas placering och utseende variera. Dessa fläckar kan också visa sig långt bak på tungan och till och med se håriga ut. De kan även växa fram på andra områden, i grupper eller var för sig. De är för det mesta övergående men deras varaktighet beror bland annat på orsaken till varför de uppkommit.

I dagens artikel går vi igenom vilka som är de huvudsakliga orsakerna till mörka fläckar på tungan, och även de möjliga konsekvenserna.

Vad orsakar mörka fläckar på tungan?

Under normala förhållanden är tungan röd och täckt med små knölar som kallas papiller. Det finns emellertid vissa fall där papillerna förlorar sin färg och sväller upp och därmed ser ut som mörka fläckar.

Mörka fläckar på tungan

Mörka fläckar på tungan beror vanligen på dålig munhygien. Men de kan också vara ett symptom på muncancer, en biverkning av mediciner eller rökning.

Mörk och hårig tunga

I detta fall blir tungan mörk och har ett hårigt utseende. Detta sker eftersom döda hudceller inte faller av som de borde. De ackumuleras istället och detta leder till att papillerna svullnar upp. Detta beror på att papillerna är ansvariga för att fånga upp bakterier, matrester, tobaksrester och andra partiklar. Dessa ämnen gör tungan smutsig.

Detta är ett milt och tillfälligt oralt problem. Många processer kan vara orsaken till det:

Att ha mörka fläckar på tungan kan vara alarmerande. Det finns dock ingen anledning till oro, för de leder inte nödvändigtvis till ytterligare hälsoproblem. Dessutom är det oftast helt smärtfritt. Det går oftast över om man bara eliminerar ovanstående faktorer och utövar god munhygien.

Hyperpigmentering av tungan

Detta är ett godartat tillstånd som också leder till mörka fläckar på tungan. Det är relativt vanligt i afrikanska och asiatiska etniska grupper. Det uppstår vanligtvis mellan 20 och 30 års ålder, men man kan också ibland se det hos barn. Generellt påverkar det tungans sidoytor och dess spets.

Orsaken till detta tillstånd är fortfarande okänd, men forskare undersöker möjligheten till en genetisk faktor. Vissa studier fortsätter att försöka visa att det ligger en typ av genetisk komponent till denna patologi.

Svampinfektion

Svampinfektioner är vanliga hos personer med dålig munhygien. Men de mörka fläckarna kan också visa sig efter att du har tagit vissa antibiotika. Detta beror på att antibiotika förändrar bakteriefloran på tungan, inklusive de bakterier som är bra för dig.

Mörka fläckar på tungan: kvinna med svamp på tungan

Skador och sår

Även om vi sällan stannar upp för att tänka på det, kan tungan också få blåmärken. Alla slag eller bett som inte river sönder vävnaden kan bilda ett litet blåmärke på tungan. Dessa ser ofta ut som små mörka fläckar på tungan.

Mörka fläckar på tungan på grund av medicinering

Som vi nämnde tidigare kan antibiotika försvaga tungans bakterieflora. Detta leder till att det är lättare att få en svampinfektion.

Vissa mediciner kan dock också orsaka mörka fläckar på tungan. Mekanismen för denna biverkan är komplex. Men det är som tur är en övergående situation. Din tunga kommer att bli normal igen så snart du slutar ta medicinen.

Vad säger oss mörka fläckar på tungan?

Mörka fläckar på tungan kan uppkomma av olika anledningar. De flesta fall beror dock på dåliga vanor som felaktig munhygien och rökning. Därför är det mycket viktigt att upprätthålla god munhygien. De flesta tandläkare rekommenderar också att du borstar tänderna minst två gånger om dagen. Av samma anledning bör du använda tandtråd och gurgla dagligen.

Försök också att sluta upp med dåliga vanor som rökning. Tobak orsakar inte bara mörka fläckar på tungan, det kan också leda till cancer.

Rådgör med din läkare om du märker förändringar i färg på tungan eller någon annan del av munnen. De kan ta nödvändiga och relevanta tester för att diagnostisera dig och för att utesluta mer allvarliga patologier.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Domínguez P, Minguella I. Tractament de la cetoacidosis diabètica. But Soc Cat Pediatr 1989; 49: 385-95.
  • Fernández Y, Palomeque A, Luaces C, Pons M, Gibert A, Martín JM. Tratamiento de la cetoacidosis diabética. Arch Pediatr 1995; 46: 443-6.
  • Rodríguez Hierro F. Diabetes mellitus (I). En: Argente J, Carrascosa A, Gracia R, Rodríguez Hierro F, editores.
    Tratado de Endocrinología Pediátrica y de la adolescencia. Madrid: Edimsa; 1995. p. 943-64.
  • Rodríguez F, Torres M. Diabetes: pauta de actuación en el Servicio de Urgencias ante un posible debut diabético. En: Pou-Fernández J, editor. Urgencias en Pediatría. Protocolos diagnóstico-terapéuticos. Madrid: Ergon; 1999. p. 349-58.
  • Corripio Collado R, Rivera Luján J, Gallach Figueras I. Urgencias endocrino-metabólicas: Diabetes Mellitus. En: Benito J.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.