Varför du inte bör omskära din bebis
Då du har fött en pojke så finns det många viktiga åsikter rörande ett viss ämne: vad man bör göra men penisens förhud. Pediatrikerna är inte ense på denna punkt: det finns de som anser att du bör omskära din bebis, men de flesta är emot det.
För mammorna är detta en allvarligt fråga. De kan välja mellan att lösa det vid födseln med omskärelse eller så kan de vänta på att det ska lösa sig naturligt. För alla mammor så är detta dock ett ämne som orsakar stora kontroverser p.g.a. de åsiktsskillnader som finns mellan mammorna och läkarna.
I den här artikeln kommer vi ta en titt på ämnet.
En bebis penis
Penisens ollon skyddas av förhuden. Hos en nyfödd bebis så sitter förhuden fast på ollonet och kan inte dras tillbaka. Då bebisen växer så kommer förhuden att separeras, vilket gör att ollonet blottas.
Bör du omskära din bebis?
Fram tills nyligen så rekommenderade vissa pediatriker att man tar bort förhuden snabbt och vid ett enda ingrepp då bebisen är runt tre till fyra månader gammal. Vissa rekommenderar att denna procedur utförs av en urolog.
Läkaren tar bort förhuden med lite lokalbedövning. Detta kan ändå vara smärtsamt för bebisen och orsaka stora blödningar. Om förhuden plötsligt tas bort så kan detta också påverka läkningen.
Idag rekommenderar fler barnläkare att man gradvis sänker huden på penis vid bad. Det finns bara ett fåtal fall med barn som når tre års ålder och fortfarande har förhud som inte släppt. I dessa fall kommer en pediatriker eller urolog lära föräldrarna hur man sänker huden med hjälp av en salva. Bebisen kan dock även behöva omskäras om tekniken inte fungerar.
Respektera din bebis utveckling
Det är normalt att förhuden sitter fast på ollonet vid födseln. I väldigt sällsynta fall så kan penisen dras tillbaka vid födseln.
En bebis slutar vanligtvis att använda blöjor vid två års ålder. Barnet kommer då att börja utforska sin egen kropp. Barnet kan börja dra tillbaka förhuden själv, som blir tunnare och mer flexibel allt eftersom barnet växer.
Om din pediatriker rekommenderar att ni tar bort förhuden så snart som barnet är tillräckligt gammalt, bör du vara medveten om att det är en smärtsam procedur för barnet.
Att tänka på rörande att omskära din bebis
Det är enkelt att dras med av de råd som specialisterna gör. Läkarnas åsikt är viktig och något man bör tänka på. Du bör dock också informera dig om dessa procedurer så att du kan respektera barnets naturliga utveckling.
Om förhuden inte har sänkts vid fem eller sex års ålder så kan det behövas kirurgi. Beroende på hur allvarligt varje fall är så kan man vänta tills barnet är äldre. Ta inte några drastiska besluta att omskära ditt barn om detta inte är nödvändigt.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Gracia Romero J, González Ruiz Y. (2017). El pediatra ante los procesos más frecuentes de Urología pediátrica. En: AEPap (ed.). Curso de Actualización Pediatría 2017. Madrid: Lúa Ediciones 3.0; 2017. p. 183-94. [En línea] Disponible en: https://www.aepap.org/sites/default/files/183-194_urologia_pediatrica.pdf
- Bermúdez, Á. M. T. (2016). El prepucio en pediatría. Revista Cubana de Urología, 5(2). https://www.medigraphic.com/pdfs/revcuburol/rcu-2016/rcu162e.pdf
- Varela, B. (2001). ¿ Cuál debe ser el manejo del niño con estrechez prepucial?. Revista chilena de pediatría, 72(4), 354-355. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?pid=S0370-41062001000400012&script=sci_arttext&tlng=e
- Ginarte, G. M., Domínguez, E. G., & Pérez, J. J. M. (2009). FÍMOSIS. REVISIÓN BIBLIOGRÁFICA. 2008. MULTIMED, 13(2). http://www.revmultimed.sld.cu/index.php/mtm/article/view/1703/1804