Varför domnar mina händer när jag sover?

Varför domnar mina händer när jag sover?

Senaste uppdateringen: 21 april, 2019

Domnar dina händer när du sover? Har du någon gång plötsligt vaknat upp av att dina händer känns lite konstiga och liksom kittlar? Domnar dina händer flera gånger varje natt och väcker dig? I så fall borde du läsa vidare då vi ska förklara de vanligaste orsakerna och behandlingarna för fenomenet.

Kramper och domningar i händerna kan orsakas av något normalt – att du sover i en dålig position och stoppar blodflödet är vanligt. Men vid andra tillfällen har det inte att göra med hur du ligger. Det är en obehaglig känsla som ibland också kan göra sig påmind i andra delar av kroppen, såsom i ben och fötter. Låt oss ta en titt på orsakerna.

Orsaker till att dina händer domnar

Metakarpaltunneln

Karpaltunnel

Detta är utan tvekan den vanligaste orsaken. Tummen, pekfingret och långfingret har en förmåga att påverkas mest av något som kallas för karpaltunnelsyndrom

Detta problem associeras med nervus medianus (mellersta nerven), vilket är en nerv som ibland trycker mot handleden. Det kan orsaka symtom som smärta och förlorad känsel, och kan göra det svårt att röra sig och även orsaka andra kända domningssymtom. Det är på natten som dessa känns av som mest.

Arbete hela dagen

Hans hand domnar

Ibland blir handlederna överbelastade. Manuellt arbete såsom att skriva mycket på datorn, använda sax, verktyg, och att sy… dessa aktiviteter kan alla skada nerverna i dina händer.

När du fortsätter att böja på denna del av kroppen så överbelastar du den ofta, om du gör det tillräckligt intensivt. Smärtan kommer fram speciellt på natten när du inte längre använder händerna, då nerverna och senorna släpper på trycket.

Vätskebindning

Händer som domnar

Om du är några kilo överviktig så är det möjligt att dina fötter och händer sväller upp ifall du tränar för lite eller fortsätter att äta en dålig kost. Detta orsakas av vätskebindning. Den stickande känslan är alltid som värst på natten då din blodcirkulation påverkas och trycket orsakar det typiska obehaget.

Brist på Vitamin B

Vitamin B12

När du äter en otillräcklig kost och inte får i dig det du behöver så leder det ofta till vitaminbrist. Detta gäller speciellt när du inte får i dig vitamin B.

Denna vitaminbrist ger konsekvenser som ibland ignoreras. De associeras med andra saker, såsom att du helt enkelt är utmattad efter jobbet, och du inser inte att det faktiskt betyder att något saknas.

Utmattning, dåsighet, blek hy, känslan av att du upplever hjärtklappning och att händer och ben domnar, är alla kännetecken på vitaminbrist. Händer och ben domnar på natten, vilket är något att hålla utkik efter.

Behandlingar för när dina händer domnar

Linfrön
 • Innan du går och lägger dig, drick en tesked linfröolja. Enligt flera studier är detta en effektiv antiinflammatorisk behandling som speciellt behandlar extremiteter och lindrar känslan av att du domnar i händerna.
 • Doppa dina händer i vatten i badrumshandfatet. Att inkludera några iskuber gör det mer effektivt. Detta lindrar trycket, behandlar inflammationen runt nerverna och lindrar smärtan. Gör detta innan du går och lägger dig och du kommer märka att det hjälper.
 • Uteslut salt från din kost samt syrliga drycker. Dessa produkter framhäver inflammationer och smärta. Det är bättre att undvika dem.
 • Drick åtminstone två liter vatten om dagen. Du kan, till exempel, göra en kronärtskocksdryck för att ta vara på dess urindrivande och renande effekter och därmed undvika vätskebindning. Allt du behöver göra är att koka några kronärtskockor i vatten och filtrera bort dem. Blanda drycken med juice från en halv citron.
 • Det är viktigt att du äter vitamin B i din dagliga kost. Tonfisk, potatis, bananer och bladrika grönsaker kan hjälpa dig att få i dig den dos du behöver. Du kan även köpa vitamintillskott på apoteket eller i hälsokostaffärer som kan komplettera din kost och göra dig mer hälsosam. Du kanske även känner att domningarna lindras en smula på natten.
 • Om du ofta arbetar med hantverk som tvingar dig att använda dina händer och handleder i flera timmar borde du börja använda handledsskydd. Detta ger tillräckligt med tryck för att skydda dina nerver och leder och förhindrar att du överbelastar dem.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • De Santolo R. (2005 ). La mano dormida por compresiones nerviosas. Gac Méd Caracas;  113(4): 485-499.
 • Fernández, O.; Fernández, V.E. y M. Guerrero. (2015). Esclerosis múltiple. Medicine – Programa de Formación Médica Continuada Acreditado. 11(77): 4610-4621.
 • Hernández, A.; Camelo, F. y Manrique, W. (2010). Efectos de la acupuntura en el rango de movimiento en artritis y osteoartritis de mano: series de caso. Umbral Científico. Núm. 17: pp. 40-47.
 • James, M. J., Gibson, R. A., & Cleland, L. G. (2000). Dietary polyunsaturated fatty acids and inflammatory mediator production. The American Journal of Clinical Nutrition.
 • Hörmann, H. P., & Korting, H. C. (1994). Evidence for the efficacy and safety of topical herbal drugs in dermatology: Part I: Anti-inflammatory agents. Phytomedicine. https://doi.org/10.101/S0944-7113(11)80036-X
 • Moore, R. (2012). Water-Soluble Vitamins : B-Complex and Vitamin C. Colorado State University.
 • Inzucchi, S., Rosenstock, J., Umpiérrez, G. (2012). Neuropatía diabética. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. 97(5): 36A, https://doi.org/10.1210/jcem.97.5.zeg36a

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.