Varför domnar mina händer när jag sover?

Domnar dina händer när du sover? Har du någon gång plötsligt vaknat upp av att dina händer känns lite konstiga och liksom kittlar? Domnar dina händer flera gånger varje natt och väcker dig? I så fall borde du läsa vidare då vi ska förklara de vanligaste orsakerna och behandlingarna för fenomenet.

Kramper och domningar i händerna kan orsakas av något normalt – att du sover i en dålig position och stoppar blodflödet är vanligt. Men vid andra tillfällen har det inte att göra med hur du ligger. Det är en obehaglig känsla som ibland också kan göra sig känd i andra delar av kroppen, så som i ben och fötter. Låt oss ta en titt på orsakerna.

Orsaker till att dina händer domnar

Metakarpaltunneln

karpaltunneö

Detta är utan tvekan den vanligaste orsaken. Tummen, pekfingret och långfingret har en förmåga att påverkas mest av något som kallas för karpaltunnelsyndrom. Detta problem associeras med nervus medianus (mellersta nerven), vilket är en nerv som ibland trycker mot handleden och kan orsaka symtom så som smärta, förlorad känsel, kan göra det svårt att röra sig och även orsakar andra kända domningssymtom. Det är på natten som dessa känns av som mest.

Arbete hela dagen

karpaltunnel2

Ibland blir handlederna överbelastade. Manuellt arbete så som att skriva mycket på datorn, använda sax, verktyg, och att sy… dessa aktiviteter kan alla skada nerverna i dina händer. När du fortsätter att böja på denna del av kroppen överbelastar du den ofta, om du gör det tillräckligt intensivt. Smärtan kommer fram speciellt på natten när du inte längre använder händerna, då nerverna och senorna släpper på trycket.

Vätskebindning

händer

Om du är några kilo överviktig så är det möjligt att dina fötter och händer sväller upp ifall du tränar för lite eller fortsätter att äta en dålig diet och detta orsakas av vätskebindning. Den stickande känslan är alltid som värst på natten då din blodcirkulation påverkas och trycket orsakar det typiska obehaget.

Brist på Vitamin B

vad är vitamin B12

När du äter en otillräcklig diet och inte får i dig det du behöver leder det ofta till vitaminbrist. speciellt när du inte får i dig vitamin B. Denna vitaminbrist ger konsekvenser som ibland ignoreras. De associeras med andra saker – att du helt enkelt är utmattad från jobbet eller från dag till dag – utan att folk inser att det faktiskt betyder att något saknas. Utmattning, dåsighet, blek hy, känslan av att du upplever hjärtklappning och att du domnar i händer och ben är alla kännetecken på vitaminbrist. Händer och ben domnar på natten, vilket är något att hålla utkik efter.

Behandlingar för när dina händer domnar

linfrön

  • Innan du går och lägger dig, drick en tesked linfröolja. Enligt flera studier är detta en effektiv antiinflammatorisk behandling som speciellt behandlar extremiteter och lindrar känslan av att du domnar i händerna.
  • Doppa dina händer i vatten i badrumshandfatet. Att inkludera några iskuber gör det mer effektivt. Detta lindrar trycket, behandlar inflammationen runt nerverna och lindrar smärtan. Gör detta innan du går och lägger dig och du kommer märka att det hjälper.
  • Uteslut salt från din diet, samt syrliga drycker.  Dessa produkter framhäver inflammationer och smärta. Det är bättre att undvika dem.
  • Drick åtminstone två liter vatten om dagen.  Du kan, till exempel, göra en kronärtskocksdryck för att ta vara på dess urindrivande och renande effekter och därvid undvika vätskebindning. Allt du behöver är att koka några kronärtskockor i vatten och filtrera bort dem. Blanda drycken med juice från en halv citron.
  • Det är viktigt att du äter vitamin B i din dagliga diet. Tonfisk, potatis, bananer och alla andra bladrika grönsaker kan hjälpa dig att få i dig den dos du behöver.  Du kan även köpa vitamintillskott på apoteket eller hälsoaffärer som kan komplettera din kost och göra dig mer hälsosam. Du kanske även känner att domningarna lindras en smula på natten.
  • Om du ofta arbetar med hantverk som tvingar dig att använda dina händer och handleder i flera timmar borde du börja använda handledsskydd. Detta ger tillräckligt med tryck för att skydda dina nerver och leder och förhindrar att du överbelastar dem.
Kategorier: Nyfiken på Tags:
MER FÖR DIG