Varför är det dåligt att ge varmkorv till barn?

07 oktober, 2018

Varmkorv är väldigt populär i hela världen, speciellt i USA. Det går inte att förneka att vi alla någon gång i livet har frestats av varmkorvar, men även om de är goda och enkla att tillaga kan de vara väldigt skadliga för hälsan eftersom de innehåller bearbetat kött och kemiska tillsatser. Framförallt barn lockas av dem, men man ska helst undvika att ge varmkorv till barn.

Industrin vet att den yngre befolkningen är lättpåverkad och marknadsför därför produkten till dem, även om de vet att det kan påverka deras framtid. Att äta en varmkorv någon gång då och då gör inte så stor skada på kroppen. Men läkarna oroar sig över de personer, speciellt barn, som äter det för ofta.

Vad är problemet med att ge varmkorv till barn?

varmkorv med dressing

Flera studier har visat hur farligt det kan vara att äta varmkorv på grund av att de ofta innehåller höga nivåer av fett, natrium, oljor, raffinerat mjöl, socker och kemiska komponenter som i det långa loppet påverkar hälsan.

I en artikel publicerad i Los Angeles Times visade en studie gjord i Kalifornien att barn som äter fler än 12 varmkorvar i månaden löper 9 gånger större risk att utveckla barnleukemi. Artikeln tog även upp andra studier där det visat sig att barn som äter mycket varmkorv löper högre risk att utveckla cancertumörer, och det gäller även när gravida mödrar äter varmkorv.

Varför är varmkorv så farligt?

Utöver de substanser som vi tagit upp ovan har studier visat att varmkorv innehåller mycket nitriter, som används för att konservera korven för att den ska se färsk ut. När varmkorven tillverkas blandas nitriter med aminer i köttet, vilket formar cancerframkallande beståndsdelar. Dessa har relaterats till en högre risk för urinblåsecancer, magcancer och hjärncancer.

När det kommer till barn har dessa substanser relaterats till en högre risk för barnleukemi och hjärntumörer.

Vilka andra livsmedel innehåller nitriter?

varmkorv blir till

Grönsaker, speciellt gröna bladgrönsaker, har också nitriter i små mängder. Det är dock helt annorlunda, eftersom denna typ av livsmedel kan minska risken för att utveckla cancer. Varför? Det kan först verka motsägelsefullt, men anledningen till att dessa nitriter inte skadar oss är för att de inte blandas med de andra kemiska ämnena som finns i exempelvis varmkorven.

De nitriter som finns i grönsaker är stärkta av vitamin D och C, som motverkar att de skadliga cancerämnena formas. Grönsaker är därför väldigt nyttiga att ha i kosten.

Du bör å andra sidan komma ihåg att bearbetat kött innehåller skadliga och cancerframkallande ämnen, och det gäller även för vissa typer av fisk samt hamburgare.

Vad kan du göra åt det?

  • Det är inte alla varmkorvar som innehåller farliga ämnen. Det finns korvar i handeln som inte innehåller dessa ingredienser och som är säkrare att konsumera. För att skilja på de olika sorterna kan du tänka på att nitriter ofta har en mer rödaktig färg, som gör att den ser färskare ut. De mer säkra korvarna har istället en blekare och mindre attraktiv färg.
  • Försök att minska ner på varmkorv, speciellt när det kommer till barn.
  • Ge inte varmkorv till barn som en del av deras regelbundna kost. De bör bara äta dem ibland och i små portioner.
  • Bouvard, V., Loomis, D., Guyton, K. Z., Grosse, Y., Ghissassi, F. El, Benbrahim-Tallaa, L., … Wu, K. (2015). Carcinogenicity of consumption of red and processed meat. The Lancet Oncology. https://doi.org/10.1016/S1470-2045(15)00444-1
  • Carcinogenicidad del consumo de carne roja y de la carne procesada. Organización Mundial de la Salud. 2018. http://www.who.int/features/qa/cancer-red-meat/es/
  • Pidugu, L. S., Maity, K., Ramaswamy, K., Surolia, N., & Suguna, K. (2009). Analysis of proteins with the “hot dog” fold: Prediction of function and identification of catalytic residues of hypothetical proteins. BMC Structural Biology. https://doi.org/10.1186/1472-6807-9-37