3 värderingar att föra vidare till din tonåring

Tonåringar måste lära sig att det finns många regler och krav i livet. Det är viktigt att de förstår skillnaden mellan vad de är berättigade till och vad som förväntas av dem.
3 värderingar att föra vidare till din tonåring

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2022

Att uppfostra en tonåring är inte alltid lätt och det kräver mycket tålamod och intelligens från dig – speciellt kunskapen om hur man ingjuter bra värderingar och sätter gränsen så att barnet kan växa upp med mognad och ansvar. I dagens artikel ska vi förklara tre värderingar du bör föra vidare till din tonåring.

Tips för att utbilda din tonåring

Tonåring

1. Ge dem mer frihet, men även ansvar

Döttrar är vanligtvis mer brådmogna, och när de fyller elva eller tolv år tenderar de att kräva mer frihet. Pojkar tar lite längre tid på sig. De är vanligtvis runt 13 år gamla när de utan förvarning brukar bli mer envisa och stolta, vilket gör att de reagerar på saker på sätt du inte förstår.

Dina barn växer upp. De tar steget in i vuxenvärlden men är fortfarande barn innerst inne. Och det är inte enkelt för dem. Försök komma ihåg att de lyder sina hormoner och personliga draman, och detta hjälper dem definiera vilka de ska bli.

Din tonåring behöver tillfällen där hen kan lära sig om sig själv, få mer frihet och ta reda på konsekvenserna av hens handlingar.

Det bästa du kan göra som förälder är att bibehålla en god balans mellan frihet och ansvar. De kan gå ut på helgerna så länge de fortsätter prestera bra i skolan, till exempel. Få dem att förstå att de måste respektera utegångsförbud, för om de kommer hem för sent förlorar de sina privilegier.

Nyckeln här är att alla tonåringar måste lära sig att livet är fullt av regler och krav som alla – speciellt vuxna – måste följa, så det är lika bra att de förstår dessa vid ung ålder. Saker “faller inte bara från skyn” för att de vill det. De måste lära sig att arbeta hårt för sina pengar, som de sedan kommer använda för att köpa mat, kläder, tak över huvudet… för att leva.

Du måste få din tonåring att ta ansvar för sina egna studier och sina handlingar. Och kom ihåg att du är den som sätter standarderna, så du måste se till att de efterlevs. Om du sviktar eller byter förväntningar från dag till dag kommer du förlora deras respekt.

2. Positiv uppmuntran: Bättre än bestraffning

Vissa föräldrar gör misstaget att konstant bestraffa sina tonåringar. De talar nedsättande med dem, skäller på dem, tillhandahåller negativ respons varje gång de gör något fel. Istället ska du lära dig att hålla en balans. Här följer ett exempel: de får underkänt på ett prov, kommer hem med det dåliga betyget och du skäller på dem för att de är lata och säger att de aldrig kommer bli något i livet.

Du bör inte göra det. Det skapar bara negativa känslor, lågt självförtroende och en känsla av hopplöshet. Istället ska du fråga dem vad som hände och försöka bygga upp deras självförtroende. Säg åt dem att du tror på dem och att de kommer göra bättre ifrån sig nästa gång, eftersom de är fullt kapabla att lyckas om de bara försöker.

När de begår misstag ska du visa att de kan bättre – försök att inte sjunka till kritik. Du måste använda en strategi som bygger upp deras självförtroende istället för att konstant bestraffa dem. Det är det bästa sättet.

3. Kommunicera och bygg tillit

Avsätt alltid lite tid varje dag till att spendera med din tonåring och fråga hur dagen var. Döm inte baserat på vad de gjorde eller inte gjorde. Som förälder måste du vägleda dem, och det enda sättet du framgångsrikt kan göra det på är genom konstant kommunikation och tillit.

Försök att inte låta din tonåring bli den typiska pojken eller flickan som konstant stänger in sig på sitt rum med dator eller musik… det barn som endast kommer ut för att äta eller träffa sina kompisar. Förebygg självisolering genom att alltid främja familjeaktiviteter hemma från ung ålder.

Under måltider bör ni stänga av TV:n och tala med era barn. Fråga dem om saker de gillar, deras vänner, någon de är intresserad av… uppmuntra dem att dela med sig av sina liv utan press.

Dotter

För att avsluta kan vi säga att det inte är enkelt att uppfostra en tonåring, och ingen har en perfekt manual. Men vi lovar att om du håller dig optimistisk och visar dem kärlek samt respekt så kommer din tonåring växa upp till att bli mogen och ansvarstagande.

Personer som verkligen är lyckliga förstår att man måste arbeta hårt för att komma långt i livet. För att få goda vänner måste man vara respektfull och förstående. Denna nivå av känslomässig intelligens och medvetenhet är något du kan hjälpa till att bygga upp hos ditt barn.

Sist men inte minst är det även viktigt att båda föräldrar är överens om utbildningen av deras barn. Tillsammans bör de främja samma värderingar av samma anledningar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Elias, M. J., Tobias, S. E., & Friedlander, B. S. (2000). Raising Emotionally Intelligent Teenagers: Parenting with Love, Laughter, and Limits. Harmony books, Random House, Inc., 1540 Broadway, New York, NY 10036.
  • Myers, B. (1996). Raising Responsible Teenagers.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.