Vanliga orsaker till huvudvärk på morgonen

Att veta vad som utlöser din huvudvärk är fundamentalt för att förebygga den. Om din huvudvärk är återkommande och inte stämmer överens med några av anledningarna nedan bör du uppsöka en läkare.
Vanliga orsaker till huvudvärk på morgonen

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Huvudvärk eller migrän är obehagliga oavsett tid på dygnet. Orsaken kan bero på när obehaget eller intensiteten först upplevdes.

Om det känns som en trumma som slår i tinningarna när du först vaknar eller om du känner dig yr eller oförmögen att öppna ögonen är det en bra idé att träffa din läkare.

I den här artikeln ska vi gå igenom några av anledningarna till varför man får huvudvärk på morgonen.

Varför vaknar jag med huvudvärk på morgonen?

Många går till läkaren när de inte längre klarar av huvudvärken på morgonen.

Trots smärtstillande medel vägrar smärtan ge med sig, och det finns fall som håller i sig hela dagen. De vanligaste orsakerna till huvudvärk på morgonen är:

Inflammation i näsgångarna

När näsgångarna bakom näsan, ögonen och kindbenen blir inflammerade kan det ge smärtsam huvudvärk.

I så fall är det den underliggande allergin eller infektionen som måste behandlas för att man ska bli av med symptomen.

Sömnapné

Tillståndet definieras som tillfälliga pauser i andningen medan man sover.

Eftersom hjärnan inte får tillräckligt med syre kan det få dig att vakna med huvudvärk. Klassiska tecken på sömnapné inkluderar mörka ringar under ögonen och överdriven trötthet (trots att man får tillräckligt med sömn).

Om du sover med någon kan du fråga denne om du snarkar, eftersom det kan vara ytterligare ett symptom på detta problem.

Sömnstörningar

Utöver sömnapné, vilket är ett kliniskt tillstånd, kan känslomässiga och psykologiska faktorer också hindra oss från att sova ordentligt.

Stress, vardagliga orosmoln och ångest kan ändra vår sömnkvalitet. Många av oss går till sängs väldigt sent, för att sedan gå upp tidigt nästa morgon (vi får inte de åtta nödvändiga timmarna sömn), och det påverkar även vår sömnkvalitet.

Negativa känslor och återkommande mardrömmar kan också orsaka migrän.

Ljus och oljud (en droppande kran, en gatlampa, en skränande TV, snarkningar, etc.) kan störa sömnkvaliteten och ge dig huvudvärk på morgonen.

Muskelspänningar

Om du inte får tillräckligt med sömn, är spänd eller sover i en dålig ställning kan du drabbas av mardrömmar eller sömnlöshet. Musklerna i nacken och axlarna blir spända och sätter press i skallen, vilket orsakar huvudvärk.

Se till att sova på en bra madrass med rätt kudde. Det hjälper dig att sova bättre, samt stödjer hela ryggraden, framförallt halskotorna.

Missbruk av läkemedel

I grund och botten refererar vi till läkemedel som tagits fram för att lindra huvudvärk. När smärtan inträffar två eller fler gånger per vecka är det inte rekommenderat att vända sig till läkemedel (utskrivna eller receptfria).

Missbruk av smärtlindrande medel har en kontraproduktiv bieffekt. Det betyder att samma läkemedel som du tar för att lindra smärtan även kan ansvara för att ge smärtsam huvudvärk.

Intag av följande läkemedel bör minskas eller undvikas om du vill förebygga huvudvärk på morgonen:

  • Aspirin
  • Acetaminofen
  • Avsvällande medel
  • Smärtlindrande medel
  • Narkotika

Uttorkning

Det är en bra idé att ha god vätskebalans innan kvällen. Även om kroppen inte är lika aktiv som under dagen behöver den fortfarande ha ordentligt med vätska.

När du inte dricker tillräckligt med vatten drar blodkärlen ihop sig för att balansera vätskenivån i kroppen. Det gör det svårt att ordentligt syresätta blodet, vilket leder till huvudvärk.

Att gnissla tänder

Bruxism är ett väldigt vanligt tillstånd hos barn (även om vuxna också kan drabbas), och kallas i folkmun för att “gnissla tänder”.

Denna undermedvetna vana spänner käkmusklerna och orsakar smärta såväl som obehag på morgonen.

Dålig sömnställning

Ett av de vanligaste misstagen när det kommer till att få en god natts sömn är att sova i en onaturlig ställning.

Det betyder att du sover hoprullad “som en boll” eller i en annan märklig position, vilket inte bara får ditt huvud att göra ont morgonen därpå, utan även rygg, nacke, axlar, etc.

Håll nacken rak och försök sova på ryggen eller sidan. Undvik att sova på magen – glöm inte att rätt sömnställning hjälper blodet att cirkulera som det ska, vilket även hjälper till att förebygga huvudvärk på morgonen.

Högt blodtryck och diabetes

Båda tillstånden kan utlösa migrän på morgonen. Det beror på att blodkärl dras samman, blodtrycket ökar och musklerna spänns i båda dessa fall, speciellt i huvudet.

Sängens riktning

Vi talar om de uråldriga lärdomarna från feng shui. Enligt denna filosofi ska sängens huvud alltid riktas mot norr för att främja ordentlig vila och avslappning under natten.

Det kan ha sin grund i vetenskap: jordens magnetfält tros verka som en magnet på oss när vi sover.

Rastlösa ben

Rastlösa ben beskrivs som en okontrollerbar impuls att röra de lägre lemmarna.

Det är en orsak till sömnstörningar eftersom muskelspasmerna håller hjärnan konstant vaken. Det kan ge dig huvudvärk när du vaknar.

Om du lider av illamående, kräkningar eller suddig syn utöver huvudvärken ska du träffa en läkare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.