Fyra intressanta råd för att sluta klaga
Många gillar att klaga. Det är dessutom väldigt svårt att sluta klaga. Varför är det så? För att idén om att göra sig till ett offer för omständigheterna är väldigt lockande. Du håller inte dig själv ansvarig för vad som händer med dig.
Det leder bara till att dåligt humör, ilska, vrede och olycklighet blir konstanta faktorer i ditt liv. För att komma ur denna onda cirkel och sluta klaga är det viktigt att följa våra fyra råd. De kan hjälpa dig att bli nöjdare med dig själv, och att hålla huvudet ovanför ytan när livet överrumplar dig.
1. Farväl klagomål, vi går nu!
Klagomål har ett speciellt karaktärsdrag. De är passiva. Inget händer för att vi klagar och det löser ingenting.
Klagomål ger dig möjligheten att känna dig som ett offer. Du måste inte göra något för att förändra vad som händer. När man till exempel ställs inför ett projekt som inte gått framåt så klagar man. Man kan dock välja en annan väg.
Istället för att låta dig förföras av klagande kan du ta kontroll över alla tankar och känslor som överväldigar dig. Sedan använder du dem som en språngbräda för att gå vidare. Eller så kan du använda dem för att lära dig från vad du gjort.
Du kan inte hålla tyst inför en situation som har förvridit dig och inte gått som du tänkt dig. Att drömma är gratis, men att göra din dröm till verklighet är väldigt dyrt.
Sluta klaga så mycket och sätt igång och jobba. Det här är rätt stund att göra sig av med de klagande tankarna. Idag är dagen du börjar agera.
2. Förneka aldrig vad som händer med dig
Folk tenderar att avfärda vad som drabbar dem om de inte gillar det. Det är den enklaste vägen till klagomål.
Det faktum att du begått ett misstag i det förflutna är något som är omöjligt att ändra på. Tänker du fortsätta klaga och gnälla om det? Kommer du fortsätta i nuet med ett förflutet som du inte kan påverka i tankarna?
Att göra det ödslar bara massor av tid och energi. Du kan använda denna tid till något mycket mer användbart. Lär dig att acceptera vad som händer dig. Du kan lära dig en läxa för att bättra dig själv. Du behöver bara sträcka dig lite. Är du redo att börja?
3. Var modig och ansvarsfull för att sluta klaga
Spiralen av klagomål hindrar dig från att ta ansvar för vad som händer. Det är mycket enklare att skylla din otur på andra. Dessvärre är det mesta som händer dig ditt ansvar. Även om andra behandlar dig dåligt är det ditt beslut att låta det fortsätta ske och inte ta andra åtgärder.
Det betyder inte att du ska försöka förändra andra; det betyder heller inte att du ska tro på en gud som du överger när en familjemedlem dör eller när du förlorar dina pengar. Du kan inte beskylla andra för vad som drabbar dig. Livet väljer inte vem det ska plåga. Det händer utan anledning, och du måste acceptera det.
Du måste hållas ansvarig för dina handlingar, och du måste agera smart när du ställs inför saker som inte kan förändras. Du måste vara modig för att konfrontera svårigheter som drabbar folk utan urskillning.
4. Interagera med klagomålet
Hur mår du när du klagar på allt? Bra eller dåligt? Det är troligt att det inte får dig att må särskilt bra. När klagomål dyker upp i huvudet måste du ta till åtgärder mot dem. En av dem är att prata med dem. Fråga klagomålet varför det är där och ta reda på varför det gör vad det gör.
Du måste göra det med ilska, vrede, avund och många andra känslor som ger dig dagliga problem. Du kanske upptäcker att ditt klagomål är till för att få uppmärksamhet. Eller så kan det vara att du vill beskylla andra för att du inte vill hållas ansvarig för dina handlingar. Kanske använder du det för att manipulera andra för att du har ett kontrollbehov.
Vad motivet än är för ditt klagande är det viktigt att du är medveten om att det inte borde vara för länge. Det försvagar dig bara; det gör dig till ett offer och passiv inför situationer. Allt handlar om att byta perspektiv.
Är du beredd att säga farväl kontraproduktiva klagomål och sluta klaga?
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Sánchez, E. (2014). Reconociendo el victimismo manipulador. La Mente Es Maravillosa.
- Victimismo. (s.f.). En Wikipedia. Recuperado el 4 de abril de 2017 de https://es.wikipedia.org/wiki/Victimismo
- Sánchez, E. (2014). La incesante manía de quejarse. La Mente Es Maravillosa.