Vad säger gaser i magen om din hälsa?
För mycket luft i tarmen leder till uppsvullen mage. Bakterier, som finns i maten vi äter, ger dig gaser i magen. Är man inte van att äta hälsosamt, träna och se till att få i sig vitaminer kommer gaser att vara ett ständigt problem.
Vad säger gaser i magen om din hälsa? Bland de möjliga orsakerna till att man har gaser är: att äta för snabbt, att svälja för mycket luft när man äter (det kan till exempel hända om man pratar när man äter) eller att äta alldeles för mycket mat.
Gaser är inte en sjukdom, utan snarare en signal från kroppen att något inte står rätt till i matsmältningssystemet.
Har du mycket gaser kan det å ena sidan bero på att du äter stora mängder socker och cellulosa. Dessa kolhydrater kan kroppen inte enkelt smälta eller absorbera. Därför stannar de kvar i tarmarna och lämnar kroppen genom tjocktarmen.
Det finns även andra livsmedel, som blomkål, linser, russin eller broccoli, som har samma effekt. Om detta är orsaken så är gaserna helt naturliga.
Behöver jag vara orolig?
Medicinskt är gaser i magen inte någon indikation på en allvarlig sjukdom, men det kan för den sakens skull inte skada att du träffar en läkare. Speciellt om besvären inte går att kontrollera och om de påverkar dina dagliga aktiviteter. En läkare kan bedöma utifrån symptomen vilken behandling du behöver.
Varför har jag så mycket gaser i magen?
Det finns vanor som gör att tarmarna lättare släpper ut luft. Som vi nämnde tidigare:
- Att äta för snabbt
- Tugga tuggummi
- Suga på hårda karameller
- Om du har tandprotes
Men gaser kan även bero på humöret. Varför? För att när man är nervös tenderar man att svälja luft utan att man tänker på det.
Orsaker till gaser i magen
- Om man inte tuggar maten ordentligt får maten svårt att nå tjocktarmen.
- När maten till slut når tjocktarmen börjar den förbrännas av en enorm mängd bakterier, och ju svårare denna process är, desto mer gaser i magen.
- Sötningsmedel, som fruktos, och konserveringsmedel tar lång tid att förbränna.
- Brist på laktas kan innebära problem att bryta ner mejeriprodukter.
- En stressig vardag och livsstil kan skapa negativ stress och oro, vilket oundvikligen påverkar och förändrar tarmfunktionerna. Den senare kan även göra att man producerar mer luft, som vi nämnde.
- Gaser uppkommer vid förstoppning på grund av förstoppad avföring.
Motverka gaser i magen
Oavsett om det visar sig som rapar eller fisar behöver man ibland minska gaserna. För att göra det måste man ändra sina kostvanor. Här kommer några rekommendationer:
- Undvik att suga på hårda karameller.
- Ät pasta endast en gång i veckan.
- Äta mogen frukt när det är möjligt.
- Ät mindre ost och yoghurt.
- Ha inte så mycket tomater, morötter och selleri i kosten.
- När du lagar mat, byt ut att steka maten till att istället ugnsbaka och koka.
- Ät inte livsmedel med högt sockerinnehåll.
Livsmedel att undvika
- Vissa baljväxter. Håll dig borta från linser, kikärter och bönor.
- Det finns vissa grönsaker som själva producerar gas. Ät mindre kål, gurka, sallad och broccoli.
- Mjöl och gryn är inte heller bra.
- Undvik mejeriprodukter, speciellt mjölk.
- Håll undan från rovor, potatis och rå lök.
- Drick mindre av eller undvik helt och hållet kolsyrade drycker.
- Undvik rödvin.
Behandling av gaser i magen
Träning är mycket viktigt för att förbättra matsmältningsfunktionen. Det minskar inte bara gaser i magen, utan även smärta och uppsvälldhet.
En läkare kan också ordinera tillskott med probiotika som ger dig friska bakterier. Dessa bakterier hjälper till med matsmältningen.
Men om man upplever intensiv smärta vid upprepade tillfällen under en dag kan man som alternativ ta ett spänningsnedsättande läkemedel. Dessa verkar direkt i tarmarna och får magmusklerna att slappna av.
Försök inte att självbehandla. Behandlar du dig själv kan du riskera att behandla bort smärtan som symptom, men inte själva orsaken. Det kan i sin tur motverka den nödvändiga behandlingen.
När vi medicinerar oss själva kan det leda oss att tro att gaserna inte uppkommit av något annat problem, när det i verkligheten kanske inte är fallet.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Pellissier, S., & Bonaz, B. (2017). The Place of Stress and Emotions in the Irritable Bowel Syndrome. In Vitamins and Hormones. https://doi.org/10.1016/bs.vh.2016.09.005
- Hasler WL. Gas and Bloating. Gastroenterol Hepatol (N Y). 2006;2(9):654–662.
- Azpiroz F. Intestinal gas dynamics: mechanisms and clinical relevance. Gut. 2005;54(7):893–895. doi:10.1136/gut.2004.048868