Vad händer i kroppen efter döden?

Människokroppen genomgår flera fysiska förändringar efter döden. Dessa är en del av en dynamisk process och börjar med det definitiva utplånandet av vitala funktioner.
Vad händer i kroppen efter döden?
Leidy Mora Molina

Granskad och godkänd av sjuksköterskan Leidy Mora Molina.

Senaste uppdateringen: 24 mars, 2024

Döden är ett obehagligt och känsligt ämne för de flesta. I allmänhet finns det en latent oro för de olika stadierna som kroppen går igenom efter att vi dör. I denna mening undrar vissa människor vad som fysiskt händer i kroppen just timmarna efter döden.

Det oåterkalleliga upphörandet av de vitala funktioner som tillåter liv är ett dynamiskt fenomen som är kopplat till flera faktorer. Studier visar att det efter döden  utlöses en rad strukturella, fysiska och kemiska förändringar i kroppen.

Dödsprocessen sker alltså i flera faser. Var och en av dessa fysiska modifieringar sker under en viss tidsperiod och är något man använder sig av inom rättsmedicin och juridisk medicin.

Dödstillståndet

De flesta människor tänker på dödstillståndet som frånvaron av puls och andningsuppehåll. Men kroppens död är en komplex process som sträcker sig bortom cirkulations- och lungkollaps, som i vissa fall även kan vara reversibel genom återupplivning.

Idag tyder elektrokardiografiska studier av avlidna patienter på att den mänskliga hjärnan fortsätter att fungera i upp till 10 minuter efter döden. I denna mening kan kroppen på något sätt hålla sig medveten om den förestående döden.

Därför använder sjukvårdspersonal en mängd olika kriterier för att dödförklara en person. Dessa inkluderar bristande reflexrespons och frånvaro av pupillsammandragning mot ljus, såväl som irreversibelt upphörande av puls och andning.

Vilka förändringar genomgår kroppen efter döden?

I det ögonblick som livet släcks genomgår människokroppen flera modifieringar som ett resultat av kroppens biokemiska processer och exponering för den omgivande miljön. Dessa fysiska förändringar kan man klassificera som tidiga och sena förändringar.

Tomar el pulso.
Även om pulsen traditionellt anses vara det element som bestämmer döden, är det i verkligheten flera olika parametrar som måste bekräftas i dödsförklaringsögonblicket.

Vi tror att du kan vara intresserad av att läsa detta också: 5 saker folk ofta tänker innan döden

Tidiga förändringar i kroppen efter döden

Tidiga förändringar är de som inträffar i kroppen 24 timmar efter döden. Dessa inkluderar följande.

Lividitet

När hjärtat slutar pumpa blod tenderar huden att bli blek under de första minuterna efter döden. Därefter börjar blodet att distribueras av gravitationen till de delar av kroppen som är närmast marken, vilket skapar lividities eller livor mortis. Dessa är lila fläckar i de nedåtsluttande områdena av kroppen.

Dessa fläckar är vanligtvis mycket användbara indikatorer för att bestämma kroppens position vid döden. De går att modifiera genom att man flyttar kroppen inom de första 12 timmarna. Efter 24 timmars död blidas inga nya fläckar.

Likkyla

Ett karakteristiskt tecken på död är minskad kroppstemperatur eller algor mortis. Denna så kallade likkyla sker under de första 24 timmarna efter döden, tills liket får samma temperatur som den omgivande luften.

Vid döden sker en värmeförlust med en hastighet av ca. 1 °C per timme, beroende på atmosfäriska förhållanden. Nedkylningen är vanligtvis mest påtaglig först i ansiktet och händerna, och senare på halsen och i armhålorna. Överviktiga människor tenderar att svalna långsammare.

Styvhet

Under den första timmen efter döden börjar all den släta och tvärstrimmiga muskulaturen i kroppen slappna av i en primär fas av avslappning. Som ett resultat blir kroppens leder flexibla, ögonlocken tappar sin färgton och käken tenderar att öppna sig.

Senare kommer ett tillstånd av förstyvning och stelning av musklerna, känt som rigor mortis. Detta börjar i de mindre musklerna i ansiktet och rör sig nedåt till resten av kroppen, vilket främjar en stegvis tillbakadragning hos kroppen. Den når sin maximala intensitet mellan 12 och 15 timmar efter döden.

Uttorkning

Detta fenomen beror på den kontinuerliga och passiva exponeringen av kroppsvätskor för miljön. Uttorkning visar sig vanligtvis genom att huden blir papperstunn samt uttorkade slemhinnor och könsorgan samt insjunkna ögonglober.

Samtidigt är det vanligt med en accentuering av benen i bröstet, bröstkorgen och höfterna. Dessutom kam man observera en abrupt och generaliserad viktminskning hos små barn.

Sena förändringar i kroppen efter döden

Sena förändringar i kroppen inträffar efter de första 24 till 36 timmarna efter döden. De beror på kroppens naturliga utveckling och involverar progressiv förstörelse av organ och vävnader. I detta skede kan vi hitta följande fenomen.

Autolys eller autodigestion

Autodigestion börjar när hjärtat slutar slå och vävnaderna inte har något syre längre. Fysiska förändringar börjar dock bli uppenbara först flera timmar senare. Forskning beskriver att detta stadium är resultatet av verkan av kroppens egna enzymer på cellmembranen.

På liknande sätt börjar fenomenet vanligtvis med större intensitet i levern, njurarna, binjurarna och magen. Även hjärnan är benägen att uppleva autolys på grund av sitt höga vatteninnehåll.

Autolisis en la muerte.
Autolys kännetecknas av förstörelse av cellmembran.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Brugadas syndrom: En av huvudorsakerna till plötslig död

Förruttnelse

Det dödliga ekosystemet består av bakterier som lever i och på kroppens yta. Tarmmikrobiotan, särskilt mikrobiotan i blindtarmen, är den huvudsakliga källan till bakterier i människokroppen. Men medan en individ är vid liv saknar de flesta organ mikrober.

Immunförsvaret stängs kort efter döden och bakterier kan i sin tur då spridas fritt till alla vävnader. Detta faktum villkorar uppkomsten av förruttnelse som ett resultat av den fermentativa verkan av bakteriella enzymer på cellerna.

Under de första 24 till 48 timmarna uppstår grönaktiga och svartaktiga fläckar runt buken på grund av verkan av anaeroba bakterier på blodkärlen. Senare orsakar gasen som produceras av den mikrobiella verkan utvidgning av buken, utskjutande ögon och utskjutning av tungan.

Detta ger vika för den sista nedbrytningsfasen, känd som kondensation. I denna fas förstörs vävnaderna och drivs ut i form av en brun, ruttnande vätska. Samtidigt minskar kroppen gradvis i volym och när det gäller djur i naturen, så förstörs deras kroppar sedan av insekter och andra djur.

En komplex process som börjar med att vitala funktioner upphör

Döden är ett komplext tillstånd som börjar med den irreversibla kollapsen av vitala funktioner och upphörande av hjärnkapaciteten. Efter döden genomgår människokroppen en serie fysiska och biokemiska förändringar och modifieringar som leder till nedbrytning av alla organ och vävnader.

I allmänhet sker dessa förändringar kontinuerligt i alla kadaver och de påverkas av dödsorsaken och miljövariationer. Det pågår fortfarande studier inom detta område, och är viktiga områden för studier inom rättsmedicin och juridisk medicin.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Peña A, Bustos R, Verdín O. FENOMENOS CADÁVÉRICOS Y EL TANATOCRONODIAGNÓSTICO. Gac. int. cienc. forense. México. 2019; 31: 10-37.
  • Norton L, Gibson R, Gofton T, Benson C, et al. Electroencephalographic Recordings During Withdrawal of Life-Sustaining Therapy Until 30 Minutes After Declaration of Death. Canadian Journal of Neurological Sciences / Journal Canadien des Sciences Neurologiques. 2016;44(2):139-145.
  • Molano M, Mejía M, Ardila C. PARTICIPACIÓN DEL ODONTÓLOGO EN LA DETERMINACIÓN DEL DIAGNÓSTICO DE LA CAUSA DE MUERTE Y DEL INTERVALO POST – MORTEM. Med. Leg. Costa Rica. 2009; 26 (1): 23-31.
  • Pachar Lucio José Vicente. Cambios postmortem y data de la muerte en ambientes tropicales. Med. leg. Costa Rica. 2013 ;  30( 2 ): 51-57.
  • Romero J. Muertes por sumersión: Revisión y actualización de un tema clásico de la medicina forense. Cuad. med. forense. 2007;(48-49 ): 99-130.
  • De las Mercedes L. Importancia de la criminalística en el manejo de cadáveres en las labores de protección civil en México. Rev. Crim. Colombia. 2013;  55 (3): 337-350.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.