Vad gör jag om min pojkvän är macho?

En pojkvän är macho när han inte förstår att hans partners liv är lika mycket värt som hans eget. Därmed ser han sin partner som en underlägsen person som han måste hålla i schack.
Vad gör jag om min pojkvän är macho?
Isbelia Esther Farías López

Skriven och verifierad av filosofen Isbelia Esther Farías López.

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

När en pojkvän är macho börjar hans flickväns innersta natur förändras. Om hon stannar vid hans sida är det hon som är tvungen att offra allt som är viktigt i hennes liv bara för att kunna upprätthålla ett stabilt förhållande. Vilken som helst handling som inte följer normerna upplagda av mannen, kommer att leda till en allvarlig diskussion som kan skada kvinnans emotionella välbefinnande.

Att tro att mannens djuprotade och självdefinierande övertygelser skulle förändras till kärlek är en dröm. De kan gömma sina mörka sidor en tid men de kommer att komma upp närsomhelst igen. Och om paret gifter sig kommer samma mönster att förvandlas till husets lagar.

Om man vill leva ett lyckligt och fritt liv bör man lära sig att identifiera dessa mentaliteter.

I denna artikel ska vi ta en titt på tecken på machomentalitet.

Tecken på att din pojkvän är macho

1. “Dina manliga vänner vill något mer”

Från början kommer de att börja så frön av tvekan för att få deras flickvän att hålla sig borta från sina manliga vännerEtt telefonsamtal, ett meddelande eller en lättsam kommentar kan vara tillräckligt för att de ska se en sexuell laddning. De blir arga och kan ställa till med ett stort gräl.

Hans tänkande baseras på den skadliga myten att tjejer som har pojkvänner inte borde upprätthålla andra relationer med det motsatta könet. För macho män känns detta som ett hot mot deras position.

Hennes pojkvän är macho

2. Hans mamma är det bästa exemplet på en kvinna

Machomän tenderar att placera sin mamma på en piedestal som den perfekta kvinnan.

Hon vet hur man beter sig i samhället och tar hand om sin partner. Om det handlar om att laga mat så måste du be henne om recepten, fast de förmodligen inte blir lika bra när någon annan lagar dem. Om kläderna blir smutsiga har hon alla knep för hur man rengör dem bäst eftersom hon dedikerade sitt liv till att ta hand om sina barn. 

Å andra sidan om åsikterna kommer från hans svärmor (flickvännens mamma) är det en helt annan situation. Då tycker han att svärmor är en snokande kvinna som inte låter sin dotter leva i ett harmoniskt äktenskap.

3. Jobba utanför hemmet? Varför i allsin dar! 

För machomän är idén om att kvinnor får bra jobb utanför hemmet ofta galet. Eller till och med mer än så…

Enligt detta extremt sexistiska perspektiv har kvinnor allt deras jobb där hemma, och även mer så när barn kommer in i bilden. För machomän är det som att kvinnan ignorerar sitt ansvar över hemmet om hon vill jobba.

4. Sensuella kläder är endast för privat användning

Alla kvinnor gillar att se vackra ut och känna sig vackra.

Men om hennes pojkvän är macho är kvinnan ofta tvungen att ha två väldigt olika stilar av kläder i garderoben.

  • Å ena sidan kommer hon att ha sexiga klädesplagg för att tillfredsställa sin partners fantasier privat.
  • Men för de kvällar då de går ut på ett event tillsammans har hon vackra skjortor utan dekolletage och “städade” plagg.

Enligt machomännens sexistiska tankesätt används djupa urringningar och korta kjolar av kvinnor som går ut för att provocera.

Vacker kvinna i klackskor

5. “Det finns vänskaper som det är bättre att göra sig av med”

Barndomsvänner som alltid stått tjejen nära är ett hot mot pojkvännen.

Om de är singlar eller har öppna förhållanden till exempel, har de ett riktigt dåligt inflytande på hans tjej. Det första som de tänker på är att dessa vänner vill ta deras flickvän ner längs fel väg.

Därför försöker de ofta få flickvännen att bryta kontakten med dem.

6. “Sociala medier orsakar problem för par”

Machomän lyckas ofta övertala sina flickvänner att stänga ner alla sina profiler på olika sociala plattformar. Ursäkten är att sociala medier förstör parförhållanden och han vill inte det.

Machomän har många argument med vilka de försöker övertala sin flickvän att sociala medier är skadliga. Det är dock bara ännu ett sätt att försöka kontrollera dem.

Om en pojkvän är macho presenterar han argument för sin flickvän för att få henne att bli helt bortkopplad från världen omkring sig.

Sociala medier i förhållanden

Råd till kvinnor med machopojkvänner

Om du lyckas identifiera några av dessa tecken hos din partner så är det tid att göra slut och lämna förhållandet. Om en pojkvän är macho är framtiden i förhållandet väldigt sorgligt. En möjlig konsekvens är att kvinnan faller in i depression.

Macho män försöker ha kontroll över alla aspekter av sin flickväns liv och det är inte hälsosamt för någon.

Det är också lätt hänt att psykisk misshandel uppkommer i förhållandet och blir en vana. I de värsta fallen kan detta till och med gå över till fysisk aggression.

Innan detta händer bör man leta upp professionell hjälp så fort som möjligt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Serra, J. C., & Madurga, A. C. (2015). El repertorio del amor romántico y las condiciones de posibilidad para la violencia machista. Universitas psychologica, 14(5), 1681-1694.
  • Talego Vázquez, F., Florido del Corral, D., & Cantó, S. I. (2012). Reconsiderando la violencia machista. Patriarcado, relaciones de pareja y sadismo. Revista Andaluza de Antropología, 3, 2174-6796.
  • Navarrete, A. I. A. L. El machismo mata, el feminismo no. Revista Paquidermo, 15.
  • Ignatieff, M. (2000). Human Rights as Politics, Human Rights as Idolatry. The Tanner Lectures on Human Values, Delivered at Princeton University.
  • Ruiz Portillo, A. F. (1996). Machismo y Feminismo, fenómenos ideológicos en la Sociedad guatemalteca actual. Escuela de Trabajo Social. USAC. Guatemala.
  • Estadística de Violencia Doméstica y Violencia de Género (EVDVG) Año 2019. (2020). Retrieved 7 February 2021, from https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:8cCINo4oFgEJ:https://www.ine.es/prensa/evdvg_2019.pdf+&cd=7&hl=es&ct=clnk&gl=es&client=firefox-b-d

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.