Vad form och färg på bajset säger om din hälsa
Vilken färg på bajset är bra? Avföringen ska ha en brun färg – varken för ljus eller för mörk – för att betraktas som normal. Texturen ska vara fast, men ändå inte alltför fast.
Det är därför mycket viktigt att alla fyra faserna i din matsmältning utförs som de ska:
- Födointag: När maten kommer in i din kropp.
- Matspjälkning: Den kemiska processen då maten omvandlas till mindre molekyler.
- Upptagning: Molekylerna passerar genom mag- och tarmkanalen och går ut i blodet för vidare distribution till alla organ.
- Tarmtömning: Din kropp gör sig av med de rester av födan som inte kunnat tas upp.
Merparten av avföringen består av cirka 75% vatten och resten inkluderar bakterier från maten som inte kunde tillgodogöras liksom substanser som kommer från tarmar och lever.
Olika färg på bajset
Grönaktigt
Om färgen är grönaktig:
- Orsaken till att kroppens slaggprodukter kan anta den här färgen är att gallan inte haft tid att bryta ner resterna.
- Maten har passerat genom tunntarm och tjocktarm alltför snabbt.
Du kanske också äter stora mängder klorofyll som finns i grönsaker, järntillskott eller färgämnen.
Läs även:
Teer som bekämpar matsmältningsproblem
Gulaktigt
Den här färgen på bajset kan bero på flera faktorer. Några av dem:
- En sjukdom som kallas Gilberts syndrom, som är ett överskott av bilirubin i blodet.
- Giardiabakterien kan ge en gulaktig färgton.
- Andra sjukdomar är hepatit och leversjukdomar.
- I sällsynta fall kan gulaktigt bajs bero på oregelbundenheter i upptagningen av näringsämnen.
Mörkrött
Den här färgen indikerar att det kan finnas en inre blödning beroende på sår, åderbråck eller gastrit. Blödningen kan vara i matstrupen, buken eller till och med i tunntarmen. I vissa fall beror den röda färgen bara på att du har ätit mat med färgämnen som tomater, rödbetor eller blåbär.
Brunt
En brunaktig färg på bajset betraktas som helt normalt. Det är den färg som avföringen får efter att levern har utsöndrat olika substanser. Beroende på vad du äter och hur mycket din lever utsöndrar kan färgen variera lite grann. Så länge avföringen är brun eller något åt det gröna hållet finns inget att oroa sig för.
Svartaktigt
Om du märker att avföringen har en mycket mörk eller svart färg bör du söka läkare omgående.
- Bland de möjliga orsakerna till den här färgen är blödning i den övre mag- och tarmkanalen, inklusive området mellan matstrupen, buken eller tunntarmen.
- En annan orsak kan vara en ansamling av koagulerat blod.
- Ibland handlar det bara om att du ätit vissa mediciner, som järn.
Vitt
Vitaktig färg på bajset är aldrig normalt. Det kan handla om ett problem med din lever eller gallblåsa. Vitt bajs kan vara ett symtom på hepatit eller skrumplever. Antacider utsöndrar substanser som ger en mycket ljusare färg.
Var noggrann med vad du äter
- Ett av de viktigaste näringsämnena för matspjälkning är kostfiber som hjälper till att underlätta tarmverksamheten genom att binda vätska, vilket minskar risken för förstoppning, sänker kolesterolnivåerna och förebygger cancerceller i tjocktarmen.
- Tugga maten långsamt. Ofta är vi stressade av allt vi ska hinna med under dagen och tar oss inte tid att äta i lugn och ro. Det kan på sikt påverka matspjälkningen eftersom magen inte kan bearbeta allt till 100%.
- Undvik att äta mat som inte är av vegetabiliskt eller animaliskt ursprung. Färgämnen, konstgjorda smakämnen och andra giftiga ämnen inte bara ändrar färgen på bajset utan kan också vara skadligt för hälsan.
- Lägg till probiotika i kosten. Yoghurt och vissa tillskott innehåller goda bakterier som hjälper till vid matsmältningen och ger bajset en bra konsistens.
Vi rekommenderar:
8 örter du kan använda för att förbättra din lunghälsa
Sammanfattningsvis: förändringar i textur och färg på bajset kan orsakas av ett antal olika faktorer.
Det är en bra idé att gå till en specialist för att utesluta sjukdomar om du får en oväntad färg på avföringen, oavsett om nyansskillnaden är liten eller stor. Som sagt kan förändringarna ibland bara handla om naturliga och konstgjorda färgämnen i de produkter du äter.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Lewis, S. J., & Heaton, K. W. (1997). Stool form scale as a useful guide to intestinal transit time. Scandinavian Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.3109/00365529709011203
- Vandeputte, D., Falony, G., Vieira-Silva, S., Tito, R. Y., Joossens, M., & Raes, J. (2016). Stool consistency is strongly associated with gut microbiota richness and composition, enterotypes and bacterial growth rates. Gut. https://doi.org/10.1136/gutjnl-2015-309618
- Robertson, D. J., & Dominitz, J. A. (2014). Stool DNA and Colorectal-Cancer Screening. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/NEJMe1400092