8 örter du kan använda för att förbättra din lunghälsa

För att förebygga andningsproblem och förbättra lunghälsan kan du inkludera dessa naturliga, renande örter i din dagliga rutin. Prova!
8 örter du kan använda för att förbättra din lunghälsa

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Dina lungor spelar en viktig roll i ditt liv. De ansvarar trots allt för att ge dig syret dina celler behöver samt driva ut koldioxid. De är också involverade i mycket mer än bara andning, för de filtrerar de partiklar och skadliga smittoämnen du andas in från miljön. Lunghälsa är med andra ord otroligt viktigt.

Men problemet är att de är så komplexa och sköra att ansamling av gifter samt infektioner ibland kan sätta deras hälsa i riskzonen. Som ett resultat utlöses en serie negativa reaktioner. Det kan ge upphov till sjukdomar som verkligen påverkar din livskvalitet.

Som tur är finns det många naturliga kurer för att ge dina lungor det avgiftande stöd de behöver.

Idag vill vi dela med oss av åtta näringsrika örter som har kraften att skydda och förbättra din lunghälsa.

1. Timjan

Timjan i skål

Timjan är en ört som rekommenderas för att lindra irritation och igentäppta luftvägar. Vidare har eterisk timjanolja antibiotiska, svampmotverkande och antiinflammatoriska effekter. Oljan stärker in bara ditt system, utan kan även hjälpa till att rensa lungorna.

Att dricka örten i teform eller andas in ångan kan vara en lösning för att gör sig av med kvarhållna gifter.

2. Lakritsrot

Lakritsrot är en traditionell, kinesisk medicinalört som har blivit populär i hela världen för sina många medicinska egenskaper. Dess antiinflammatoriska och smärtlindrande beståndsdelar minskar inflammation i luftvägarna och halsen, och underlättar syreflödet till cellerna.

Samtidigt hjälper det till att mjuka upp slemhinnorna i kroppen, inklusive de som täcker lungor och hals. Vidare agerar roten slemlösande och antibakteriell. Den hjälper dig att bli av med överflödigt slem och hanterar därmed igentäppning och andningsproblem.

Lakritsrot erbjuder dig också bättre immunsvar på virus och bakterier. Som om det inte vore nog tillhandahåller den kroppen med avsevärda mängder flavonoider. Dessa är antioxidanter som förhindrar cellskada för att på så sätt motverka lungcancer.

3. Oregano för din lunghälsa

Olja från oregano

Oregano står ut från mängden tack vare sitt höga innehåll av rosmarinsyra och karvakrol. Det är två antioxidanter som hjälper till att stoppa produktionen av histamin i fall av andningsallergier.

Oregano har antiinflammatoriska och slemlösande egenskaper som hjälper till att rensa dina luftvägar på naturlig väg. Det bereder väg för eliminering av slem och ansamlade gifter i lungorna. De eteriska oljorna som görs av bladen är en effektiv kur för bakterieinfektioner såsom influensa och förkylning.

4. Pistang

Pistang är en uråldrig kur som hjälper till med irritation av slemhinnorna i lungor och hals. Det är en 100% naturlig lösning för att behandla hosta och innehåller till och med antibiotiska och antiinflammatoriska substanser.

5. Salvia

Färsk salvia

En naturlig salviadryck är en naturlig kur mot lungirritation, speciellt för rökare. Salvians antibakteriella och avgiftande beståndsdelar hjälper dig att bli av med gifter som sitter kvar i lungvävnaden. Det medför lindring av igentäppning och svårigheter att andas.

6. Eukalyptus

Den uppfriskande aromen av eukalyptus har använts i hundratals år som ett komplement för lunghälsan. Även om alla inte tolererar eukalyptus finner de flesta att de får snabb lindring av igentäppning, hosta och näsirritation.

Den aktiva beståndsdelen i eukalyptus, cineol, ger örten sina slemlösande och antiinflammatoriska egenskaper. Det hjälper till att behandla problem såsom bronkit, astma och förkylning.

7. Mynta

Grön mynta

Mynta och eterisk myntaolja innehåller mentol – en populär ingrediens i olika behandlingar för att förbättra folks lunghälsa. Mynta gör musklerna i luftvägarna avslappnade och uppmuntrar till normal andning, speciellt för igentäppta luftvägar.

Vidare är det också en antihistamin och avgiftare. Det hjälper kroppen att hantera symptom på andningsallergier.

8. Kungsljus

Kungsljusets blommor och blad har aktiva substanser som hjälper till att stärka och rensa lungorna. Naturligt extrakt på kungsljus uppmuntrar elimineringen av gifter. Samtidigt kontrollerar det stor slemproduktion samt inflammation.

Upplever du problem med att andas? Om svaret är ja kan du prova någon av örterna ovan för att få bättre lunghälsa!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Al-Sanfi A. E. The pharmaceutical importance of Althaea officinalis and Althaea rosae: a review. International Journal of PharmTech Research. Julio 2013. 5 (3): 1378-1385.
  •  Farokhi F, Khaneshi F.  Histhpathologic changes of lung in asthmatic male rats treated with hydro-alcoholic extract of Plantago major and theophylline. Avicena Journal of Phytomedicine. 2013. 3 (2): 143-151.
  • Mora, A. L., & Garcia, C. H. (2000). Eucalipto. A Cultura Do Eucalipto No Brasil – Eucalipyt Cultivation in Brazil. https://doi.org/10.1590/S0006-87051951000100009
  • Pyo Kim H, Lim H, Soy Kwon Y. Therapeutic potential of medicinal plants and their constituents on lung inflammatory disorders. Biomolecules and Therapeutics. Marzo 2017. 25 (2): 91-104.
  • Ridao Redondo, M. (2012). Tos persistente. Pediatria Integral. https://doi.org/10.1016/S1636-5410 (04)70291-3
  • Siedentopp, U. (2008). El regaliz, una planta medicinal eficaz para la tos y las afecciones de estómago. Revista Internacional de Acupuntura. https://doi.org/10.1016/S1887-8369(08)75618-7

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.