Vad du behöver veta om att odla orkidéer
Orkidéer är eleganta och sofistikerade växter som är lätta att sköta och lätta att odla inomhus. De skiljer sig dock åt från de flesta andra växter vi har som krukväxter. Olika typer kräver särskild vård. Trots detta är det en lätt uppgift att odla orkidéer, om vissa villkor är uppfyllda.
En orkidé är en växt som tillför estetik, elegans och en del av ett grönt landskap till hemmet. Därför väljer många människor orkidéer som ett dekorativt inredningselement.
Även om det är en idealisk variant för detta ändamål bör orkidéer inte lämnas utan vård, eftersom de kan torka ut eller få sjukdomar. Dessutom är det en bra idé att veta vilken specifik typ av orkidé du har för att kunna använda specifika metoder som tillgodoser dess behov.
Tips för att odla orkidéer
Detta är en växt som är lätt att ta hand om, men den är också en känslig planta. Detta innebär att odling av orkidéer kräver att man är uppmärksam på bevattning, indirekt solljus och konstant hög luftfuktighet.
Utrymme och belysning för att odla orkidéer
I allmänhet behöver dessa blommor områden i hemmet där solljus når dem indirekt. Se till att de inte kommer i direkt kontakt med solen, eftersom de då kan torka ut och inte kunna blomma. Det spelar ingen roll vilken typ av orkidé du har. Att välja ett hörn med tillräcklig belysning, men utan solljus, är det bästa.
Om du inte har någon plats i ditt hem som har dessa funktioner kan du använda dig av artificiell belysning. För att göra detta, placera helt enkelt ut lysrör och montera dem cirka 50 centimeter från dina växter. Låt belysningen vara tänd i genomsnitt 15 timmar om dagen.
Vi tror att du också skulle vilja läsa den här artikeln: 10 tips för att undvika att slösa med vatten i trädgården
Odling av orkidéer: Bevattning
När det gäller vatten innebär odling av orkidéer särskild omsorg. Vanligt kranvatten kan vara för tungt för deras rötter, så man rekommenderar att man använder vatten med endast lite mineraler. Det är också viktigt att hålla fukten i jorden konstant, men inte låta den vara för blöt.
Å andra sidan rekommenderar man att vattna växterna med en sprayflaska. Riklig och spridd bevattning är idealisk för dessa växter, med hänsyn till att de också har bra dränering.
Beskär växterna
Stjälkarna ska beskäras i de fall orkidén inte längre blommar eller när ingen återväxt syns. Det räcker att klippa av 1 centimeter av dem. Gör alltid detta mycket försiktigt och omsorgsfullt. Det är lämpligt att göra detta innan stjälken blir gul om det ska kunna komma nya blommor på samma stjälk igen.
Odla orkidéer: Temperatur
En av de viktigaste aspekterna av vård av orkidéer är temperaturen. Kom ihåg att de inte tål för mycket kyla.
Det är växter som behöver ett tempererat klimat, med temperaturer mellan 10 och 30 °C. Dessutom är det viktigt att hålla en hög luftfuktighet. Om du bor i ett område där det är torrt kan du placera stenar med vatten runt om krukan eller använda dig av en luftfuktare.
Näring
För korrekt odling av orkidéer är det nödvändigt att tillföra näring i form av gödsel med några månaders mellanrum. Det är lätt att få tag på den nödvändiga produkten: allt du behöver göra är att gå till en specialbutik och be om den.
Den kan köpas i en påse, men den måste innehålla de vitaminer och näringsämnen som behövs för en sund tillväxt av växten. De viktigaste är kväve, kalium och fosfor.
Odla orkidéer: Luft
Det är hälsosamt för växter av denna typ att få ett visst luftflöde. Därför kan man med fördel placera dem nära ett fönster eller i ett rum i hemmet där luften cirkulerar väl. Det ska dock inte vara ett alltför starkt drag.
En ordentlig behållare
Orkidéer växer i stammar och bark på träd. Därför, eftersom de växer i miljöer med relativt lite ljus, sker fotosyntes även i rötterna.
Det betyder att när man odlar dem inomhus inte bör plantera dem i krukor och behållare som blockerar ljuset, eftersom deras rötter också behöver ljus. Det är bäst att använda genomskinliga behållare som tillåter att ljuset når rötterna.
Odla orkidéer: Omplantering
Att plantera om orkidéer innebär först och främst att får adekvat vård för sin tillväxt. I det här fallet rekommenderar experter att man planterar om dem vartannat år.
Den bästa tiden att göra detta är när de börjar växa efter blomningen. På så sätt kommer de nya blommorna att utvecklas medan de har riklig tillgång på näringsämnen.
Egenskaper hos orkidéer
Orkidéer är en stor familj av växter som består av tusentals arter, med den gemensamma egenskapen att de producerar blommor i olika färger. De blommar ofta samtidigt i flera veckor och kan vara gula, röda, gröna, vita eller bruna.
De orkidéer vi ofta håller som krukväxter hittar man ofta ursprungligen i tropiska miljöer, som regnskogar eller floddalar. Därför kräver de vård som simulerar dessa förhållanden. Om du har flera typer, är det en bra idé att låta dem stå nära varandra eftersom det då genererar en högre andel fukt.
De växer vanligtvis i miljöer med höga temperaturer och nästan alltid på trädstammar. De behöver därför utrymmen med mycket fukt och indirekt belysning.
Gillar du den här artikeln? Du kanske också gillar: 7 idéer för hur du kan dekorera med växter i badrummet
Tecken på att du har problem med dina orkidéer
Slutligen, om du har något problem med dina växter är det viktigt att snabbt identifiera eventuella fel i skötseln. Om orkidén till exempel inte blommar eller bladen är mörka och gulaktiga beror det på att den saknar ljus. Å andra sidan, om det finns ett överflöd av belysning, är det vanligt att de torkar ut, och fläckar eller brännskador kan uppstå på bladen.
En annan aspekt att tänka på är att orkidéer trivs bäst i väl ventilerade utrymmen. Om de inte får tillräckligt med luft kommer de sannolikt att drabbas av svamp eller andra sjukdomar. I de fall då blommorna håller i mindre än 12 veckor kan det betyda att plantan saknar värme eller vatten.
Om vården är effektiv är det möjligt att växterna av denna art växer till runt 60 eller till och med 70 centimeter i höjd. Dessutom kommer deras typiska blommor att blomma ofta och länge, tack vare deras härdighet.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Garcia, Rebeca. “Manual Para La Propagación de Orquídeas.” Comision Nacional Forestal 1.Micropropagación de orquídeas (2011): 30–38. Disponible en: http://www.conafor.gob.mx/biblioteca/documentos/MANUAL_PARA_LA_PROPAGACION_DE_ORQUIDEAS.PDF
- Trujillo, Delsy , DIVERSIDAD DE ORQUÍDEAS DE LAS DIFERENTES FORMACIONES VEGETALES DE LOS ANDES PERUANOS. Lankesteriana International Journal on Orchidology [Internet]. 2013;13(1-2):103-111. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=44340043011
- Garcia, Eliana Maria. Orquídeas. Universidade de São Paulo. Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz, 2017. Orquídeas. Web. Disponible en: https://doi.org/10.11606/9788598316161
- González-Razo, Felipe de Jesús , Morales-Hernández, José Luis , Pérez-Chávez, Manuel Antonio , CARACTERIZACION DE LAS ORQUÍDEAS EPÍFITAS Y SUS FOROFITOS EN EL PARQUE ECOLÓGICO UNIVERSITARIO “JOSÉ MARIANO MOCIÑO” DE LA UNIVERSIDAD AUTÓNOMA DEL ESTADO DE MÉXICO. Polibotánica [Internet]. 2016; (42):103-119. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=62146619005
- Wiese, Klaus W. , RIQUEZA DE LA FAMILIA ORCHIDACEAE EN LA ZONA DE VISITANTES DEL PARQUE NACIONAL CERRO AZUL MEÁMBAR DE HONDURAS. Lankesteriana International Journal on Orchidology [Internet]. 2015;15(3):203-210. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=44343538004