Vad dina öron säger om dig: identifiera sjukdomar
Våra kroppsdelar kan berätta mycket mer för oss om kroppen än vi kanske tror. Det gäller även för öronen. Läs vidare för att lära dig vad dina öron säger om dig.
De används för att identifiera dig
Det är inte bara dina fingeravtryck som kan användas för att identifiera dig, utan även dina öron. Det är för att de håller sig i princip oförändrade från när du föds tills du blir gammal. De växer bara och blir större. Dina öron används därför för identifikation.
De berättar vilka typer av gener du har
Dina öron berättar om dina gener är recessiva eller dominanta. Om du har sammanväxta öronsnibbar är det ett tecken på recessiva gener. Om dina öronsnibbar å andra sidan inte är sammanväxta är det ett tecken på att du har dominanta gener. Undersök dina och få reda på svaret!
Dina öron berättar om du lider av kranskärlssjukdomar
Flera studier har visat att de som har veck på öronsnibbarna ligger i riskzonen för kranskärlssjukdomar. Om dina öronsnibbar har veck kan det vara bra att gå till läkaren för att undersöka denna risk.
Bleka öron? Du kanske har vitaminbrist
Har du väldigt bleka öron kan du ha brist på vissa näringsämnen, som vitaminer och kalcium.
Om du har röda öron kanske du har njurproblem
Om dina öron är röda kan det vara ett tecken på att du har problem med njurarna. Tveka därför inte att gå till läkaren om du märker av mer som tyder på detta.
Ljusröda öron
Om dina öron alltid är ljusröda ska du vara på din vakt eftersom det kan vara ett tecken på ett problem med hjärnan. Det kan vara en indikation på minnesförlust och konstant huvudvärk. Om dina öron även är inflammerade kan det tyda på en kronisk sjukdom. Då bör du gå till läkaren.
Zonterapi
Zonterapi handlar om att arbeta med nervändar som har koppling till varje del av kroppen. Genom att trycka på dessa nervändar kan du lösa olika hälsoproblem, både fysiska och känslomässiga. Zonterapi har många stimuleringspunkter och du kan lära dig att massera dem för att lösa problem som exempelvis huvudvärk.
De områden på örat som du använder för detta blir känsligare när du stimulerar med till exempel värme, ljus, ljud, elektromagnetism och tryck. Detta leder då till reaktioner i andra organ i kroppen.
Öronmassage
Du utför öronmassage på tre olika sätt: tryck med hela fingret, fingertopparna eller nageln. Du kan även använda ett sudd, tändstickor eller små bollar för att applicera tryck.
Tänk på att det tryck du applicerar på området måste öka stegvis. Det blir då en effektiv långtidsbehandling.
- Du kan exempelvis trycka på det område på örat som korresponderar mot mjälten för att underlätta matsmältningen.
- Att trycka på den punkt som är kopplad till lungorna hjälper till exempel blodcirkulationen och ger dig mer energi. Du nvänder även denna punkt för att lindra respiratoriska sjukdomar såsom astma och ödem. Speciellt när de beror på cirkulationsproblem.
- Genom att stimulera den punkt som korresponderar mot tunntarmen kan du behandla problem med diarré, dåligt gastrointestinalt upptag, magspänningar och olika obehag.
Som du kan se berättar inte dina öron bara om olika åkommor, utan även hur du kan lindra dem. Allt du behöver göra är att identifiera och veta vilken del av kroppen som är kopplad till vilken del av örat.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
Burge, M., & Burger, W. (1998). Ear biometrics. In BIOMETRICS: Personal Identification in a Networked Society.
Kocaman, B., Kirci, M., G??ne, E. O., ??akir, Y., & O??zbudak, O. (2009). On ear biometrics. In IEEE EUROCON 2009, EUROCON 2009. https://doi.org/10.1109/EURCON.2009.5167651
Venker-van Haagen, A. J. (2008). Ears. In Medical History and Physical Examination in Companion Animals. https://doi.org/10.1016/B978-0-7020-2968-4.00020-4