Vad betyder det när huden kliar och vad bör man göra?
Utan att inse det kliar dina händer och naglar på olika delar av kroppen. Du kommer säkerligen börja klia någonstans när du läser det här och därmed bli varse om fenomenet. Du behöver inte lida av någon åkomma för att huden kliar, och kliande är en naturlig reaktion för kroppen (efter att ha mottagit en signal från hjärnan) för att lindra känslan.
Varför kliar huden?
I snitt har vi två kvadratmeter hud, vilket gör den till det känsligaste organet i kroppen. Dessa proportioner leder till att huden utsätts för många externa ämnen på ett direkt sätt, men precis som andra delar av kroppen har den en egen mekanism för att förebygga sjukdomar och försvara sig från vad den anser är hot.
När huden kliar på ett “normalt” sett kallas det klåda, och är inget annat än en varning som kroppen ger oss.
Vad kan hota vår hud? Alla typer av stimulantia, som damm i luften, friktion från hår eller kläder, en insekt, svett, dofter från blad eller blommor, mm. Allt som berör huden väcker receptorer som skickar larm till hjärnan, som i sin tur svarar med en förnimmelse: klåda.
Klådan lindras när vi kliar, men problemet är att vi förvärrar situationen om våra fingrar eller naglar är smutsiga eller om vi använder för mycket tryck mot huden. Om klådan är mycket allvarligare eller gör ont kan det vara resultatet av en allergisk reaktion. En annan anledning till varför vi konstant kliar vår hud är nervositet, ångest, stress eller oro.
Huvudsakliga orsaker till att huden kliar
- Uttorkning
- Dermatit
- Psoriasis
- Rosacea
- Överdriven svettning
- Bristfällig hygien
- Hudirritation
- Allergisk reaktion
- Användning av starka kemiska produkter
- Insektsbett
- Kvalster eller andra mikroorganismer
- Stress
- Nervositet
- Ångest
- Bieffekter från läkemedel
- Låga temperaturer
Diverse studier har indikerat att det finns nervceller i hjärnan med en specifik uppgift: att indikera när något har landat på huden som kan orsaka problem. Under 2007 upptäckte ett forskningslag från University of Washington (USA) att vi har nervceller som är specifikt dedikerade till att hantera känslan av klåda. Forskningen genomfördes av en biolog, en psykolog och en narkosläkare, och publicerades i tidskriften Science.
Stimulus som produceras av klådan samlas in av nervfibrerna som vi har i kroppen strax under huden. Dessa skickar signaler till hjärnan genom ryggraden, och det är där som nervcellerna får oss att inse att något kliar. Dessa nervändar är även ansvariga för att informera oss om smärta.
Att klia eller inte klia, det är frågan
När vi kliar svarar vi faktiskt automatiskt på stimulus om att det är något som stör oss, så att säga. Denna undermedvetna signal informerar oss om att det finns något som orsakar irritation på huden. När vi kliar tillhandahåller vi därför en känsla av lindring i zonen genom att ta bort det som orsakar irritationen. När kroppen befinner sig i ett alarmerat stadium skickar den dock inte längre signaler om klåda.
Ett annat resultat av att klia är att det distraherar oss från känslan av klåda. Det slutar dock med att vi stimulerar ett område som är större än det som kliar och därför kan vi faktiskt sprida hotet och utöka klådan.
Att klia är en reaktion på stimulans vi inte kan kontrollera, precis som att hosta eller nysa. Det är dock bra att ha i åtanke att det till exempel är bättre att försöka eliminera eller undvika de saker som orsakar klåda.
Baserat på annan forskning från University of Wake Forest i Winston/Salem, Oregon (USA), där en hudläkare använde magnetisk resonanstomografi (MRI) för att analysera vad som händer i hjärnan när vi kliar. Deltagarna var tvungna att använda en borste för att klia huden i 30 sekunder och sedan sluta i 30 sekunder.
Till lagets stora förvåning upptäckte de att vissa områden av hjärnan som associeras med dåliga minnen och känslor var de som “avaktiverades” när man kliade. Kanske är detta anledningen till att vi känner lindring och lugn när vi kliar.
Varför huden kliar mer på vintern
Många upplever att huden kliar mer under de kalla månaderna på året. Detta är på grund av att huden blir torr tack vare de låga temperaturerna, vind eller snö. Det märks främst i ansiktet och på händerna – de områden som har mest kontakt med kylan.
Det kan även vara på grund av det faktum att vi använder mer varmvatten på vintern än på sommaren, och denna temperaturförändring får huden att torka ännu mer och kan orsaka dermatit om du även använder tvål och dylikt.
Andra möjliga anledningar är användning av ytterligare kläder som hindrar huden från att andas som den borde, eller den kliande känslan från ullkläder eller kläder med tjocka trådar.
Ett bra sätt att förhindra klåda och skada på huden är att applicera lite is på områden där det kliar i form av en kall kompress. Du kan även placera en trasa dränkt i kamomillte eller smörja in huden med grön lera som ett grötomslag. Avslutningsvis bör du inte glömma de fantastiska effekterna aloe vera kan ha på huden.