Vad är furunklar? 7 sätt att bli av med dem

Om du ofta får furunklar bör du noggrant uppmärksamma dina hygienvanor och gå uppsöka en hudläkare för att undersöka vad som kan vara orsaken till din hudåkomma.
Vad är furunklar? 7 sätt att bli av med dem

Skriven av Solimar Cedeño

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

De kan vara smärtsamma, obehagliga och farliga om de inte hanteras med försiktighet: furunklar, eller spikbölder, är irriterande att ha på huden och alla kan få dem. Det finns dock sätt att förhindra att de uppkommer. Nedan följer några tips på hur man kan göra för att bli av med furunklar.

“Furunklar” är en åkomma i huden som orsakas av en infekterad hårsäck, det vill säga där hårstråna växer på huden. Det drabbade området blir inflammerat och det blidas en smärtsam hårdnad som är fylld med var och döda celler.

När mängden var ökar, försöker kroppen hitta ett sätt att tömma ut det. Så småningom uppträder därför en vit eller gul utbuktning i det svullna området, precis som vid akne.

Hårsäckarna blir vanligtvis infekterade, särskilt i områden med mycket vått hår och områden utsatta för friktion, som armhålorna, skinkorna, låren, ansiktet, nacken och ljummen.

Andra orsaker till hudinfektioner är:

 • Myggbett
 • Friktionssår som orsakas av kläder eller hudkontakt
 • Små sår från rakning
 • Skrapsår

Varför bildas en furunkel?

Varför bildas furunklar?

Alla kan få furunklar. När ett sår på huden är öppet, riskerar det att utsättas av bakterier som lever på hudytan. Inte alla hudsår blir till furunklar eftersom kroppens immunsystem jobbar för att bekämpa bakterierna innan de hinner orsaka infektion.

En furunkel påverkar inte bara den infekterade hårsäcken, utan också till vävnaden runt den.

Även om du kan följa våra tips nedan för att bli av med furunklar, är det bra att vara medveten om att det finns vissa aspekter som kan göra dig mer benägen för denna typ av infektioner. De kan även göra det sannolikt att du drabbas av hårsäcksinflammation, vilket ofta utvecklas till multipla furunklar.

Följande anledningar kan göra det mer sannolikt att man får furunklar:

Vad är orsaken till att furunklar uppstår?

Använd naturliga botemedel

I vanliga fall uppstår multipla furunklar som ett resultat av de ovan nämnda orsakerna eller på grund av otillräcklig behandling av en tidigare infektion. Ett tips för att bli av med dem  är att tvätta dina kläder, lakan och täcken eftersom de kanske har varit i kontakt med det drabbade området. Använd mild tvål vid tvätt för att förhindra en ny infektion.

Uppsök en hudläkare om inflammationen inte naturligt försvinner efter 10 dagar, om fler furunklar uppstår eller om du får feber. Du kan då få hjälp att tömma dem och få korrekt behandling.

Sju tips för att bli av med furunklar

Du kan bli av med dina furunklar. Du måste bara se till att börja med några goda vanor som hjälper kroppen att eliminera och förebygga dem. Börja med att ta god hand om din hud. Notera!

 1. Om du har en, använd en varm kompress med kamomillte eller en infusion på basilikablad minst tre gånger om dagen. Det minskar smärta och svullnad. Se till att kompressen är ren och använd en ny kompress varje gång.
 2. När du har en furunkel, tvätta dig dagligen med en antiseptisk tvål.
 3. Furunklar dyker ofta upp igen efter några dagar. Om detta händer dig, rengör området med en steril kompress, tvål och vatten för att förhindra att varet som kommer ur den inte smittar andra delar av huden.
 4. Håll hudområden med många hårstrån rena och torra för att förhindra infektion.
 5. Undvik att bära kläder som är för åtsittande eller kläder som skaver på känsliga områden på kroppen. På så sätt kan du förhindra att du får sår som kan bli furunklar.
 6. Kläm inte på dem med fingrarna och naglarna. Detta kan göra så att infektionen blir ännu värre. Låt dem tömma sig själva. Om de inte gör det, uppsök en specialist.
 7. Om du är benägen att utveckla denna typ av infektion – trots att du följer de ovan nämnda rekommendationerna – föreslår vi att du går och gör en allmän kontroll hos en läkare för att avgöra vilka faktorer som påverkar din hudhälsa.

Var noga med din hygien

God hygien och hudvård avgörande faktorer för att bli av med furunklar och förhindra att de återkommer. Att sätta dessa goda vanor i rutin är samtidigt ett bra sätt att ta hand om hela din kropp. Om du förhindrar dessa infektioner, skyddar du också ditt blod och din organ.

Och sist men inte minst gör det så att du kan leva ett mer bekvämt och mindre smärtsamt liv.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.