Vad är bitumen från Judeen och vad använder man det till?

Bitumen från Judeen är ett viktigt ämne som du inte får missa om du gillar gör-det-själv-projekt. Lär dig hur du använder detta ämne med våra tips.
Vad är bitumen från Judeen och vad använder man det till?

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Om du tar dina första steg in i gör-det-själv-världen kanske du redan har behövt tillämpa olika tekniker på olika ytor du arbetar med. Bitumen från Judeen är ett av de mest använda färgpigmenten när det kommer till ytbehandling av möbler och andra föremål. Här berättar vi allt du behöver veta om det.

Om du redan har denna produkt, men du känner dig osäker på grund av dess mörka färg och inte har vågat applicera det på dina möbler, då kan vi berätta att dess utseende skiljer sig helt från det resultat du får. I den här artikeln tar vi en titt på vad bitumen från Judeen är och hur man kan använda det för att uppnå ett fantastiskt resultat på dina gör-det-själv-projekt.

Vad är bitumen från Judeen?

Bitumen från Judeen är ett svart, organiskt pigment av fossilt ursprung. När man späder ut det i terpentin, går det att använda för reparationer och gör-det-själv-projekt. Denna produkt kommer från råolja och man kan applicera det på bland annat trä, keramik och gips.

Det har olika användningsområden och du kan använda det för att uppnå olika effekter i ditt arbete. Till exempel för att ge trä ett åldrat, antikt utseende, samt för att uppnå en glaserad eller glänsande effekt på olika ytor.

Dessutom kan man blanda detta pigment med akryl- eller vattenbaserade färger. På detta sätt går det att kombinera med olika gör-det-själv-tekniker. Enda nackdelen är att det tar lång tid att torka. Du måste ha tålamod när du vill få fram den färdiga produkten.

Målning av färgglad målning
Färg är en viktig del av många gör-det-själv-projekt. Med bitumen från Judeen kan du få fram många varierade och vackra ytbehandlingar för dina gipsväggar och möbler.

Vad använder man det till?

Denna typ av bitumen använder man som sagt för att ge olika resultat för hantverk eller renoveringar som du gör. När du öppnar flaskan kommer du att se en svart pasta. Det är bra att känna till att färgen sprider ut sig. Dem kommer därför att se helt annorlunda ut när du applicerar den på en yta. Men om du vill att det ska se ännu ljusare ut kan du blanda ut det med färglös vaxpasta.

Man använder det ofta för att ge den sista touchen till ett arbete. Om du arbetar med trä kommer du att märka att när du applicerar bitumen från Judeen kommer föremålet att få ett åldrat, antikt utseende. På så sätt kan du täcka över brister och små fel i materialet.

Den största fördelen är att du kan applicera akrylfärg eller vattenbaserad färg om du vill efter det att bitumenpigmentet väl är helt torrt.

Du kan applicera denna produkt med en borste, pensel eller en trasa, beroende på vilken effekt du vill uppnå. Du kan till exempel applicera den på lister, möbelben eller snidade områden. Det hjälper till att framhäva deras textur. Torka slutligen bort överskottet med en trasa och sprid ut det över resten av möbeln eller föremålet tills det är helt torrt.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Idéer för hur du kan renovera området runt handfatet

Renovering av möbler med bitumen från Judeen

Om du arbetar med trä och restaurerar möbler får bitumen från Judeen inte saknas i din verkstad. Det är mycket användbart för att reparera eventuella brister eller skador som träet kan ha. Om ytan har repor och ytliga hål kan du fylla dem med detta ämne.

För djupare skador kan du använda hårdvax eller träspackel och sedan behandla ytan med samma bitumen för att få en mörk och jämn färg. Det är viktigt att komma ihåg att detta material är tänkt att fungera på mörka ytor. Hur mycket du än kan ljusa upp det med ofärgat vax så blir det aldrig en helt ljus nyans.

När du använder bitumen från Judeen kan du ge dina ytor en högre glans om du gnuggar och polerar dem med en trasa. Genom att göra detta kan du skapa ljusare områden.

Tillverkning av glasyrer

Denna produkt är idealisk för att göra glasyrer och uppnår en mycket speciell effekt på de ytor du arbetar på. Kom ihåg att glaseringstekniken går ut på att lägga på tunna lager färg (eller bitumen i detta fall) på ett sådant sätt att de tidigare lagren fortfarande är synliga. Resultatet är en jämn blandning av de utvalda färgerna.

När du lägger till bitumen kommer du att märka hur färgen på ytan får en gulaktig ton, som simulerar ett åldrat trämaterial.

Intressant fakta: Namnet “Bitumen från Judeen” kommer från den plats där detta ämne finns naturligt. Det förekommer i de naturliga avlagringarna i Döda havet, ett område som historiskt kallades “Judeen”. Idag utvinner man denna produkt genom destillation av råolja.

Ett bord slipas och behandlas sedan med bitumen från Judeen
Om du först slipar och sandpapprar och sedan applicerar bitumen kommer du att få en vacker, skiktad glasyreffekt.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Tips om hur du målar trämöbler på ett proffsigt sätt

Bitumen från Judeen: En nödvändighet i din gör-det-själv-verktygslåda

Vi hoppas att vi har gett din några idéer om hur du kan använda detta element i dina gör-det-själv-projekt. Om du gör det kommer du med en gång att se att du kan få mycket fina effekter på ytorna. Det bästa är att du inte behöver vara någon expert för att använda bitumen, eftersom resultatet du vill uppnå med denna produkt är mer rustikt och små skönhetsfel bara kommer att bidra till dess charm. Vad säger du? Har du ett projekt som du kan använda denna mångsidiga produkt på?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Rodríguez, A. R. (2008). Tríadas. Nuevas lecturas en ciencia y tecnología. Netbiblo.
  • Guerrero, R. (1998). Escultura y bricolaje. Quark17, 7-10.
  • Poggi, F. (2016). Bricolaje con madera. Parkstone International.
  • Fernández, M. (2008). Las 10 claves del consumidor español de bricolaje. Distribución y consumo, (102), 89-93.
  • Nuere, E. (2007). Madera, en restauración y rehabilitación. Informes de la Construcción59(506), 123-130.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.