Fördelarna med bikarbonat - tillsammans med honung

Bikarbonat har man använt sedan urminnes tider för att bekämpa olika åkommor, allt från hudbesvär till influensa. Läs mer om det här!
Fördelarna med bikarbonat - tillsammans med honung

Senaste uppdateringen: 25 oktober, 2020

Bikarbonat är ett vitt pulver som alla har eller har haft i skafferiet. Våra föräldrar hade det i köket för matlagning och rengöring. Fördelarna med bikarbonat är många.

Det är en produkt som hittas i naturen, men idag är den industrialiserad, så nu är den lätt för alla att få tag på. Vi vill också tillägga att bikarbonat inte innehåller några tillsatser, så den har fler fördelar än nackdelar.

Idag ska vi berätta om fördelarna med bikarbonat och vad du kan använda det till. Vi ska även dela med oss av ett par recept på bikarbonat blandat med honung, ett för kroppens inre och ett för det yttre.

De otroliga fördelarna med bikarbonat

Innan du börjar använda bikarbonat är det viktigt att du talar med en läkare så att du får veta hur mycket du kan ta utan att det påverkar din hälsa negativt.

Detta magiska pulver är en:

1. Naturlig hjälp för matsmältningen

Bikarbonat är matsmältningssystemets bästa vän eftersom det hjälper till att både minska uppblåsthet och att snabbare förbränna tunga livsmedel.

2. Naturlig antacida

Bakpulver stoppar brännandet vid halsbränna

En av fördelarna med bikarbonat är att det naturligt kan neutralisera magsyra. Det är perfekt för gastroesofageal refluxsjukdom eftersom det omvandlar saltsyran, som stiger upp från magen till matstrupen, till natriumklorid. Transformationen stoppar brännandet och ger omedelbar lättnad.

3. Rengörare för kroppen

En annan av fördelarna med bikarbonat är att det är utmärkt för att hjälpa levern bryta ner de toxiner som kroppen inte kan bearbeta. Det innehåller också rikligt med C-vitamin och kalium, vilket gör det till en av de bästa naturliga antioxidanter som finns.

4. Naturlig antiseptika

En av fördelarna med bakpulver är att det mildrar infektioner

Bikarbonat innehåller även egenskaper som mildrar infektioner och neutraliserar bakterier och virus. Det är känt för att minska smärta och inflammation vid halsinfektioner.

5. Naturligt medel mot influensa

Det är en vanlig huskur som ofta används för att behandla influensa och allmänna hälsoproblem. Det är din bästa kompis för att bekämpa alla bakterier som orsakar influensa. Dessutom bidrar bikarbonat även till att minska infektionssymptomen som kommer från det.

6. Bekämpar cystit

Bakpulver hjälper skapa en skyddande barriär mot bakterier

Ytterligare en av fördelarna med bikarbonat är att du genom att äta det kan hjälpa kroppen att skapa en skyddande barriär mot bakterier.

Vid en urinvägsinfektion är bikarbonat återigen ett rekommenderat medel eftersom det hjälper till att behandla infektionssymptomen.

Bikarbonat blandat med honung

Bakpulver och honung är bra både ut- och invändigt

Bikarbonat är riktigt bra för att bekämpa bakterier, infektioner och olika krämpor och sjukdomar. På samma vis är det även bra som behandling av hudproblem, speciellt de som uppkommer i ansiktet.

Honung innehåller bland annat aminosyror och antioxidanter som har positiv inverkan både inne i kroppen och utanpå.

1. Huskur mot allmänna åkommor

Den här huskuren med bikarbonat och honung är bra mot flera olika åkommor, som diabetes, influensa och njurproblem. Tänk på att alltid berätta för din läkare om du använder dig av den.

Ingredienser

 • 0,75 dl bikarbonat (120 g)
 • 2,5 dl ekologisk honung (250 g)

Så gör du

 • Blanda bikarbonat med honung i en skål.
 • Rör om tills blandningen är tjock och klumpfri.
 • Koka upp, helst i ett vattenbad, och låt puttra i 10 minuter. Rör om emellanåt.
 • Ta av från värmen och häll i burk när det svalnat.

Användning

 • Blandningen tar du 2 till 3 matskedar av varje dag i en månad. Du kan ta det före eller efter måltider.
 • Det är viktigt att du inte följer behandlingen längre än en månad och att du samtidigt undviker att äta livsmedel som rött kött, mjöl och socker.

2. Ansiktsmask mot akne

En ansiktsmask med bakpulver och honung är bra mot finnar

En annan vanlig huskur med bikarbonat och honung är en ansiktsmask mot akne och finnar. Masken, förutom att den är billig och lätt att göra, är väldigt bra för huden.

Bikarbonat hjälper till att avlägsna och förebygga finnar och är dessutom bra som hudpeeling och för att ta bort döda hudceller.

Honung är antibakteriell och innehåller antioxidanter, dessutom stärker den huden och hjälper till att förnya cellerna.

Du kan använda masken en till två gånger i veckan. Den hjälper dig avlägsna döda hudceller, bakterier och akne, och den ger dessutom ditt ansikte en frisk och sund lyster eftersom den samtidigt återfuktar och mjukgör huden.

Ingredienser

 • 2 msk bikarbonat (30 g)
 • 1 msk honung (15 g)
 • Citronsaft

Så gör du

 • Blanda ihop en smet med bikarbonat, honung och citronsaft.
 • Applicera blandningen över ansiktet med cirklande rörelser. 
 • Låt sitta i 10 minuter. 
 • Skölj av masken med varmt vatten.
 • Klappa ansiktet torrt med en ren handduk.
 • Applicera efteråt en mjukgörande ansiktskräm för att stänga porerna.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Siegler, J. C., Marshall, P. W. M., Bray, J., & Towlson, C. (2012). Sodium bicarbonate supplementation and ingestion timing: Does it matter? Journal of Strength and Conditioning Research. https://doi.org/10.1519/JSC.0b013e3182392960
 • Al-Abri, S. A., & Olson, K. R. (2013). Baking Soda Can Settle the Stomach but Upset the Heart: Case Files of the Medical Toxicology Fellowship at the University of California, San Francisco. Journal of Medical Toxicology. https://doi.org/10.1007/s13181-013-0300-4
 • Drake, D. (1997). Antibacterial activity of baking soda. Compendium of Continuing Education in Dentistry. (Jamesburg, N.J. : 1995). Supplement. https://doi.org/10.5194/nhess-11-1715-2011
 • Žilinskas, J., Junevičius, J., Česaitis. K., & Junevičiūtė, G. (2013). The effect of cleaning substances on the surface of denture base material. Med Sci Monit. doi: 10.12659/MSM.889568.
 • Jeong, J., Kwon S., & Kim H. (2014). Effect of bicarbonate supplementation on renal function and nutritional indices in predialysis advanced chronic kidney disease. Electrolyte Blood Press;12(2): 80-7. doi: 10.5049/EBP.2014.12.2.80.
 • Giacometti, J., Pasupuleti, V., Sammugam, L., Ramesh, N. & Gan, S. (2017). Honey, Propolis, and Royal Jelly: A Comprehensive Review of Their Biological Actions and Health Benefits. Hindawi. https://doi.org/10.1155/2017/1259510
 • Hughes, A., Brown, A., & Valento, M. (2016). Hemorrhagic Encephalopathy From Acute Baking Soda Ingestion. West J Emerg Med.  17(5): 619-22. doi: 10.5811/westjem2016.6.30713.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.