7 typer av avundsjuka människor
Avundsjuka människor är de som har en önskan att ha eller göra vad en annan person har uppnått. Detta får dem att må dåligt, dock kan man också ibland utnyttja denna känsla som en motor för att uppnå sina egna mål.
Det är viktigt att hålla sig borta från den här typen av människor eftersom det är svartsjuka människor ofta tenderar att vara giftiga. Det enda de önskar är att se hur andra misslyckas, istället för att stötta dem och vara glada åt deras framgångar.
Olika typer av avundsjuka människor
Det finns flera olika typer av avundsjuka människor. Först och främst är det dock viktigt att notera att det är normalt att människor känner sig lite avundsjuka på andra människor vid vissa tillfällen. Detta är vanligtvis tillfälligt och kan kallas för sund avundsjuka.
Sund avundsjuka är det positiva sättet att önska ha vad en annan person har. Det är ett förnuftigt och moget sätt att acceptera att vi inte har vad de har, men ändå kan glädas åt deras lycka; detta kan dessutom fungera som en drivkraft.
Å andra sidan är avund negativ när den, förutom att den gör att du önskar ha vad någon annan har, syftar till att skada dem på något sätt. Detta kan vara antingen genom att manipulera dem, kritisera dem eller använda någon annan skadlig mekanism för att få andra att känna sig oförtjänta av sin framgång.
Enligt en studie utförd av Cecilio Paniagua kan detta bero på beteenden som upplevts i barndomen relaterat till en känsla av underlägsenhet och rivalitet under deras psykologiska utveckling.
Inom denna typ av negativ avundsjuka finns det 7 typer av avundsjuka människor som det är tillrådligt att kunna identifiera. Vissa av dem kommer säkert att låta bekanta för dig och du kanske till och med kan sätta ett ansikte på dem.
1. Det sadistiska-sarkastiska
Den här typen av människor verkar ta allt med mycket humor, men de avslöjar sig själva genom att uppvisa sarkastiska leenden och sedan släppa en stor bomb.
De försöker kamouflera det negativa med det positiva, och kan säga passiva-aggressiva fraser som exempelvis “tack, men du kunde ha frågat mig vad min favoritdryck var innan de gav mig en”.
2. Den direkta
Det här är den typen av svartsjuk person som inte tvekar att kasta sin pil direkt på dig med en underhändig, sarkastisk kommentar relaterad till din kroppsbyggnad, som “Vilka fina ben du har! ” De är vanligtvis människor som är osäkra på sig själva och sina kroppar, varför de känner ett behov av att få dig att må dåligt och känna dig lika osäker som de är.
Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: Det är dags att släppa taget om avundsjuka
3. Den avundsjuka personen som osar negativitet
Denna typ av avundsjuk person säger hela tiden det ena negativa ordet efter det andra. Om du till exempel säger att du har hittat ett jobb kommer personen att säga till dig att du aldrig kommer att få ett fast anställningskontrakt eller att du till exempel kommer att bli uppsagd vid första bästa tillfälle. Kort sagt, de hittar alltid ett sätt att lyckas dra ner dig, speciellt när du är full av lycka.
4. Den rara mördaren
Den rara mördaren är en av de farligaste avundsjuka personerna. Den här personen börjar långsamt, gör först en lite buckla i din självkänsla med sina kommentarer och slutar med att förstöra dig helt.
Den här personen kan till exempel göra subtila, avsiktliga saker för att skada dig eller ditt rykte. Dessa saker kan också vara helt oväntade, vilket gör dem desto mer skadliga.
5. Den upptagna
Den upptagna uppehåller sig och snokar där han eller hon inte borde – i alla andras liv. Till en början kanske du inte uppfattar denna person som en snokande person, utan som någon som bara vill hjälpa till. Men med tiden kommer du att inse att det enda den här personen letar efter är att blanda sig i ditt liv.
Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Rebecca-syndromet: Svartsjuk på ett ex
6. Egoisten
Egoisten försöker alltid överträffa dig genom jämförelser, särskilt offentligt. Om din hund är stor, kommer hennes att vara större; om ditt rum är ljust, kommer hans att utstråla ljusstyrka. Dessa personer är inte nöjda med vad de har och vill låtsas något annat. Naturligtvis är de väldigt förföriska, liksom ofta lögnare – ett tveeggat svärd.
7. Den som lurar
Hon är varken emot dig eller står på din sida. Den här personen lurar bakom din rygg och observerar alla dina rörelser. På så sätt, när något dåligt händer dig, kan hon eller han säga: ” Se nu, jag ju det! ” De väntar bara tyst på att attackera i rätt ögonblick.
Varför är dessa människor avundsjuka på mig?
Om du har identifierat någon av personerna som vi nämner ovan kanske din nästa fundering är varför någon skulle kunna vara avundsjuk på dig. Varför vill de såra dig om du själv bara lever ditt liv utan att blanda dig i andras affärer? Svaret är enkelt: de är inte nöjda med sina liv och istället för att fixa detta föredrar de att blanda sig i ditt.
Det är viktigt att veta hur man håller sig borta från dessa människor och sätter gränser för dem, eftersom de bara ger dig huvudvärk. Du kan inte heller få dem att ändra uppfattning, eftersom det är de själva som måste inse att avundsjuka inte är den rätta vägen.
Avund är en giftig känsla, något som bör utrotas eftersom det undergräver, frustrerar och hindrar dig från att gå framåt. Avund är endast en klen tröst för dem som inte vet hur de ska acceptera sig själva som de är och därför försöker projicera skadan de en gång lidit på andra.
Du är starkare än avundsjuka människor
Glöm inte, under några omständigheter, att du är starkare än dessa typer av personer och deras avundsjuka. Ditt bästa vapen är också din största svaghet eftersom avundsjuka egentligen bara skadar den som lider av det.
Således är medlidande det enda som du bör känna inför en avundsjuk person. Dessa människor lider mycket mer än du, eftersom det alltid kommer att finnas något de längtar efter och avundas. Släpp inte in dem i ditt liv; du behöver inte vara någons slagpåse.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Duhart, D. (2006). Exclusión, Poder y Relaciones Sociales. Revista Mad, (1), 19-40. https://doi.org/10.5354/0718-0527.2006.14199.
- Della Corte, E. (2014). La envidia en el trabajo: entre la competencia y la destrucción Microfísica de la envidia. Revista Latinoamericana de Estudios sobre Cuerpos, Emociones y Sociedad, (15), 53-64.
- González, P. (2019, 11 de agosto). ¿Existe la envidia sana? La Mente es Maravillosa. https://lamenteesmaravillosa.com/existe-la-envidia-sana/
- Klein, M. (1957). Envidia y gratitud. En Obras Completas de Melanie Klein.
- Paniagua, Cecilio. (2002). Psicología de la envidia. http://www.dendramedica.es/revista/v1n1/psicologia_de_la_envidia.pdf