Träna problemområden: rumpan, höfterna och låren
Kvinnor har ofta svårt att träna problemområden, vilka inkluderar fettet runt rumpan, låren och höfterna. Förutom att de är de svåraste områdena att minska på är det områden som folk i allmänhet lägger märke till när det gäller utseende.
Varför är det så svårt att träna problemområden som rumpan, höfterna och låren?
Kvinnor tenderar att samla fett på rumpan, höfterna och låren. Som kronan på verket är fettet som ansamlas i de här områdena av den nedre delen av kroppen de svåraste att bränna fett från. Men varför? Det visar sig att det är därför att den här delen av kroppen är kraftigt påverkad av hormonproduktion och blodgenomströmning. Samtidigt är fettet som samlas i de här områdena mer stabilt och visserligen inte lika skadligt men svårare att få bort.
Att ha en päronformad kropp kallas också “gynoid fetma”. Den här typen av fetma är relaterad till obalans i hormonnivån och dålig cirkulation, men också till arvsanlag och dåliga matvanor.
Nyttiga matvanor och träning
Att följa en plan för viktnedgång är inte lätt men utan tvekan det bästa alternativet för att tackla din kropps problemområden. En bra plan bör kombinera bra kost med ett passande träningsprogram. Som nämnt ovan är kosten inte det enda för att bekämpa de här problemområdena och du måste också träna. För att träna problemområden korrekt bör du inkludera både aerob och anaerob träning.
1. Aerob träning
Aerob träning inkluderar låg och medelhög intensitet på övningarna vilket leder till förbränning av kolhydrater under långa träningspass. Exempel på aerob träning är:
- Löpning
- Simning
- Cykling
- Vandring
Aerob träning hjälper till att bränna fett och tränar det kardiovaskulära systemet för att förhindra ohälsa.
2. Anaerob träning
Anaerob träning inkluderar korta, högintensiva övningar som:
- Träning med vikter
- Magträning
- Sprint
- Sprint på cykel
Träna problemområden med lågintensiv aerob träning varje dag (t.ex. genom att promenera) och kör medelintensiva pass åtminstone tre gånger i veckan (jogga, simma och cykla). Du bör också inkludera högintensiv träning 2 till 3 dagar i veckan.
Det är också en god ide att byta träningsprogram var fjärde vecka. Genom att göra det blir inte musklerna vana vid en viss typ av träning, så de får alltid bra träning. Du kommer att få bättre träningsresultat.
3. Bra kost för att tackla kvinnors problemområden: rumpa, höfter och lår
Dieten bör vara lika detaljerad som träningsplanen. Eftersom målet är att tackla “envist fett”, överväg följande kosttips:
Inkludera en bra mängd protein i din kost och försäkra dig om att källan till proteinet har högt innehåll av aminosyror. De mest rekommenderade är:
- Kalkon
- Tonfisk
- Fil
- Ägg
- Baljväxter
- Torkad frukt
Håll koll på ditt saltintag eftersom salt binder vätska i kroppens problemområden. Du behöver inte utesluta kolhydrater, men du bör hålla koll även på dem och välja dem noga. Exempel på rekommenderade kolhydrater är: potatis, havre, quinoa och fullkorn. Alla dessa är jättebra energikällor.
Håll vätskebalansen genom att dricka 2 till 3 liter vatten varje dag. Det är viktigt att helt undvika snacks som potatischips eller liknande. För att hålla sug i schack, ät frukt som röda bär eller torkad frukt. Slutligen, eftersom det inte finns något bättre än fibrer för att minska sug, är det rekommenderade intaget minst 10 gram fibrer varje dag.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- H. Amparo. (2013). Alimentacion Saludable. Alimentacion Saludable.
- Palacios, N., Montalvo, Z., & Ribas, A. (2009). Alimentación, NUtrición e HIdratación en el Deporte. Journal of Sport History. https://doi.org/10.1016/j.jad.2014.04.038
- Cordero, A., Masiá, M. D., & Galve, E. (2014). Ejercicio físico y salud. Revista Espanola de Cardiologia. https://doi.org/10.1016/j.recesp.2014.04.007
- Journal of Applied Physiology. Effects of aerobic and/or resistance training on body mass and fat mass in overweight or obese adults. (2012). Recuperado el 24 de mayo de 2020. https://journals.physiology.org/doi/full/10.1152/japplphysiol.01370.2011